Risk för gräsbrand i Norrbottens länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Nåddok

Bilden visar så kallade ringhack på en äldre gran i naturreservatet. Ringarna runt granstammen har gjorts av en tretåighackspett som hackar ringar lodrätt runt stammen i jakt efter föda.

Karakteristiska ”ringhack” av den tretåiga hackspetten i Nåddoks naturreservat. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Nåddoks naturreservat besår till stora delar av en höjdrygg mellan Laisälven och sjön Västra Mullejaure. I de djupa urskogsliknande granskogarna och vidsträckta myrmarkerna finner man här ett naturreservat som hyser mycket höga naturvärden och utgör en inblick i hur vårt skogslandskap historiskt har sätt ut.

Urskogsartad skog

Skogarna i reservatet utgörs till stor del av urskogsartad grandominerad skog med inslag av 200–åriga björkar och sälgar som uppkommit efter en brand för ungefär 250–300 år sedan. I reservatet finnar man även utsprida flerhundraåriga gammeltallar och stående död så kallade silverfuror, som skänker livsmiljöer till flera arter. Skogen i området har förmodligen historiskt dominerats av dessa tallar, men idag lever dem i stället till stor del kvar som död ved.

En fristad för känsliga arter

Området utgör tack vare dess orörda karaktär en fristad för flera känsliga och hotade arter. Den långa oavbrutna följden av död ved i området har skapat livsmiljöer för flera arter knutna till död ved i olika nedbrytningsstadier. Här kan den nyfikne hitta arter som ullticka, rosenticka, rynkskinn och tajgaskinn. Utöver vedlevande svampar trivs den tretåiga hackspetten och lavskrikan i området som båda är karaktärsarter knutna till urskogslandskapet.

En historia av mänsklig påverkan

Skogarna i reservatet har en lång historia av mänsklig nyttjande vilket syns tydligast av ett antal forn- och kulturhistoriska lämningar, så som boplatser och möjliga fångstgropar inom reservatet. Även de barktäkter som påträffats, där innerbark från tallar samlades som ett viktigt näringstillskott under de långa vintermånaderna avslöjar hur viktig skogen var för det samiska folket som levt av marken i generationer.

För vem passar reservatet

Inom reservatet finns inga markerade stigar eller andra anläggningar för rörligt friluftsliv. För er som besökare finns här potential att utforska ett stort och bitvis orört naturskogsområde, som speglar hur skogarna i landskapet historiskt har sätt ut.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

  • tälta
  • vandra
  • plocka bär och matsvamp
  • göra upp eld, kom ihåg att ta med egen ved!
  • köra snöskoter på väl snötäckt mark
  • fiska och jaga i enlighet med gällande lagar

Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Bildades: 2024

Storlek: 29 kvadratkilometer

Kommun: Arjeplog

Förvaltare: Länsstyrelsen

Skyddsform: Naturreservat

Hitta hit

Naturreservatet ligger ca 2,5 mil sydväst om Arjeplog, ca 4 km från länsgränsen.

Kontakt

Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss