Revelberget
Revelberget höjer sig över omgivningen och erbjuder besökaren milsvida vyer i alla riktningar. Bortsett från klapperstensfälten är terrängen lättvandrad och landskapet inbjudande med hällområden och öppna och torra tallskogar. Från närmaste väg är det ungefär en kilometer att gå till reservatet. Reservatet kan besökas året runt.

Ett av Revelbergets imponerande klapperstensfält. Foto: Frédéric Forsmark/Länsstyrelsen Norrbotten
Kargt landskap
Revelberget är ett stort platåberg beläget cirka fem kilometer söder om Morjärv i Kalix kommun. Berget är 165 meter högt och ett av de allra finaste exemplen på kraftigt svallade berg i kustregionen. Det finns vidsträckta klapperstensfält med tydliga strandvallar, trädbevuxna hällmarker och även om det växer träd på berget ger det intryck av att vara ett torrt och kargt stenlandskap. Landskapet är tydligt format efter havsvågorna som nådde ända upp hit en gång i tiden.
Gammeltallarnas hemviste
Tallskog växer både som en bård runt berget och dessutom i smala skogsflikar mellan hällarna och klapperfälten. I skogskanterna finns här och där mycket gamla och knotiga tallar. Några av dem har stått här ända sedan 1500-talet!
Brandhärjat
Vid småmyrar och i fuktigare områden finns björk, asp och sälg. Det finns björkar som är över 200 år. De har lyckats överleva de bränder som har härjat i reservatet under den tiden. Många tallar bär spår av bränder i sin bark. Skadorna kallas brandljud och är ofta V-formade och invallade med bark. Här på Revelberget kan du hitta upp till tre brandljud på ett och samma träd som fortfarande lever. Det är något som du inte påträffar allt för ofta.
Föreskrifter
Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:
- vandra
- tälta
- plocka bär och matsvamp
- göra upp en mindre eld
- köra snöskoter på väl snötäckt mark
- fiska och jaga i enlighet med gällande lagar
Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!
Serviceinformation
Fakta
Kommun: Kalix
Bildat år: 2012
Storlek: 3,3 kvadratkilometer
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: Naturreservat
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.