Aktuella vädervarningar i Norrbottens länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Gárgguovárdduo

Bilden visar en öppen myr med vy mot berget Gárgguovárdduos trädklädda sluttningar.

Urskogsartad höglägesgranskog på berget Gárgguovárdduo. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten.

På berget Gárgguovárdduo finns gammal, urskogsliknande granskog. Skogen har vuxit utan mänsklig påverkan, vilket har resulterat i många senvuxna och knotiga granar som är flera hundra år gamla. Här finns också både stående och liggande döda träd, som är viktiga livsmiljöer för ovanliga svampar och lavar. Upptäck grantickan, gammelgranskålen och garnlaven i denna unika skog!

Från fjällnära skog på bergets topp till frodig sumpskog vid Mieltekbäcken

Skogspartier med gran- och tallskog varvas med öppna kärr vid Tjäderhalsmyran och Mjeltikmyran. Myrarna består delvis av blöta strängflarkkärr, som utgör en värdefull livsmiljö för vadarfåglar, inklusive grönbena. I mosaiken av gammal skog och myr trivs skogshöns väl.

Basen av en gran där hackspetten spillkråka har letat efter föda, vilket syns på det stora uthackade hålet i trädstammen.

Födosöksspår efter spillkråka i Gárgguovárdduo. Foto: Jonas Nordenström, Länsstyrelsen Norrbotten.

Skogarna öster om berget har påverkats av äldre huggningar, men hyser fortfarande en stor mängd död ved. Vedsvampar som gränsticka, doftskinn och rynkskinn lever på liggande döda granstammar. Dessutom syns spår efter hackspettar som spillkråka och tretåig hackspett på stående granar.

Den urskogsliknande granskogen högst upp på Gárgguovárdduo växer i ett krävande läge och klassificeras som höglägesgranskog. Granskogen på bergets östsluttning är mer produktiv och har en betydande mängd björk, asp, sälg och rönn. Österut breder ett låglänt, mosaikartat landskap ut sig med skog och myr. Mieltekbäcken korsar reservatet från nord till syd i denna del, och här finns bördiga granskogar och sumpskogar intill bäcken, där den sällsynta orkidén korallrot trivs.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Det är tillåtet att:

  • tälta
  • vandra
  • plocka bär och matsvamp
  • göra upp eld, kom ihåg att ta med egen ved!
  • köra snöskoter på väl snötäckt mark
  • fiska och jaga i enlighet med gällande lagar

Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förParkering Parkering

Fakta

Bildades: 2024

Storlek: 5 kvadratkilometer

Kommun: Arjeplog

Förvaltare: Länsstyrelsen

Skyddsform: Naturreservat

Hitta hit

Naturreservatet ligger cirka 10 km nordväst om Slagnäs, i södra delen av Arjeplogs kommun, knappt 3 km norr om länsgränsen mot Västerbotten.

För att nå Gárgguovárdduo från Slagnäs, följ väg 609 i nordvästlig riktning. Sväng sedan västerut mot Nyliden på väg 610. Från Nyliden fortsätter du västerut på en enskild väg och svänger strax därefter norrut på en skogsbilväg. Efter cirka 4 km kan du nå reservatets västra delar till fots från vägen som passerar ungefär 130 meter väster om reservatsgränsen.

Från Nyliden kan du också följa en skogsbilväg norrut, som slutar drygt 1 km söder om reservatsgränsen. Därifrån leder en stig in till den centrala delen av reservatet.

Kontakt

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss