Risk för gräsbrand i Norrbottens länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Brännlandet

Bilden visar en dimmig tallskog på en stenig sluttning bredvid en bäck

Skogen nära Andrensbäcken är fuktig och dimmig. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Brännlandets naturreservat erbjuder besökare en känsla av riktig tall-naturskog. Under översyn av månghundraåriga, knotiga tallar forsar Andrensbäcken fram över stora stenblock som lagts på sin plats under inverkan av inlandsisens krafter. Skogen utgör en liten fläck där de mer ovanliga arterna knutna till tall fortfarande finner livsmiljö.

Brändpräglad skog släpper in ljuset

Brandpräglad tallskog som i Brännlandet är gles och har högt ljusinsläpp till skillnad från den skuggigare granskogen. Skogen har träd i alla åldersklasser, från små plantor till riktigt gamla, flerhundraåriga tallar med knotiga, grova grenar och ofta platt krona. Här finns också död tallved med stor variation.

Stående döda träd blir med tiden silvergråa högstubbar där många spiklavar trivs. Så småningom faller stammen till marken och blir en låga. Lågor är viktigt för att de utgör livsmiljö för många andra arter, som lavar, mossor och vedsvamp. I friska partier är lågorna ofta grövre och kan ligga fuktigt till, medan de torra hällarna kan hysa månghundraåriga torra, hårda silverlågor där andra arter av exempelvis vedsvampar trivs.

En utmanande söndagspromenad bland tallskogens mer sällsynta invånare

Landskapet där Andrensbäcken rinner fram är kuperat och på flera håll är marken blockrik. Att ta sig fram i området är därför tämligen fysiskt krävande och det gäller att ha koll på var en sätter ned fötterna. Det kan vara halt på stenarna.

För en mer van eller äventyrlig skogsvandrare erbjuder området vacker naturskogsmiljö i en aldrig kalavverkad skog där många av tallskogens sällsynta och krävande arter fortfarande finns kvar. Här har bland annat vedflamlav, vedskivlav, gräddporing och laxgröppa påträffats – samtliga arter som indikerar ett funktionellt tallekosystem med lång kontinuitet.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

  • tälta
  • vandra
  • plocka bär och matsvamp
  • göra upp eld, kom ihåg att ta med egen ved!
  • köra snöskoter på väl snötäckt mark
  • fiska och jaga i enlighet med gällande lagar

Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Bildades: 2024

Storlek: 0,45 kvadratkilometer

Kommun: Jokkmokk

Förvaltare: Länsstyrelsen

Skyddsform: Naturreservat

Hitta hit

Naturreservatet ligger cirka 18 kilometer nord-nordväst om centrala Vuollerim. Den mest lämpliga tillfartsvägen är från väster, via väg 810 mellan Messaure och Porsi. Reservatet ligger 200 meter från väg 810. Alternativt kan du använda en skogsbilväg norr om reservatet för att nå det från andra sidan. Observera att Länsstyrelsen inte har något avtal som reglerar användningen av skogsbilvägen, och dess skick är för närvarande okänt.

Kontakt

Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss