Hattbäcken
Hattbäcken ligger vid sjön Slyträsket. Här samsas artrika sumpskogar med kärr, myrmarker och bäckar.

Hattbäcken. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten
Naturen i reservatet är mosaikartad och har en stor variation. Området visar upp ständiga växlingar där olika skogsmiljöer, sumpskogar, kärr, myrmarker och bäckar avlöser varandra. Den vanligaste skogen är fuktiga granskogar där det växer gott om lövträd bland granarna.
En vandring på havsbotten
Där du idag ser skogar och myrar var det havsbotten efter den senaste istiden. När inlandsisen smälte bredde havet ut sig. Hela området låg då under vattenytan.
Många bäckar små
Det rinner några bäckar genom reservatet och i marken finns rörligt grundvatten. Det gör växterna frodiga. Här finner du arter som tibast och lappranunkel. I de gamla gransumpskogarna är luftfuktigheten hög och det gör att arter som är känsliga för uttorkning trivs. Ett exempel på detta är trådbrosklav, en lav som tidigare fanns i hela Sverige men är nu försvunnen från stora delar av landet.
Den något blyga gråspetten håller till i området, den trivs i lövrika barrskogar. Det är en skogsfågel som kan ha nya revir och nya bon varje år. Har du sett en gråspett här tidigare år kan det vara en annan du ser idag!
I vattendraget som rinner ut från Långsjön finns lämningar efter en kvarn som användes in på 1910-talet.
Föreskrifter
Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:
- vandra
- tälta
- plocka bär och matsvamp
- göra upp en mindre eld
- köra snöskoter på väl snötäckt mark
- fiska och jaga i enlighet med gällande lagar
Serviceinformation
Fakta
Kommun: Boden
Bildat år: 2012
Storlek: 3,4 kvadratkilometer
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: Naturreservat
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.