Kantaberget
Här får du klättra och hoppa över stock och sten i tallskogen! Kantabergets gammeltallar, både levande och döda, ger husrum åt många arter som inte kan hitta bostad i det moderna skogslandskapet. Det finns också gott om lövträd och det gör att ännu fler ovanliga arter trivs här.

Stavatallskog i Kantabergets naturreservat. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten
Hela Kantaberget brann för cirka 150 år sedan. Det kan man bland annat se i den södra delen, där det har vuxit upp många aspar som alla är ungefär 150 år gamla. Det finns också ställen med tätt växande tallskog, så kallad stavatallskog. I skogarna finns många tallar som är hela 250 till 350 år gamla, vissa är ännu äldre. Här finns även gott om död ved i form av både liggande och stående döda träd.
Utmed reservatets norra sida, i Viståns dalgång, präglas landskapet av stora ytor av isälvssediment. I områdets östligaste del syns också tydliga spår efter inlandsisens smältvatten. På den sandiga marken finns en rik svampflora. Bland annat har den ovanliga goliatmusseronen påträffats här, liksom rotfingersvamp och skrovlig taggsvamp.
Föreskrifter
Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:
- vandra
- tälta
- göra upp eld, kom ihåg att ta med egen ved!
- plocka bär och matsvamp
- köra snöskoter på väl snötäckt mark
- fiska och jaga i enlighet med gällande lagar
Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!
Serviceinformation
Fakta
Kommun: Älvsbyn
Bildat år: 2009
Storlek: 2,4 kvadratkilometer
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: Naturreservat
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.