Risk för gräsbrand i Hallands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

EU-valet 2024

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. Då kan du använda din demokratiska rättighet och rösta i valet. Länsstyrelsen är regional valmyndighet i Halland och ansvarar bland annat för den slutliga rösträkningen.

Mellan den 6–9 juni 2024 är det dags för invånarna i EU:s medlemsländer att ta sig till valurnorna. I Sverige sker valet söndagen den 9 juni.

Beslut som tas i Europaparlamentet har många gånger direkt påverkan på Sverige och för oss hallänningar, så ta chansen att utöva inflytande på EU-politiken genom att använda din röst i valet.

Hur går valet till?

Efter EU-valet 2024 blir det sammanlagt 720 ledamöter från EU:s 27 medlemsländer i parlamantet. Hur många ledamöter ett land har beror på hur stor befolkning ett land har. Tyskland som är det folkrikaste landet i EU har 96 ledamöter, Sverige har 21 ledamöter.

EU-valet går till på samma sätt som valen till riksdag, regioner och kommuner i Sverige. Den som har rösträtt får ett röstkort hem i brevlådan och kan sedan förtidsrösta eller rösta i vallokal på valdagen.

Håll utkik i din kommun för tider och platser för förtidsröstning.

Svenska medborgare som bor i utlandet kan skicka sin röst per post eller rösta på svenska ambassader och konsulat.

På valmyndighetens webbplats kan du läsa mer om att rösta Länk till annan webbplats.

Vad gör länsstyrelsen?

Länsstyrelsen har många arbetsuppgifter kopplat till EU-valet. Bland annat utbildar vi valnämnderna i länens kommuner, beslutar om valdistrikt, administrerar röstlängden och så ansvarar vi för den slutliga rösträkningen.

Du röstar och vårt jobb är att ta hand om din röst. Varje röst räknas och kontrolleras i ett antal led innan resultatet förs in i systemet. Du ska känna dig trygg med att vi har ett robust valsystem och att vi värnar om din demokratiska rättighet.

Valmyndigheten fastställer valresultatet som publiceras på myndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Fria, hemliga och direkta val

Den svenska regeringsformen, som är en av våra fyra grundlagar, slår fast att det svenska valsystemet grundar sig på allmän och lika rösträtt och valen ska vara fria, hemliga och direkta.

  • Fria val. Ingen annan får bestämma vad väljaren ska rösta på och ingen är hellre tvungen att rösta
  • Hemliga val. Väljaren bestämmer själv hur hen ska rösta och behöver inte visa eller tala om hur hen har röstat
  • Direkta val. Väljarna utser direkt de som blir Sveriges företrädare i Europaparlamentet.

Var källkritisk

Det finns risk att aktörer kan försöka störa och påverka det svenska EU-valet. Det skulle kunna ske genom desinformations- och/eller påverkanskampanjer eller genom cyberattacker. Var vaksam på det du ser, läser och hör. Var uppmärksam på källan till den information du tar del av. Sprid inte information vidare om du inte är säker på att den är tillförlitlig.

Läs mer om källkritik på krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss