Under hösten när vinden ligger på och höga vågor bryter mot stranden kan Ekstakusten kännas ogästvänlig. Men en ljum sommarkväll, när solen sänker sig bakom Karlsöarna, inser du att du har Gotlands mest fantastiska utsikt framför dig.
Reservatet omfattar ett omkring fyra kilometer långt avsnitt av Ekstakusten och sträcker sig från Tomsarve kvarn och Skansudd söderut till och med Hammarudd. Hela kust-sträckan präglas av vackert utbildade strandvallar av grus och sten.
Växter
Den strandnära delen av reservatet är fattig på växtlighet. Det enda som växer här är torktåliga gräs och örter som fårsvingel, backtimjan, gulmåra, gul fetknopp, kattfot, spåtistel, mattfibbla och blåeld samt lavar och mossor. På sandigare partier uppträder sandrör, sandsallat, strandvial, saltarv och marviol. Omedelbart norr om Kronvalls fiskeläge finns ett litet bestånd av den fridlysta växten martorn.
Vindpinad strandskog
Längre in från havet vidtar en lågvuxen strandskog, där de yttersta tallarna och granarna är hårt tuktade av vind och saltstänk och formligen kryper längs marken.
Kronvalls fiskeläge och Skansudd
I den mellersta delen av reservatet ligger Kronvall, ett fiskeläge som i äldre tider var mycket större än vad det är i dag. Enligt sägnen var det vid Kronvall som den danske kungen Valdemar Atterdag och hans här landsteg den 22 juli 1361. Skansudd har fått sitt namn efter den skans som ligger här. Försvarsanläggningen, som uppfördes under åren 1712-1713, består av en cirka 130 meter lång, 4-6 meter bred och 1-1,5 meter hög vall av grus och sand.
För allas trivsel och för att bibehålla reservatets natur– och kulturvärden är det viktigt att alla besökare visar hänsyn. Utöver allemansrätten är det inte tillåtet att:
Skyddsår: 1967 (utvidgat 2018)
Socken: Eksta
Karaktär: Stenstrand och vindpinad tallskog
Areal: 133 hektar
Markägare: Privata
Förvaltare:
Länsstyrelsen i Gotlands län
Lena Lavergren
lena.lavergren@lansstyrelsen.se
010-223 92 81
Skyddsform: Naturreservat
Ekstakusten ligger mellan Vavle fiskeläge och Hammarudd på östra sidan av Gotland, strax söder om Djupvik.
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.