Aktuell information om afrikansk svinpest

Det första kända fallet av afrikansk svinpest har konstaterats i Sverige. Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar, men inte människor eller andra djurslag.

KALENDER

 • 02 okt 2023 Klocka som ikon 13.30 - 16.30
  Jämställdheten i länet - från nuläge till börläge - 2 oktober Vid den här workshopen ber vi dig bidra med din erfarenhet och ger dig möjligheten att vara med och påverka vilka områden som bör prioriteras i länet i den nya länsövergripande strategin för jämställd...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 03 okt 2023 Klocka som ikon 13.30 - 16.30
  Jämställdheten i länet - från nuläge till börläge - 3 oktober Vid den här workshopen ber vi dig bidra med din erfarenhet och ger dig möjligheten att vara med och påverka vilka områden som bör prioriteras i länet i den nya länsövergripande strategin för jämställd...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 04 13 okt 2023 Klocka som ikon För tider, se program
  Frukostwebbinarier om hållbar konsumtion RUS, länsstyrelsernas regionala utveckling och samverkan i miljömålssystemet, bjuder tillsammans med nationella myndigheter in till webbinarier som tar upp olika delar av konsumtionsområdet.

  Ingen anmälan krävs

 • 10 okt 2023 Klocka som ikon 09.00 - 10.45
  Utbildningsserie för att motverka hedersförtryck och våld Länsstyrelsen Gävleborg bjuder in till en digital utbildningsserie under hösten 2023. Föreläsningarna ges av Devin Rexvid, universitetslektor och forskare inom hedersrelaterat våld och förtryck vid St...

  Anmäl dig här – senast 6 oktober

Djur

Jakt och vilt

Vilka vilda djur du får jaga står i jaktförordningen. Länsstyrelsen ansvarar för viltförvaltningen med hjälp av länets viltförvaltningsdelegation.

Besöksmål

Besöksmål

Vi har cirka 200 naturreservat i länet, många välbesökta. I flera av reservaten är stigar, parkeringar och rastplatser tillgängliga. Besök och upptäck några av våra skyddsvärda områden.

Samhälle

Beredskapsveckan

Beredskapsveckan är en årlig kampanj som syftar till att stärka samhällets beredskap. Här hittar du mer om vad som händer i Gävleborgs län under vecka 39.

Ensilagebalar på åker

Natur och landsbygd

Stöd till jordbruk och landsbygd

Du som är jordbruksföretagare kan få stöd för att utveckla eller investera i ditt företag. Stöden ska bland annat öka konkurrenskraften och hållbarheten i svenskt jordbruk.

Samhälle

Motortrafik i naturen

Det är förbjudet att köra ett motordrivet fordon på barmark i terräng, även om det är din egen mark. Det finns vissa generella undantag från förbudet och det är även möjligt att söka dispens.

Djur

Råd om vilda djur

Vad bör du göra när du hittar skadade djur ute i naturen? Vad kan och får du göra om du får problem med vilda djur på tomten? Du kan vända dig till olika aktörer för att få hjälp.

NYHETER

 • 2023-09-26

  Fokus på ekologisk mat under EKO-september 2023

  Under september månad lyfts ekologisk mat på olika sätt i hela Sverige genom kampanjen EKO-september. I samband med detta uppmärksammar Länsstyrelsen Gävleborg ekologiska lantbrukare i länet. En av lantbrukarna är Aron Westlin som har ekologisk spannmålsproduktion i Valbo.
 • 2023-09-25

  Idag startar beredskapsveckan - är du beredd?

  Beredskapsveckan är en del av arbetet med att stärka svenskarnas krisberedskap och totalförsvaret. Temat i år är övning oc...
 • 2023-09-22

  Fokus på ekologisk mat under EKO-september 2023

  Under september månad lyfts ekologisk mat på olika sätt i hela Sverige genom kampanjen EKO-september. Det är trettio dagar...
 • 2023-09-22

  Samråd om ändrade havsplaner för mer vindkraft i havet

  Förslagen till ändrade havsplaner, som ska skapa förutsättningar för havsbaserad vindkraft, finns nu tillgängliga för intr...

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss