Villor i olika färger på rad.

Bidrag för energieffektivisering i småhus

Du som äger och bor i ett småhus som värms upp med el eller gas kan från och med den 3 juli 2023 ansöka om att få bidrag för att genomföra vissa energieffektiviserande åtgärder.

KALENDER

 • 07 dec 2023 Klocka som ikon 09.30 - 15.00
  Lär dig mer om bevattning av åkermark och beten Vatten är nödvändigt för att det ska växa. Nu bjuder Gävleborgs vallförening in till en föreläsning om bevattning av lantbruksgrödor och då främst vallodling för grovfoderproduktion.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 07 dec 2023 Klocka som ikon 10.00 - 17.00
  Friluftskonferens och vandringsledsträff Snart är det tid för vår regionala friluftskonferens och tankesmedja i Järvsö. Den 7 december ses vi för att åter knyta band, få höra det senaste och bolla tankar och idéer med varandra. Du är också v...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 11 dec 2023 Klocka som ikon 09.30 - 12.30
  Kalvens inhysning och hälsa Ta chansen och var med på denna kalvkurs där vi också besöker Nilssons i Herte som har ett väl fungerande kalvstall. Kursen är helt digital.

  Anmäl dig här – senast 7 december

 • 12 dec 2023 Klocka som ikon 09.00 - 15.30
  Totalförsvarsdag 2023 Det allvarliga säkerhetspolitiska läget ställer krav på den civila beredskapen, på takten i bygget av ett modernt totalförsvar och på förmågan att samverka. Länsstyrelsen bjuder därför in till en dag ...

  Anmälningsdatum är passerat

Djur

Jakt och vilt

Vilka vilda djur du får jaga står i jaktförordningen. Länsstyrelsen ansvarar för viltförvaltningen med hjälp av länets viltförvaltningsdelegation.

Besöksmål

Besöksmål

Vi har cirka 200 naturreservat i länet, många välbesökta. I flera av reservaten är stigar, parkeringar och rastplatser tillgängliga. Besök och upptäck några av våra skyddsvärda områden.

Samhälle

ANDTS - förebyggande arbete

Länsstyrelsen har ett särskilt ansvar för att samordna och utveckla det förebyggande arbetet mot alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTS) i länet.

Ensilagebalar på åker

Natur och landsbygd

Stöd till jordbruk och landsbygd

Du som är jordbruksföretagare kan få stöd för att utveckla eller investera i ditt företag. Stöden ska bland annat öka konkurrenskraften och hållbarheten i svenskt jordbruk.

Samhälle

Motortrafik i naturen

Det är förbjudet att köra ett motordrivet fordon på barmark i terräng, även om det är din egen mark. Det finns vissa generella undantag från förbudet och det är även möjligt att söka dispens.

Om oss

Information om afrikansk svinpest

Det första kända fallet av afrikansk svinpest har konstaterats i Sverige. Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar, men inte människor eller andra djurslag.

NYHETER

 • 2023-12-06

  Snökaos eller barmark? En omvälvande förändring av vår vinter

  Snöförhållandena håller på att förändras. Hela norra Sverige har varit känt för sina långa och kalla vintrar med generösa mängder snö. I Gävleborg har vi normalt sett haft snö från mitten av oktober ända fram till mitten av maj, med ett snödjup kring 30 cm.
 • 2023-12-04

  Tjursö-arkipelagen – nytt naturreservat i Nedre Dalälven

  Länsstyrelsen beslutade idag att skydda det 1 873 hektar stora området Tjursö-arkipelagen som naturreservat. Området omfat...
 • 2023-12-01

  Tillsammans mot ett hållbart Gävleborg!

  Vi behöver göra mer om vi ska nå en hållbar utveckling. Vi måste alla hjälpas åt för att nå nationella miljömål och målen ...
 • 2023-11-28

  Lansering av Åtgärdsprogram för miljömålen i Gävleborgs län 2023–2030

  Den 30 november lanseras det nya Åtgärdsprogrammet för miljömålen i Gävleborgs län 2023–2030 under en seminariedag i Söder...

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss