Upplev naturen året runt

I länet finns många naturreservat, vandringsleder och andra natursköna eller unika miljöer som kan ge starka naturupplevelser. Ut och njut av naturen när som helst på året.

KALENDER

 • 15 16 feb 2024 maj 2024 Klocka som ikon För tider, se program
  Brett och djupt om svenskt vattenbruk Fördjupa dig i vattenbruk och delta i fem lunchsamtal med experter inom området. Inför samtalen kan du ta del av filmer i ämnet och vår moderator guidar samtalet utifrån dina frågor.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 28 29 feb 2024 Klocka som ikon För tider, se program
  Forum för klimat och kulturarv 2024 Temat för Forum för klimat och kulturarv 2024 bygger på rapporten ”Förvaltningen av kulturmiljöer i ett förändrat klimat”. Vi stärker klimatperspektivet i kulturmiljöarbetet och höjer beredskapen för ...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 05 mar 2024 Klocka som ikon 18.15 - 20.30
  Utfodra hästen smart och ekonomiskt På denna träff fokuserar vi på hästens utfodring. Med en genomtänkt foderstat sparar du pengar. Den är också bra för hästen och miljön.

  Anmäl dig här – senast 27 februari

 • 07 mar 2024 Klocka som ikon 14.30 - 16.30
  Föreläsning om lamm på bete Föreläsningen vänder sig till lammproducenter som föder upp lamm på bete och vill ligga steget före parasiterna genom betesplanering.

  Anmäl dig här – senast 23 februari

Miljö och vatten

Klimatklivet - stöd för idéer som gynnar klimatet

Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet.

Besöksmål

Besöksmål

Vi har cirka 200 naturreservat i länet, många välbesökta. I flera av reservaten är stigar, parkeringar och rastplatser tillgängliga. Besök och upptäck några av våra skyddsvärda områden.

Djur

Jakt och vilt

Vilka vilda djur du får jaga står i jaktförordningen. Länsstyrelsen ansvarar för viltförvaltningen med hjälp av länets viltförvaltningsdelegation.

Samhälle

ANDTS - förebyggande arbete

Länsstyrelsen har ett särskilt ansvar för att samordna och utveckla det förebyggande arbetet mot alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTS) i länet.

Samhälle

Motortrafik i naturen

Det är förbjudet att köra ett motordrivet fordon på barmark i terräng, även om det är din egen mark. Det finns vissa generella undantag från förbudet och det är även möjligt att söka dispens.

Ensilagebalar på åker

Natur och landsbygd

Stöd till jordbruk och landsbygd

Du som är jordbruksföretagare kan få stöd för att utveckla eller investera i ditt företag. Stöden ska bland annat öka konkurrenskraften och hållbarheten i svenskt jordbruk.

NYHETER

 • 2024-02-19

  Nordsvenskar körde ut virke i naturreservat

  För andra året i rad var Föreningen Nordsvenska hästen och Länsstyrelsen Gävleborg i naturreservatet Majorns Hage utanför Arbrå och arbetade med skötsel av skogsbetesmark. Med hjälp av häst kör vi ut virke ur skogen söndagen den 18 februari. Det blev en uppskattad aktivitet och cirka 150 besökare var på plats.
 • 2024-02-16

  Nya pengar för integrationsfrämjande insatser

  Den 15 februari öppnar utlysningen för medel till tidiga insatser för asylsökande, medel för verksamhet med flyktingguider...
 • 2024-02-12

  Restriktioner för honungsbin i Gävleborgs län

  Amerikansk yngelröta har konstaterats på en bigård i Gävle kommun. Amerikansk yngelröta är en smittsam och besvärlig bisju...
 • 2024-02-09

  Sportlov i naturum Färnebofjärden

  Välkomna på sportlovsskoj i naturum Färnebofjärden i Gysinge. Under sportlovet har vi laddat upp med flera aktiviteter var...

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss