Aktuell information om afrikansk svinpest

Det första kända fallet av afrikansk svinpest har konstaterats i Sverige. Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar, men inte människor eller andra djurslag.

KALENDER

 • 25 sep 2023 Klocka som ikon 09.30 - 15.00
  Temadag Ekomarknaden
  Välkommen på en dag där vi lyfter frågan om ekologisk mat och livsmedelsförsörjning utifrån olika perspektiv.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 26 sep 2023 Klocka som ikon 09.30 - 14.00
  Kurs i markkartering och jordanalys 26 september Välkommen på en kurs på temat markkartering och jordanalys där du får förutsättningar att lära känna din jord. Markkarteringen utgör ett mycket viktigt underlag för en ekonomiskt och miljömässigt bala...

  Anmäl dig här – senast 24 september

 • 27 sep 2023 Klocka som ikon 09.30 - 14.00
  Kurs i markkartering och jordanalys 27 september Välkommen på en kurs på temat markkartering och jordanalys där du får förutsättningar att lära känna din jord. Markkarteringen utgör ett mycket viktigt underlag för en ekonomiskt och miljömässigt bala...

  Anmäl dig här – senast 25 september

 • 28 sep 2023 Klocka som ikon 09.30 - 15.30
  Effektiv ströhantering för rena djur och god djurvälfärd Hur hanterar vi bristen på strö? Effektiva rutiner sparar tid och pengar och underlättar för att hålla djuren rena.

  Anmäl dig här – senast 28 september

Djur

Jakt och vilt

Vilka vilda djur du får jaga står i jaktförordningen. Länsstyrelsen ansvarar för viltförvaltningen med hjälp av länets viltförvaltningsdelegation.

Besöksmål

Besöksmål

Vi har cirka 200 naturreservat i länet, många välbesökta. I flera av reservaten är stigar, parkeringar och rastplatser tillgängliga. Besök och upptäck några av våra skyddsvärda områden.

Miljö och vatten

Rapportera algblomningar och döda djur vid kusten eller i havet

Länsstyrelsen i Västerbotten tar emot observationer och informerar om det aktuella läget i Bottniska viken.

Ensilagebalar på åker

Natur och landsbygd

Stöd till jordbruk och landsbygd

Du som är jordbruksföretagare kan få stöd för att utveckla eller investera i ditt företag. Stöden ska bland annat öka konkurrenskraften och hållbarheten i svenskt jordbruk.

Samhälle

Motortrafik i naturen

Det är förbjudet att köra ett motordrivet fordon på barmark i terräng, även om det är din egen mark. Det finns vissa generella undantag från förbudet och det är även möjligt att söka dispens.

Djur

Råd om vilda djur

Vad bör du göra när du hittar skadade djur ute i naturen? Vad kan och får du göra om du får problem med vilda djur på tomten? Du kan vända dig till olika aktörer för att få hjälp.

NYHETER

 • 2023-09-22

  Fokus på ekologisk mat under EKO-september 2023

  Under september månad lyfts ekologisk mat på olika sätt i hela Sverige genom kampanjen EKO-september. Det är trettio dagar med fokus på vinsterna med att välja ekologiskt och KRAV-märkt. I samband med detta uppmärksammar Länsstyrelsen Gävleborg en rad olika ekologiska lantbrukare i länet. På Tura gård i Järvsö har Sofia och Jonas Lindström satsat på ekologisk odling av kålväxter.
 • 2023-09-22

  Samråd om ändrade havsplaner för mer vindkraft i havet

  Förslagen till ändrade havsplaner, som ska skapa förutsättningar för havsbaserad vindkraft, finns nu tillgängliga för intr...
 • 2023-09-22

  Förmedling av foder och strö

  Många djurägare i länet och landet har för lite foder och strö inför vintern. Har du foder eller strö att sälja? Eller är ...
 • 2023-09-21

  Ingen licensjakt efter varg i Gävleborgs län 2024

  Idag presenterar länsstyrelserna sina beslut om licensjakt efter varg 2024. I Gävleborg kommer ingen licensjakt att bedriv...

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss