Upplev naturen året runt

I länet finns många naturreservat, vandringsleder och andra natursköna eller unika miljöer som kan ge starka naturupplevelser. Ut och njut av naturen när som helst på året.

KALENDER

 • 15 16 feb 2024 maj 2024 Klocka som ikon För tider, se program
  Brett och djupt om svenskt vattenbruk Fördjupa dig i vattenbruk och delta i fem lunchsamtal med experter inom området. Inför samtalen kan du ta del av filmer i ämnet och vår moderator guidar samtalet utifrån dina frågor.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 05 mar 2024 Klocka som ikon 18.15 - 20.30
  Utfodra hästen smart och ekonomiskt På denna träff fokuserar vi på hästens utfodring. Med en genomtänkt foderstat sparar du pengar. Den är också bra för hästen och miljön.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 07 mar 2024 Klocka som ikon 14.30 - 16.30
  Föreläsning om lamm på bete Föreläsningen vänder sig till lammproducenter som föder upp lamm på bete och vill ligga steget före parasiterna genom betesplanering.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 10 mar 2024 Klocka som ikon 10.00 - 14.00
  Skid- och hundspannsåkning i Hamra nationalpark Nu är det dags för den årliga skidåkningen i parken. Du kan också prova på att åka hundspann i det vackra vinterlandskapet. Start och mål för både skidåkning och hundspannstur vid nationalparkens huvu...

  Ingen anmälan krävs

Miljö och vatten

Klimatklivet - stöd för idéer som gynnar klimatet

Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet.

Besöksmål

Besöksmål

Vi har cirka 200 naturreservat i länet, många välbesökta. I flera av reservaten är stigar, parkeringar och rastplatser tillgängliga. Besök och upptäck några av våra skyddsvärda områden.

Djur

Jakt och vilt

Vilka vilda djur du får jaga står i jaktförordningen. Länsstyrelsen ansvarar för viltförvaltningen med hjälp av länets viltförvaltningsdelegation.

Samhälle

ANDTS - förebyggande arbete

Länsstyrelsen har ett särskilt ansvar för att samordna och utveckla det förebyggande arbetet mot alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTS) i länet.

Samhälle

Motortrafik i naturen

Det är förbjudet att köra ett motordrivet fordon på barmark i terräng, även om det är din egen mark. Det finns vissa generella undantag från förbudet och det är även möjligt att söka dispens.

Ensilagebalar på åker

Natur och landsbygd

Stöd till jordbruk och landsbygd

Du som är jordbruksföretagare kan få stöd för att utveckla eller investera i ditt företag. Stöden ska bland annat öka konkurrenskraften och hållbarheten i svenskt jordbruk.

NYHETER

 • Lokatt i snö
  2024-02-29

  Nu inleds årets licensjakt efter lodjur

  Imorgon, den 1 mars, inleds årets licensjakt efter lodjur. I Gävleborgs län får högst 30 lodjur fällas och jakten får bedrivas i hela länet. Inför och under jakten är det viktigt att alla som deltar vet vilka villkor som gäller. Alla villkor kopplade till jakten finns angivna i beslutet nedan.
 • 2024-02-26

  Åsbergets naturreservat – nytt naturreservat i Hudiksvalls kommun

  Länsstyrelsen beslutade idag att bilda Åsbergets naturreservat. Reservatet är 208 hektar stort och ligger cirka 12 kilomet...
 • 2024-02-19

  Nordsvenskar körde ut virke i naturreservat

  För andra året i rad var Föreningen Nordsvenska hästen och Länsstyrelsen Gävleborg i naturreservatet Majorns Hage utanför ...
 • 2024-02-16

  Nya pengar för integrationsfrämjande insatser

  Den 15 februari öppnar utlysningen för medel till tidiga insatser för asylsökande, medel för verksamhet med flyktingguider...

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss