Risk för vattenbrist i Gävleborgs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Länsstyrelsen Gävleborg – Gävleborg

Naturen vid Dalälvens stränder hyser höga naturvärden. Foto: Länsstyrelsen Gävleborg

Besöksmål

Besök vackra naturreservat, hitta kulturminnen eller dolda pärlor, i ditt egna län eller runt om i Sverige.

KALENDER

 • 05 jul 2022 Klocka som ikon 18.00 - 21.00
  Beteskväll med fokus på naturbeten Vi besöker bröderna Johnson och tittar på deras verksamhet som inkluderar såväl fäbodbete på skogen med fritt betande djur och mer gårdsnära naturbetesmarker. De har en besättning på cirka 120 djur oc...

  Anmäl dig här – senast 1 juli

 • 06 jul 2022 Klocka som ikon 09.00 - 15.00
  Bussresa till Brunnby lantbrukardagar Brunnby lantbrukardagar i Västerås är mellansveriges största lantbruksmässa med en mängd utställare och seminarier.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 18 jul 2022 Klocka som ikon 10.00 - 13.00
  Guidad vandring i Hamra nationalpark Hamra nationalpark är mest känd för sin skog. I samband med Loosveckan bjuder vi på en guidad vandring i just urskogen. Den äldsta delen av nationalparken är en av få orörda skogar i mellersta Sverige...

  Anmäl dig här – senast 15 juli

 • 06 07 aug 2022 Klocka som ikon För tider, se program
  Workshop - Traditionell mjölkhantering på fäbod Välkomna till en workshop där Annika Rudolfsson kommer att ta guida deltagarna genom hela processen med traditionell mjölkhantering.

  Anmäl dig här – senast 25 juli

En höna i en tatuerad kvinnas famn. 

Natur och landsbygd

Krisstöd till jordbruket

Producenter inom fjäderfä- och animaliesektorn i jordbruket, växthusföretag och yrkesfiskare som fått kostnadsökningar till följd av kriget i Ukraina kan ansöka om ekonomiskt stöd.

Bo och leva

Hitta en vigselförrättare i Gävleborg

Behöver du en vigselförrättare? Länsstyrelsen Gävleborg utser borgerliga vigselförrättare och har en lista över vilka personer som är vigselförrättare i länets kommuner.

Om våren är Gysinge naturreservat fyllt av vitsippor. Foto: Länsstyrelsen Gävleborg

Besöksmål

Besöksmål

Vi har cirka 200 naturreservat i länet, många välbesökta. I flera av reservaten är stigar, parkeringar och rastplatser tillgängliga. Besök och upptäck några av våra skyddsvärda områden.

Bo och leva

Val 2022: I höst är det dags att rösta igen

Riksdagvalet i Sverige 2022 kommer att äga rum söndagen den 11 september. Då genomförs även val till kommun- och regionfullmäktige.

Kartor över fiskevårdsområden

Fiskekartan.se är länsstyrelsernas register över fiskevårdsområden. Verktyget är en sökbar karta där du kan se gränserna för alla Sveriges fiskevårdsområden.

Samhälle

Motortrafik i naturen

Det är förbjudet att köra ett motordrivet fordon på barmark i terräng, även om det är din egen mark. Det finns vissa generella undantag från förbudet och det är även möjligt att söka dispens.

NYHETER

 • 2022-06-29

  Tolockbäcken i Hudiksvalls kommun föreslås bli nytt naturreservat

  Länsstyrelsen föreslår att ett område cirka 10 kilometer väster om Enånger, kallat Tolockbäcken, ska bli naturreservat. Om...
 • 2022-06-28

  Utredning om skyfallen i Gävleborg färdigställd

  Nu är utredningen av skyfallen i Gävleborgs län, augusti 2021, som Länsstyrelsen fick i uppdrag av Myndigheten för samhäll...
 • 2022-06-28

  Naturvårdsbränningen i Hamra nationalpark gick enligt plan

  Naturvårdsbränningen i Hamra nationalpark igår, måndagen den 27 juni, gick bra. Förloppet var hela tiden kontrollerat och ...