Aktuella varningsmeddelanden i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Gärdsgård runt en fäbod

Fäbodveckan

Under fäbodveckan i Gävleborg kan du ta del av en rad aktiviteter. Veckan syftar till att bland annat uppmärksamma klimatsmart matproduktion, biologisk mångfald och lokala traditioner. Med kunskap om traditionella metoder kan vi även stärka vår civila beredskap. Välkommen 1-7 juli!

KALENDER

 • 30 jun 2024 Klocka som ikon 09.00 - 16.00
  Bland örter och lavar - naturvandring Välkommen ut på en inspirerande naturvandring för dig som är naturguide eller andra som vill lära sig om vad växterna heter längs stigen.

  Anmäl dig här – senast 24 juni

 • 15 jul 2024 Klocka som ikon 10.00 - 12.00
  Guidad vandring i urskogen i Hamra nationalpark Under den traditionella Loosveckan erbjuder vi besökare en guidad vandring i urskogen i Hamra nationalpark måndagen den 15 juli.

  Anmäl dig här – senast 11 juli

 • 07 aug 2024 Klocka som ikon 13.00 - 20.30
  Fältvandring - Sortförsök Följ med på en fältvandring med sortförsök av korn, havre och ryps i Söderala, Söderhamn.

  Anmäl dig här – senast 5 augusti

 • 08 aug 2024 Klocka som ikon 18.00 - 20.30
  Fältvandring om kulturspannmål Lär dig mer om kulturspannmål och kulturgrödor som är motståndskraftiga mot torka och blöta höstar.

  Anmäl dig här – senast 5 augusti

Rapportera om du ser något ovanligt vid kusten

Har du sett något ovanligt eller har det skett något akut vid havet eller kusten? Rapportera till informationscentralen vid Länsstyrelsen Västerbotten.

Miljö och vatten

Klimatklivet - stöd för idéer som gynnar klimatet

Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet.

Natur och landsbygd

Kontrollerade naturvårdsbränningar

Länsstyrelsen planerar att genomföra kontrollerade naturvårdsbränningar i flera områden i Gävleborg under 2024. Bränningen är en del av skötseln och vi för den för att gynna många växt- och djurarter.

Samhälle

Motortrafik i naturen

Det är förbjudet att köra ett motordrivet fordon på barmark i terräng, även om det är din egen mark. Det finns vissa generella undantag från förbudet och det är även möjligt att söka dispens.

Djur

Jakt och vilt

Vilka vilda djur du får jaga står i jaktförordningen. Länsstyrelsen ansvarar för viltförvaltningen med hjälp av länets viltförvaltningsdelegation.

Ensilagebalar på åker

Natur och landsbygd

Stöd till jordbruk och landsbygd

Du som är jordbruksföretagare kan få stöd för att utveckla eller investera i ditt företag. Stöden ska bland annat öka konkurrenskraften och hållbarheten i svenskt jordbruk.

NYHETER

 • 2024-06-17

  Skyddsjaktsområde efter varg utökas

  Länsstyrelsen i Gävleborg beslutade 14 juni om skyddsjakt på en varg efter flera angrepp på får i Bollnäs kommun. Nu utöka...
 • 2024-06-17

  Nu är maskinerna i gång i Voxnan

  Tre maskiner kommer under sommaren 2024 bidra i arbetet med att återställa vattendrag i Voxnan och Mellanljusnan. – Voxna...
 • 2024-06-14

  Beslut om skyddsjakt efter varg

  Länsstyrelsen har idag, den 14 juni 2024, beslutat om skyddsjakt efter en varg. Jakten får utföras av jägare utsedda av lä...

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss