Aktuella vädervarningar i Gävleborgs länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Upplev naturen året runt

I länet finns många naturreservat, vandringsleder och andra natursköna eller unika miljöer som kan ge starka naturupplevelser. Ut och njut av naturen när som helst på året.

KALENDER

 • 15 16 feb 2024 maj 2024 Klocka som ikon För tider, se program
  Brett och djupt om svenskt vattenbruk Fördjupa dig i vattenbruk och delta i fem lunchsamtal med experter inom området. Inför samtalen kan du ta del av filmer i ämnet och vår moderator guidar samtalet utifrån dina frågor.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 23 24 apr 2024 Klocka som ikon För tider, se program
  Regional samverkanskurs - RSK grund 2024 Länsstyrelsen bjuder in till en grundläggande kurs för aktörer som deltar i regional samverkan vid samhällsstörningar i länet. Syftet med kursen är att genom samverkan bidra till ett tryggare Gävlebor...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 24 apr 2024 Klocka som ikon 12.10 - 12.55
  Dagens rätt: Ungas delaktighet och inflytande i kommuner och region Hur kan kommuner och regioner arbeta med att säkerställa barn och ungas delaktighet och inflytande i verksamheten? Här berättar Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, mer om rättighe...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 25 apr 2024 Klocka som ikon 09.00 - 12.00
  Tillsammans genomför vi Gävleborgs skogsprogram Välkommen till en förmiddag där vi tar del av det arbete som pågår i och utanför länet kopplat till Gävleborgs skogsprogram. Under mötet inspireras vi av nya samarbeten och innovation inom de skogliga...

  Anmäl dig här – senast 24 april

Miljö och vatten

Klimatklivet - stöd för idéer som gynnar klimatet

Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet.

Vindskjul och en grillplats vid en tjärn i Hamra nationalpark. Foto Jonas Lundin

Besöksmål

Besöksmål

Vi har cirka 200 naturreservat i länet, många välbesökta. I flera av reservaten är stigar, parkeringar och rastplatser tillgängliga. Besök och upptäck några av våra skyddsvärda områden.

Djur

Jakt och vilt

Vilka vilda djur du får jaga står i jaktförordningen. Länsstyrelsen ansvarar för viltförvaltningen med hjälp av länets viltförvaltningsdelegation.

Samhälle

ANDTS - förebyggande arbete

Länsstyrelsen har ett särskilt ansvar för att samordna och utveckla det förebyggande arbetet mot alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTS) i länet.

Samhälle

Motortrafik i naturen

Det är förbjudet att köra ett motordrivet fordon på barmark i terräng, även om det är din egen mark. Det finns vissa generella undantag från förbudet och det är även möjligt att söka dispens.

Ensilagebalar på åker

Natur och landsbygd

Stöd till jordbruk och landsbygd

Du som är jordbruksföretagare kan få stöd för att utveckla eller investera i ditt företag. Stöden ska bland annat öka konkurrenskraften och hållbarheten i svenskt jordbruk.

NYHETER

 • En mygga som sitter på en arm
  2024-04-22

  Medel för bekämpning av översvämningsmygg

  Idag har Länsstyrelsen Gävleborg beslutat om hur medlen för myggbekämpning ska delas ut. Pengarna fördelas för bekämpningsåtgärder i området kring nedre Dalälven samt i Forshaga kommun.
 • 2024-04-22

  Avslag på ansökan om skyddsjakt efter skarv

  Länsstyrelsen har idag beslutat att avslå ansökan om skyddsjakt efter skarv i Boulognerskogen samt längs Gavleån i Gävle k...
 • 2024-04-22

  Pilotsatsning i Ljusdal för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck

  Länsstyrelsen Gävleborg har under 2021–2023 stöttat upp en särskild Kvinnofridssatsning i länet. En aktivitet har varit en...
 • 2024-04-17

  Hundar söker nytt hem

  En vuxen tik och fyra valpar som har blivit omhändertagna av Länsstyrelsen är nu till salu. Både tiken och valparna är tre...

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss