Aktuella varningsmeddelanden i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Upplev naturen året runt

I länet finns många naturreservat, vandringsleder och andra natursköna eller unika miljöer som kan ge starka naturupplevelser. Ut och njut av naturen när som helst på året.

KALENDER

 • 21 22 maj 2024 Klocka som ikon 09.00 - 16.00
  Skapa upplevelser tillsammans för bättre lönsamhet Hur gör man för att gå från galen idé till att det blir en aktivitet eller resa som någon därute inte kan motstå från att boka? Hur gör man för att samverka med andra företagare inom besöksnäringen så...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 21 maj 2024 Klocka som ikon 12.00 - 13.00
  Produktutveckling - sensorisk analys Välkommen till en föreläsning om produktutveckling genom sensorisk analys. Hur kan du använda olika sinnen för att få fram den bästa produkten? Under en timme kommer du få grunden i hur sensorisk anal...

  Anmäl dig här – senast 19 maj

 • 23 maj 2024 Klocka som ikon 09.30 - 15.30
  Planhandläggarträff för länets kommuner Länsstyrelsen Gävleborg bjuder tillsammans med är Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning (VGS) in till fysisk planhandläggarträff för länets kommuner.
  Vi träffas i Stadshuset i Sandviken den ...

  Anmäl dig här – senast 20 maj

 • 23 maj 2024 Klocka som ikon 13.00 - 15.00
  Öka din boendeanläggnings attraktivitet och lönsamhet Under en inspirerande föreläsning delar Marcus Eldh från Wild Sweden med sig av exempel på hur du kan utveckla upplevelser och paket, skapa strategier för att sticka ut i mängden och metoder för att s...

  Anmälningsdatum är passerat

Miljö och vatten

Klimatklivet - stöd för idéer som gynnar klimatet

Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet.

Vindskjul och en grillplats vid en tjärn i Hamra nationalpark. Foto Jonas Lundin

Besöksmål

Besöksmål

Vi har cirka 200 naturreservat i länet, många välbesökta. I flera av reservaten är stigar, parkeringar och rastplatser tillgängliga. Besök och upptäck några av våra skyddsvärda områden.

Djur

Jakt och vilt

Vilka vilda djur du får jaga står i jaktförordningen. Länsstyrelsen ansvarar för viltförvaltningen med hjälp av länets viltförvaltningsdelegation.

Samhälle

ANDTS - förebyggande arbete

Länsstyrelsen har ett särskilt ansvar för att samordna och utveckla det förebyggande arbetet mot alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTS) i länet.

Samhälle

Motortrafik i naturen

Det är förbjudet att köra ett motordrivet fordon på barmark i terräng, även om det är din egen mark. Det finns vissa generella undantag från förbudet och det är även möjligt att söka dispens.

Ensilagebalar på åker

Natur och landsbygd

Stöd till jordbruk och landsbygd

Du som är jordbruksföretagare kan få stöd för att utveckla eller investera i ditt företag. Stöden ska bland annat öka konkurrenskraften och hållbarheten i svenskt jordbruk.

NYHETER

 • Skarv som äter fisk
  2024-05-17

  Beslut om skyddsjakt efter skarv

  Länsstyrelsen beslutade 16 maj att bevilja skyddsjakt efter skarv i längs Gavleån i Gävle kommun samt i Storsjön i Sandviken.
 • 2024-05-17

  Säsongens första naturvårdsbränning sker i Lövsalens naturreservat i Hudiksvall

  Länsstyrelsen Gävleborg planerar att genomföra en naturvårdsbränning i Lövsalens naturreservat, idag, fredagen den 17 maj....
 • 2024-05-13

  Fäbodkulturen i ljuset

  Den 1–7 juli välkomnar Länsstyrelsen Gävleborg tillsammans med MatVärden och Gävleborgs Fäbodförening dig till Fäbodveckan...
 • 2024-05-07

  Tillträdesförbud vid gruvorna i Långnäs i Hofors kommun

  Det är förbjudet att beträda området vid gruvschakten i Långnäs i Hofors kommun. Länsstyrelsen Gävleborg har beslutat om t...

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss