Naturums utställningar
Våra utställningar spänner över ett brett fält som rör Blekinges natur, miljö, kulturlandskap, frifutsliv sam kulturreservatet Ronneby brunnspark.
Tillfälliga och nya utställningar 2023:
- Bostad sökes - livet i eken behöver nya hem, 1 april-30 augusti
- Uttern - vattenakrobat på frammarsch
- Havets liv (preliminärt)
- Kultur- & medicinalväxter, 26/8-2/9
- Svamputställning, 3/9
I våra permanenta utställningar ingår:
- "Bräkneåns dalgång"
- "Torsk och fiske i Blekinge"
- "Blekinges hav, kust och skärgård"
- "Blekinges största träd" samt
- "Brunnsparkens 300-åriga historia"
- "ARK56 & Blekingeleden"
- "Invasiva arter - Farligare än vad du tror"
- "Dra åt skogen - Friluftslivet historia"
Bio naturum:
I vår lilla biosalong kan du slå dig ner och välja bland ett tiotal olika korta filmer. Här visar vi bl a "Blekinge från ovan", ”Brunnsskogen” och delar av Mats Harryssons filmer om Bräkneån.
Labbet:
I vårt lilla labb finns mikroskop, uppstoppade fåglar, insekter och material ute från naturen. Vi har även ett havsakvarium med fiskar och tång. Ibland har vi levande småkryp från naturen, som kräftor, myrlejon, fjärils- och noshornsbaggelarver.
Bakom Direktörsvillan startar naturums naturstig Ekorrestigen. Det är en vitmarkerade stig där du får följa med ekorren Kurrekott ut i Brunnsskogen och hälsa på några av hens vänner. Stigen är 1,3 km lång. Den startar med en brant trappa, upp på Uvberget med utsikt över hela parken, vidare genom skogen, fram till Trollsjön, genom rävahiet och tillbaka genom bokskogen. En varierad och vacker runda som är kuperad och kräver att du kan gå över stock och sten. Utefter stigen finns 15 stationer där du får möta många av Kurrekotts vänner och där du får lära dig om livet i skogen. Vid första skylten kan man via sin telefon även få skylttexterna på engelska, tyska, polska och arabiska. Stigen är öppen året om.
QR-koder
I parken finns en självguidande trädrunda som presenterar 50 olika arter av träd, såväl vanliga svenska arter som mer exotiska. Inne på naturum kan du låna ett informationshäfte och en karta som kan guida dig runt. Häftet finns även på engelska. Ibland erbjuder naturum guidade turer på trädstigen.