Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Gör det som är bäst för din häst – stoppa kvarkan

Logotypen för kampanjen Stoppa Kvarkan. 

Kampanjen #stoppakvarkan ska göra hästägare uppmärksamma på hur de kan stoppa den smittsamma luftvägssjukdomen som kan drabba hästar.

Den 6–12 maj 2024 är det dags för kampanjen #stoppakvarkan. Då sätter vi ljuset på vad du som hästägare kan göra för att stoppa den smittsamma luftvägssjukdomen kvarka som kan drabba hästar.

Kvarka är en smittsam och smärtsam sjukdom hos hästar som också kan leda till dödliga komplikationer. I genomsnitt drabbas ett nytt stall av kvarka i Sverige varje vecka – det är mer än tio gånger vanligare än hästinfluensa.

– Att lära känna din häst, så du vet vad den har för normaltemperatur, är en bra förebyggande åtgärd. Se också till att det finns möjlighet att hålla en god hygien i stallet och ha ett speciellt utrymme för nya hästar, säger Maria Olofsson, länsveterinär på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Att vaccinera sin häst kan också vara en viktig förebyggande åtgärd.

– Kontakta gärna din veterinär för en diskussion om, och i så fall när, det kan vara lämpligt att vaccinera hästen, säger Maria Olofsson.

Om smittan ändå kommer in i stallet är det bra att ha tänkt igenom hur du snabbt kan isolera sjuka hästar för att minimera smittspridningen.

Gör det som är bäst för din häst

Kampanjens budskap "Gör det som är BÄST för din häst" sammanfattar de viktigaste åtgärderna du kan göra som hästägare:

  • Boosta immunförsvaret med vaccin mot kvarka
  • Ägna tid och engagemang åt hästens smittskydd
  • Separera, isolera, och signalera snabbt
  • Ta tempen och ha koll på din häst

Om kampanjen #stoppakvarkan

#stoppakvarkan är en årlig kampanj som i år pågår 6-12 maj. Statens veterinärmedicinska anstalt och flertalet hästorganisationer i Sverige deltar i det viktiga arbetet med att uppmärksamma den smittsamma luftvägssjukdomen kvarka som kan drabba hästar. Syftet är att öka kunskapen om den smittsamma sjukdomen, minska stigmatiseringen och informera om hur hästägare kan bidra till att minska risken för smittspridning.

Länsstyrelsen i Västra Götaland bidrar till kampanjen #stoppakvarkan genom att sprida information i sociala medier.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss