Åskoväder i Västra Götalands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu släcker vi ljuset för sjögullet

Gul vattenväxt

Sjögull. Foto: Peter Olsson

Ett gulligt namn räcker inte. Nu släcker vi snart ljuset för den främmande, invasiva, näckrosliknande flytbladsväxten sjögull i sjön Trehörningen, Lerums kommun. Släcker ljuset? Jo, vi ska lägga flytdukar i sjön. Principen är enkel. Inget ljus, inget sjögull.

En före detta markägare planterade för många år sedan ut sjögull som prydnad i sjön Trehörningen, ett par kilometer sydväst om Björboholm. Markägaren hade garanterat inga onda avsikter. Tvärtom, målet var att göra lite fint i vattnet.

Ett klassiskt exempel

Det här är ett klassiskt exempel på hur nya arter får fäste i den svenska naturen. Det som bara var tänkt att bli lite fint blir snart ett bekymmer som sprider sig långt bortom den lilla plats som var avsedd för skönheten. Det vackra sjögullet tar över hela vattenytor, med resultatet att inget solljus når ner till sjöns botten. Alltså förödande för allt annat liv. Dessutom blir det hopplöst att bada, fiska och åka båt.

Ingen snabblösning

För att hindra ytterligare spridning av sjögullet kommer Länsstyrelsen lägga ut flytdukar i Trehörningen i slutet av mars. Principen är enkel. Inget ljus, inget sjögull. Någon snabblösning är det däremot inte. Det kommer säkerligen att ta flera år att utrota gullet från sjön.

– Ja, vi får vara utrustade med tålamod. Men om vi inte tar tag i problemet riskerar vi att sjögullet sprider sig nerströms till Mjörn. Då kan det bli fullkomligt hopplöst att bli av med den här aggressiva växten, konstaterar projektledaren Beatrice Alenius på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Sjögullet är bara ett exempel på en så kallad främmande, invasiv art. Att upptäcka sådana arter tidigt är viktigt om vi ska klara av bekämpningen. Därför behöver vi allmänhetens hjälp att rapportera in upptäckter av främmande arter. Enklast är att rapportera sitt fynd på rappen.nu.

Pressen är välkommen

Pressen är givetvis varmt välkommen att delta när vi påbörjar att täcka Trehörningen med flytdukar. Åtgärden är planerad till 26 mars, men är väderberoende. Följaktligen kan datum komma att ändras. Ta kontakt med Beatrice Alenius eller Anna Dimming för närmare information.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss