Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fyra vargar har lagligt skjutits i Ripelångsreviret – Länsstyrelsen väntar på DNA-svar om vilka individerna är


Vargar i snön.

Enligt Naturvårdsverkets delegering beslöt Länsstyrelsen i Västra Götaland i höstas om licensjakt sex vargar i reviret Ripelången. Det är första gången sedan 2011 som Västra Götaland beslutar om licensjakt. Licensjakt syftar till att minska tätheten av vargrevir, för att minska den negativa påverkan som vargstammen har på människor och tamdjur. Samtidigt får inte stammens bevarandestatus riskeras.

Vargjakten inleddes i tisdags, 2 januari, och avbröts samma dag, då fyra vargar i reviret skjutits.

Vi inventerar varg som underlag för våra beslut. Det kan finnas fler vargar i ett revir än dem vi spårar och andra vargar kan också passera utan att ingå i reviret. Därför vet vi inte identitet eller ålder på de vargar som skjutits. Det går inte att fastställas säkert vid den typen av besiktning som görs av Länsstyrelsen efter avslutad jakt, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare Länsstyrelsen Västra Götaland.

Svaret på frågan om exakt vilka individer som skjutits kommer när resultatet av DNA-prover är klara. Vargarna kommer också att obduceras. Sannolikt kommer provsvaren först efter helgen. Det kan vara så att andra vargar än den familjegrupp som hittills spårats i reviret Ripelången har skjutits under licensjakten.

Det är omöjligt för en enskild jägare att veta om den står i begrepp att skjuta en varg tillhörande just familjegruppen Ripelången eller en varg på vandring, konstaterar Nelly Grönberg.

Hon betonar att de jägare som bedrivit jakten under tisdagen har agerat helt korrekt.

De jägare som eventuellt skjutit varg eller vargar som inte visar sig tillhöra reviret Ripelången har enligt Länsstyrelsens mening inte begått något jaktbrott, då alla fyra vargar har skjutits inom jaktområdet.


Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss