Aktuella vädervarningar i Västra Götalands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Unik kortege med Kungaparet 4 juni

Flygfoto över centrala Göteborg, med blå markering där kortegen kommer att gå: längs Avenyn och ner till Gustaf Adolfs torg.

Flygfotot över centrala Göteborg visar med blå markering där kortegen kommer att gå på söndag 4 juni, längs med Avenyn och ner till Gustaf Adolfs torg. Fotomontage: Länsstyrelsen Västra Götaland

Ett historiskt tillfälle infaller på söndag när kortegen med Kung Carl XVI Gustaf, i en så kallad paradkalesch, färdas tillsammans med drottningen genom centrala Göteborg. Färden går från Götaplatsen ner längs Avenyn till Gustaf Adolfs torg.

Vagnen som Kungaparet färdas i är en paradkalesch. Det är samma vagn som kungaparet färdades i på sin bröllopsdag 1976, och som också Victoria och Daniel färdades i när de gifte sig 2010.

Det är mycket ovanligt att denna vagn lämnar huvudstaden och det är en ära att hälsa kortegen välkommen till Göteborg. Kungen firar 50 år på tronen och besöker samtliga län under året. I Västra Götaland infaller länsbesöket tillsammans med Göteborgs 400-årsfirande.

Kortegen består av polisrytteriet, förridare och paradkaleschen med fyra hästar. Längs Avenyn spelar Kulturskolan i Bältesspännarparken. Vid ankomst till Gustaf Adolfs torg blir det musik och sång. Landshövding Sten Tolgfors och Kung Carl XVI håller tal från en scen vid trappan till Börsen.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss