Aktuella varningsmeddelanden i Västra Götalands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Lövplattmask Obama nungara

Lövplattmask (Obama nungara) är en ny invasiv art som upptäcktes första gången i Sverige i november 2024 . Den har sedan konstaterats på många håll inom växthandeln, på importerade plantor från olika leverantörer. Det finns risk att den orsakar stor skada i naturen och för jordbruket. Det är därför av största vikt att förhindra att den sprids.

Lövplattmasken har hittats på många olika sorters växter från ett stort antal underleverantörer inom hela Europa. Växtbranschen har fått information och inför kontrollrutiner och saneringsmetoder. Det är ändå i stort sett omöjligt att garantera att importerade växter är fria från lövplattmask.

Kontrollera plantor innan du planterar dem

Oavsett om du har en vanlig villaträdgård, kolonilott eller jobbar professionellt med växtplantering finns det tre saker du kan göra:

  • Köp från en handlare som aktivt jobbar med att minska risken för spridning av lövplattmask.
  • Kontrollera växterna: i och under krukan, på jord- och rotklumpen och i jorden.
  • Sanera växterna om du gör fynd.

Instruktionsfilm: hur du kontrollerar nyinköpta växter, Länsstyrelsen Skåne Länk till annan webbplats.

Detta är vi oroliga för

Det vi är oroliga för är risken för konsekvenser inom exempelvis jordbruket, särskilt när klimatet blir varmare. Lövplattmask äter daggmaskar och andra arter som behövs för att bryta ner växter till jord, och för att jorden ska hålla sig lucker.

Ännu finns inga studier som visar hur lövplattmask överlever, förökar sig och sprids i vårt klimat, eller mer precis vilken effekt den kan ha på biologisk mångfald och ekonomi. Därför kan vi inte säkert säga vilka, och hur stora problemen kan bli.

Det är dock känt att andra, liknande arter rovlevande plattmaskar har mycket stor negativ effekt på daggmaskar. Man vet också att lövplattmask i till exempel Frankrike framgångsrikt förökar sig och får täta populationer. Samt att det leder till försämrad jordkvalitet, med minskad växtkraft och skörd som följd.

Så känner du igen lövplattmasken

  • Lövplattmaskens ägg är 0,5 cm stora och först röda men blir sedan mörkbruna.
  • Nykläckta plattmaskar är mycket små, mindre än 1 mm.
  • Fullvuxna lövplattmaskar är cirka 5-8 cm långa och 0,5 cm breda.
  • Färgen på ovansidan skiftar mellan beige och mörkt brun med svarta längsgående linjer. Undersidan är beige.

Om du hittat lövplattmaskar

Rapportera via webbplatsen invasivaarter.nu om du hittar plattmasken:

invasivaarter.nu Länk till annan webbplats.

Kontakta Länsstyrelsen om du har frågor: ias.vastragotaland@lansstyrelsen.se

Förstör ägg och maskar såhär

Lägg plattmasken i en burk och häll kokande vatten över. Eller lägg dem i en burk i frysen i ett dygn. Vi vet idag inte i hur stor utsträckning denna plattmask överlever att klippas itu, därför rekommenderar vi inte klipp som metod.

Isolera plantorna och kontrollera dem igen nästa dag. Gör om proceduren tills det gått två dygn och du inte hittat några maskar.

Använd handskar eftersom plattmaskens slem kan orsaka hudirritationer.

Du kan också sanera en växt genom att värma upp hela rot- och jordklumpen i vattenbad. Plattmasken dör om den värms upp till 39 grader i 15 minuter. Sänk plantan med kruka i vatten som håller ca 40 grader.

Instruktionsfilm: hur du sanerar en växt där du hittat lövplattmask, Länsstyrelsen Skåne Länk till annan webbplats.

Växtbranschen har en mycket viktig roll i att hindra spridningen av lövplattmask. Råden nedan är även verksamma för fler invasiva arter.

Kontrollera importerat växtmaterial i kruka

Generellt är spridningsrisken låg med barrotat material. Det är främst material från Europa som verkar innehålla lövplattmask.

Kontrollera så här

  • När du tagit emot materialet, ställ det för sig på hårdgjord yta eller markduk.
  • Kontrollera partiet/batchen du fått in:
    • marken under krukan
    • krukans undersida
    • lyft plantan ur krukan och kolla i krukan och på rotklumpen
    • under tråg/backar
    • äggen är svåra att upptäcka, maskarna är lättare
  • Använd handskar, eftersom masken har ett slem som kan vara irriterande på huden.
  • Lys med ficklampa, även dagtid. Plattmaskarnas slem gör att de reflekterar ljus och syns bättre mot bakgrunden.

Vid ett eventuellt fynd

  • Om du hittar en misstänkt plattmask, rapportera in den till Länsstyrelsen och förstör den sedan enligt den rekommenderade metoden ovan.
  • Sanera växterna enligt metoderna som beskrivs i informationsbladet nedan.

Informationsblad - råd till dig som importerar växter Pdf, 394.3 kB.

Även privatpersoner, fastighetsägare och förvaltare av parker, kyrkogårdar och andra grönytor har en viktig roll för att förhindra sprindingen av lövplattmask och andra invasiva arter.

Kontrollera växter du köpt innan du planterar dem.

Kontrollera så här

Kontroll efter plattmask gör du genom att:

  • Kolla marken under krukan, krukans undersida och under eventuella tråg och backar
  • Lyft plantan ur krukan och kolla i krukan och på rotklumpen.
  • Äggen är svåra att upptäcka. Maskarna är lättare.
  • Använd handskar, eftersom masken har ett slem som kan vara irriterande på huden.
  • Lys med ficklampa, även dagtid. Plattmaskarnas slem gör att de reflekterar ljus och syns bättre mot bakgrunden.

Förstör maskar du hittar enligt den rekommenderade metoden ovan. Sanera växten enligt någon av metoderna som beskrivs i informationsbladet:

Informationsblad - råd till dig som planterar växter Pdf, 279.8 kB.

Kontakta Länsstyrelsen om det gjorts ett fynd av lövplattmask i kommunen.

Kommunens tillsynsansvar för plantskolor

Det är kommunerna som utför tillsyn på plantskolor enligt miljöbalken. Det är därför viktigt att du som arbetar med tillsyn av dessa verksamheter håller dig uppdaterad, och kan meddela plantskolor om hur de bör agera vid fynd av lövplattmask eller andra främmande arter.

Kommunens arbete med förvaltning och planering av grönytor

Kommuner har också ofta ansvar för skötsel och planering av grönytor. Råden till den verksamheten är desamma som för växtbranschen och den som köper plantor.

Informationsblad att skriva ut

Se även informationsbladen under rubriken Relaterad information nedan. Vi har tagit fram ett med råd till den som importerar växter och ett med råd till den som planterar växter.

Artfakta om lövplattmask

  • Det vetenskapliga namnet är Obama nungara. Släktnamnet Obama härstammar från språket Tupi och kan översättas till ”blad/löv djur” (Oba=blad Ma= djur). Sitt svenska namn, lövplattmask, fick den av Kommitténför svenska djurnamn Länk till annan webbplats. i december 2024.
  • Lövplattmask är ca 5-8 cm lång och ca 0,5 cm bred. Den svenska plattmasken är mycket mindre.
  • Färgen på ovansidan skiftar mellan beige och mörkt brun med svarta längsgående linjer. Undersidan är beige.
  • Äggen är 0,5 cm stora och från en början klarröda men mörknar och övergår till mörkbruna efter några dagar.
  • Lövplattmasken är ett rovdjur som lever på maskar, sniglar, snäckor och andra plattmaskar. Den lever på jorden och hittas i naturen oftast under träbitar, stenar och löv.
  • Arten är mest aktiv efter skymningen.
  • Från och med den 7 januari 2025 är det i Sverige förbjudet att avsiktligt hålla arten, även i sluten förvaring, att släppa ut den i miljön eller överlåta/ utbyta den.

Faktablad - lövplattmasken Obama nungara Pdf, 204.7 kB.

Hur den sprids

Lövplattmask har oavsiktligt introducerats i Europa och USA via handel med växter. Den härstammar från Sydamerika (Brasilien, Argentina, Uruguay).

I Europa är lövplattmask funnen i Frankrike, Guernsey, Madeira, Azorerna, Schweiz, Nederländerna, Österrike, Belgien, Irland, Portugal, Slovakien, Italien, Tyskland, Nederländerna och Spanien.

Den verkar vara mest spridd i Frankrike. Frankrike är också det land som eftersökt och studerat arten mest. Där är den främst spridd utmed kusterna även om den också finns i de centrala delarna av landet.

Klimatet påverkar spridningen

Med nuvarande klimat tror man att arten kan få fäste runt Medelhavet, Atlantregionen och Svarta havet med mindre förekomster runt Donaubäckenet och Alperna. I ett framtida klimat kan arten sprida sig till stora delar av Centraleuropa, upp till Danmark och södra Sverige

Frågor och svar

Det finns en inhemsk plattmask, men den blir bara upp till 2 cm och är mer jämngrå, men kan ha mörkare teckning som upplevs flammig.

Yngre individer av lövplattmask är naturligtvis också små till en början och just när Obama nungara är liten kan arterna ibland vara svåra att skilja åt. Lövplattmask går dock mer i brunt och den mörka teckningen går mer i stripor än flammor.

Grå landplanarie

Detta är vår enda inhemska, naturligt förekommande plattmask. Den blir bara upp till 2 cm och är mer jämnt grå, men kan ha mörkare teckning som upplevs flammig. Yngre och därmed mindre individer av lövplattmask kan vara svåra att skilja från den grå landplanarien. Lövplattmask går dock mer i brunt och den mörka teckningen går mer i stripor än flammor.

Grå landplanarie finns främst i skogar, raviner och parker medan lövplattmask ännu bara är funnen i planteringar samt under och i krukor.

Grå landplanarie

Foto: LOPEZ André CC BY-SA 4.0,

Sniglar

Lövplattmask kan vid första anblick förväxlas med diverse bruna sniglar. Tittar man lite närmare ser man dock att sniglarna har åsar på ryggen, en mantel, andningshål och känselspröt. De är också tjockare. Om man ser dem röra på sig kan man också se att plattmasken rör sig med den smalaste änden först och snigeln med den tjockare.

Mördarsnigel

Mördarsnigel på bägge bilderna men den nedre bilden är ett exemplar av en hårt åtgången individ. Foto: Jonas Roth

Iglar

Precis som med sniglar kan iglar vid första anblick förväxlas med lövplattmask. Iglar har dock segment, ringar runt hela kroppen. Där är ofta tjockare och suger fast med ena ändan i underlaget.

Igel

Foto: LOPEZ André CC BY-SA 4.0

Den som vill undersöka sina inköpta importerade plantor, kan ge sig ut med handskar och ficklampa när skymningen fallit. Då rör sig lövplattmasken uppe på jordlagret, ofta gömd under löv och grenar.

Vi vet inte hur väl den kan övervintra i Sverige. I nuläget tror vi framför allt att den kan överleva i växthus och i urbana miljöer. Hittar den gömställen skyddade från frost skulle den också kunna klara sig. Men det är viktigt att den inte får etablera sig eftersom den kan sprida sig därifrån till naturen när klimatet blir varmare och vintrarna mildare.

Att Sverige agerar nu beror på att vi har större möjlighet att stoppa den än många andra länder. Vi har ett gynnsamt geografiskt läge, med Östersjön som barriär mot kontinenten. Vi har också än så länge ett gynnsamt klimat med kallare vintrar som kan hjälpa oss att hålla lövplattmask borta. Det finns också ett förslag att lövplattmask ska tas upp på EU-listan över invasiva arter, så det händer saker även på europeisk nivå.

Inget alls. Obama nungara härstammar från Sydamerika (Brasilien, Argentina, Uruguay). Släktnamnet Obama härstammar från språket Tupi och kan översättas till ”blad/löv djur” (Oba=blad Ma= djur). Den har oavsiktligt introducerats i Europa och USA via handel med växter.

Nej de har inte gjor fel och insatser för att spåra och ta död på plattmaskarna har kunnat göras tack vare plantskolornas villiga medverkan.

Växtbranschen arbetar med att införa kontrollrutiner och saneringsmetoder. Det är tyvärr ändå i stort sett omöjligt att garantera att importerade växter är fria från lövplattmask.

Arten är ny i Sverige och varken rådgivning från myndigheter eller lagstiftning kring lövplattmask har funnits tidigare. I december 2024 vidtog regeringen så kallade nödåtgärder mot arten, så att det från 7 januari 2025 är förbjudet att avsiktligen hålla den eller låta den växa/leva.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Följ oss