Aktuella varningsmeddelanden i Västmanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vad kan du göra för att bekämpa invasiva främmande arter i vattenmiljöer?

Decimeterlång fisk med röd buk och prickig rygg.

Foto: Mats Olsson

Arbetet med att bekämpa stora bestånd av invasiva främmande arter är mycket kostsamt, tidskrävande och svårt, särskilt i vattenmiljöer. En tidig upptäckt och inrapportering är många gånger avgörande för att lyckas. Därför bjuder vi till en digital föreläsning om hur du kan bidra.

Under sommaren kommer länsstyrelserna tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten att kartlägga var det finns bestånd av olika invasiva främmande arter. Du som vistas på eller vid vatten kan ha en avgörande roll i det arbetet.

Genom att rapportera in när du upptäcker vissa arter, som vandrarmussla eller sjögull, kan du bidra till att de inte breder ut sig eller sprids vidare. Ju tidigare det sker desto bättre, säger Carina Tennfors, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Västmanlands län.

Den 16 maj mellan 19.00-20.00 bjuder flera länsstyrelser och Havs- och vattenmyndigheten, tillsammans med den digitala fiskekortsförmedlaren iFiske, in till en digital föreläsning om invasiva främmande arter (IAS) i och i nära anslutning till vatten.

Under föreläsningen får du bland annat veta:

  • Hur man tar hand om sina redskap, båtar och annat för att inte sprida vidare invasiva främmande arter.
  • Hur kan vi alla bidra för att minska spridningen.
  • Varför det är viktigt att invasiva främmande arter inte sprids vidare.
  • Hur du rapporterar upptäckten av en främmande art.

Det är viktigt att veta vad man får och inte får göra med invasiva främmande arter. Vissa arter som exempelvis Amerikansk bäckrödingen får du till exempel inte släppa tillbaka i vattnet. I slutet av föreläsningen har du dessutom möjlighet att ställa frågor om invasiva främmande arter i vattenmiljöer, avslutar Carina Tennfors.

För att delta på föreläsningen anmäler dig på iFiskes webbplats.

Till anmälan Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss