Aktuella varningsmeddelanden i Västmanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Stoppa tvångsäktenskap och hedersförtryck

Illustration över det stöd som finns att får för de som utsätts för hedersförtryck

Varje år blir barn och unga offer för tvångsäktenskap och hedersförtryck. Det är en verklighet som vi inte kan ignorera. Därför uppmanar vi alla som arbetar nära barn och unga att agera för att sätta stopp för detta sker.

I en nyckelroll för att förebygga och bekämpa tvångsäktenskap är det viktigt att alla som möter barn och unga i sitt arbete agerar. Här är några konkreta steg du kan ta:

Var vaksam: Prata med de du misstänker vara utsatta för våld eller hot. Fråga och lyssna aktivt.

Anmäl oro: Om du känner oro för en person under 18 år, anmäl till socialtjänsten för att säkerställa skydd och stöd.

Anmäl till rätt myndigheter: Misstänker du att någon är utsatt för brott, anmäl till både polis och socialtjänst.

Snabb handling: Vid misstanke om att ett barn ska föras ut ur landet, agera omedelbart! Informera socialtjänsten för att möjliggöra ett utreseförbud och skydda barnet.

Stöd och hjälp: För de över 18 år, erbjuda stöd och hjälp i deras situation.

Få mer information: Besök hedersförtryck.se för ytterligare kunskap och resurser.

Behöver du hjälp? Ring Centrum mot hedersrelaterat våld på 021-39 87 62, måndag till fredag klockan 10.00–15.00 eller mejla till cmhv@vasteras.se

Genom att ta dessa steg kan vi tillsammans göra skillnad och skydda våra barn och unga från tvångsäktenskap och hedersförtryck. Sprid budskapet för att öka medvetenheten och stödja kampen mot denna allvarliga problematik. Vi kommer att under perioden 16 april till slutet av maj rikta information till yrkesverksamma, socialtjänst, hälso- och sjukvården samt föräldrar.

Film om vägledningen och hur olika yrkesgrupper arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck (YouTube, 10 minuter) Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss