Aktuella varningsmeddelanden i Västmanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu bygger vi om i Asköviken

Lång träspång med staket ut mot liten träbyggnad.

Foto: Ulrika Mogren

Under mars månad kan du som besöker delar av naturreservatet Asköviken uppleva att det är lite stökigt. Det beror på att vi genomför åtgärder som kommer att förbättra livsmiljön för fåglarna i viken.

Arbetet genomförs med en amfibiegrävare, en stor grävmaskin som tar sig fram både på land och på vatten. Grävarbetet kommer att genomförs utanför Lövstagömslet.

  • Vid Lövsta kommer dammen utanför gömslet att utvidgas.
  • En nybyggd kanal kommer sen att förbinda den dammen med det befintliga kanalsystemet och skapa en så kallad blå bård, en öppen vattenyta mellan vassen och strandängarna.
  • På ett antal öar längre ut i viken kommer grävmaskinen att skrapa av det övre marklagret. Det kommer att sänka marknivån på öarna och göra att de kan översvämmas ibland. Det förhindrar även att träd börjar växa på dem.
Strandängar, vass och vatten.

Före åtgärderna utanför Lövstagömslet.

Strandängar, vass och vatten. En röd pil pekar mot en ö vars marknivå kommer att sänkas.

Efter åtgärderna.

Arbetet kommer att avslutas före den 1 april. Detta eftersom reservatet också är ett fågelskyddsområde och vissa delar av landområdet inte får besökas under tiden från 1 april till 15 juli. Under vintern 2024-2025 kommer sedan arbetet att återupptas.

Våren 2020 gjorde vi ett liknade grävarbete vid fågeltornet i Asköviken. Är du intresserad av hur amfibiegrävaren ser ut när den arbetar kan du se en film som vi gjorde då.

YouTubefilmen Asköviken restaureras med amfibiegrävare Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss