Lokala naturvårdssatsningen (LONA)
LONA-bidrag ska främja ett långsiktigt lokalt naturvårdsengagemang och ge kommunerna möjlighet att satsa lite extra på naturvård och friluftsliv.
Vad är LONA?
Lokala naturvårdssatsningen (LONA) ger möjlighet för kommuner, och i förlängningen föreningar och privatpersoner, att få statligt bidrag för att genomföra projekt till nytta för naturvård, friluftsliv och folkhälsa. En särskild våtmarkssatsning i vattenhushållande syfte tillkom 2018 och en satsning på vilda pollinatörer infördes 2020. Det som skiljer områdena åt är att våtmarksprojekt inom LONA kan beviljas bidrag med upp till 90 procent, medan bidrag inom pollinering och ordinarie LONA kan ges med upp till 50 procent av bidragsberättigade kostnader. Sedan starten 2004 har LONA bidragit stort till naturvård och friluftsfrämjande åtgärder över hela landet.
Kommunerna ansöker om bidrag. Länsstyrelsen beslutar vilka projekt som ska beviljas. Pengarna kommer från Naturvårdsverket.
Förbättra för vilda pollinatörer
2020 infördes en särskild satsning på vilda pollinatörer i LONA. Satsningen ska förbättra situationen för till exempel bin, fjärilar och flugor och gynna pollinering.
Ansökan om LONA-bidrag för pollineringsprojekt görs vid samma tidpunkt som för ordinarie LONA-bidrag.
Pollineringsprojekt inom LONA på Naturvårdsverkets webbplats
Kategorier för åtgärder i LONA-projekt
Åtgärderna i ett LONA-projekt ska rymmas i en eller flera av följande kategorier:
- Kunskapsuppbyggnad, till exempel inventeringar.
- Framtagande av underlag, till exempel kommunala naturvårdsprogram eller underlag till bildade av kommunala natur- och kulturreservat.
- Processen kring arbetet med områdesskydd, till exempel kostnader för värdering, förhandling, gränsmarkeringar och framtagande av skötselplan.
- Vård och förvaltning, för skötsel av natur eller åtgärder för att främja friluftslivet, som till exempel spångar, stigar eller fågeltorn.
- Restaurering av områden, naturtyper eller bestånd av arter.
- Information, till exempel naturskoleverksamhet, guidningar, informationstavlor och broschyrer.
- Restaurering och anläggande av våtmarker, till exempel igenläggning av diken, skapande av svämmiljöer, sumpskog eller tvåstegsdiken.
- Förberedelsearbete inför restaurering eller anläggande av våtmarker.
Om pågående och avslutade projekt
LONA-registret är en webbaserad databas på Naturvårdsverkets webbplats, där du kan läsa om pågående och avslutade LONA-projekt. Läs beskrivningar och titta på bilder, ta reda på vad som görs nära dig eller bli inspirerad till att starta ett eget projekt.
Tips! Kryssa i rutan ”Gott exempel” i sökningen så ser du ett urval av olika projekt som utmärker sig lite extra.
Syftet med våtmarksprojekten är att de ska leda till att stärka landskapets egen förmåga att hålla kvar och balansera vattenflöden, eller öka tillskottet till grundvattnet för att till exempel bidra till förutsättningar för en förbättrad vattenförsörjning. Det handlar bland annat om att restaurera eller anlägga våtmarker.
Hallstahammar Beslut om bidrag Förstudie-våtmark på rätt plats
Köping Beslut om bidrag Förstudie Sömsta våtmark
Norberg Beslut om bidrag Våtmarker vid Klackberg
Västerås Beslut om bidrag Förstudie Svartån
Västerås Beslut om bidrag Åtgärder för bättre vattenkvalitet i Sagåns avrinningsområde
Västerås Beslut om bidrag Identifiera lägen för våtmarker i skogsmark i Västerås

Lokala naturvårdens dag
Sista helgen i augusti varje år firar vi Lokala naturvårdens dag. Då arrangeras guidningar, föreläsningar och aktiviteter för barnen och vi visar upp det lokala naturvårdsarbetet nära dig.
Ansök om LONA-bidrag
Kommuner, föreningar och privatpersoner kan initiera och driva projekt, men bara kommunen kan ansöka om LONA-bidrag. Kommunen är också alltid rättsligt och ekonomiskt ansvarig inför Länsstyrelsen för genomförande och redovisning av projekten.
Börja med att kontakta LONA-ansvarig på din kommun om du har en projektidé. I andra hand kontaktar du LONA-ansvarig på Länsstyrelsen.
Ansökningar ska skrivas in i LONA-registret och färdigställas där av kommunen. När ansökan har fått status ”inskickad” i registret ska den skrivas ut, undertecknas och skickas som digitalt inskannat dokument till Länsstyrelsen. Medfinansieringsintyg underskrivet av en firmatecknare, och övriga bilagor ska bifogas ansökan.
Skicka din ansökan till:
Länsstyrelsen i Västmanlands län
Avdelningen för naturvård, LONA
721 86 Västerås

Sista ansökningsdag
Den 1 december är vanligen sista ansökningsdatum för projekt som avses starta nästa år. Andra datum för ansökan kan dock förekomma. Information om sista ansökningsdag för en ansökningsomgång annonseras i första hand på Naturvårdsvårdsverkets webbplats.
Lokala naturvårdssatsningen, LONA på Naturvårdsverkets webbplats
Stöd vid ansökan
I Naturvårdsverkets vägledning finns mer information om LONA. I användarmanualen för LONA-registret finns anvisningar för hur du fyller i ansökan.
Vägledning om LONA-bidrag på Naturvårdsverkets webbplats (pdf)
Användarmanual för LONA-registret på Naturvårdsverkets webbplats (pdf)
Ansök om ändringar i projekten
Ansök om ändringar hos Länsstyrelsen om det sker förändringar i projektet som påverkar beslutade resultat, ändrad finansiering/medfinansiering eller projektets slutdatum.
Verksamhets- och slutrapportering
Verksamhets- och slutrapportering ska göras i LONA-registret. Rapporterna ska även skickas in till Länsstyrelsen. Skriv ut, underteckna och skicka slutrapporten som digitalt inskannat dokument till Länsstyrelsen. Sista datum för verksamhetsrapportering är den 1 mars varje år. Slutrapporten ska lämnas in senast tre månader efter projektets slutdatum. Läs mer i användarmanualen om hur rapportering går till.
LONA-registret på Naturvårdsverkets webbplats
Användarmanual för LONA-registret på Naturvårdsverkets webbplats (pdf)
Kontakt
-
Lena Strömvall
Naturvårdshandläggare
E-post till Lena Strömvall
Telefon 010-2249353
-
Cecilia Murelius
E-post till Cecilia Murelius
Telefon 010-2249280
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.