Aktuella vädervarningar i Västernorrlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Lediga jobb

Här hittar du våra lediga jobb. När vi har lediga tjänster listas de på denna sida. Du finner även information om vår rekryteringsprocess och tillsatta tjänster. Välkommen med din ansökan!

Vid frågor om aktuella jobb eller pågående rekryteringar - kontakta HR-utvecklare Maria Hagberg via e-post: maria.y.hagberg@lansstyrelsen.se eller via telefon: 0611-34 91 03.

Tjänster att söka

Naturvårdshandläggare områdesskydd

Dina arbetsuppgifter handlar om att handlägga och besluta om bildande av skogliga och limniska naturreservat. Du arbetar med hela kedjan från inventering till naturvärdesbedömning, avgränsning av områdesskydd, markägarkontakter, kontakt med Naturvårdsverket, värderingsmän och förhandlare. Den ena av tjänsterna har inriktning mot fastigheter, inmätning och gränsutmärkning med anledning av att länsstyrelsen i Västernorrland har fått uppdrag att samordna inmätning av skyddade områden i Sverige. Du förväntas därför ha mycket god kunskap om reservatsbildarprocessen och myndigheternas arbete med detta.

Naturvårdshandläggare områdesskydd, Varbis webbplats Länk till annan webbplats.

  • Byggnadsantikvarie (vikariat)

    Beskrivning
    Samhällsbyggnadsenheten ansvarar för frågor inom bostadsförsörjning, bostads- och energibidrag, klimatanpassning, kulturmiljö, samhällsplanering,...

  • Beredskapshandläggare inriktn sambands- och ledningssystem samt signalskydd

    Beskrivning
    Vill du vara med och bidra till ett säkrare samhälle och utveckla krisberedskap och civilt försvar i Västernorrland tillsammans med andra...

  • Energi- och klimatstrateg

    Beskrivning
    Vill du arbeta för en hållbar utveckling och minskad klimatpåverkan i Västernorrland?

    Länsstyrelsen har en central roll i det regionala energi- och...

  • Miljöhandläggare vilt

    Beskrivning
    Enheten Miljöanalys och viltförvaltning har ca 18 medarbetare som arbetar med att nå miljökvalitetsmålen, upprätthålla biologisk mångfald samt nå...

  • Miljöhandläggare förorenade områden

    Beskrivning
    Miljötillsynsenheten arbetar med tillsyn av miljöfarlig verksamhet och förorenade områden. Enheten arbetar också med att stötta och följa upp...

Prenumerera på jobbannonser

Länsstyrelsen har Varbi som rekryteringsverktyg. Om du vill prenumerera på jobbannonser från en eller flera länsstyrelser, registrerar du dig på Varbis webbplats.

Prenumerera på Länsstyrelsen Västernorrlands jobbannonser Länk till annan webbplats.

Ansökning sker digitalt. Vi tar endast emot ansökningar till våra utannonserade tjänster. Vi har inte möjlighet att bevaka allmänna intresseanmälningar eller spontanansökningar.

  1. Lediga jobb annonseras
    Våra lediga jobb annonseras på vår webbplats, i Platsbanken och webbplatsen Varbi. De finns också tillgängliga i vår reception på Pumpbacksgatan 19 i Härnösand. Ibland syns våra annonser även i sociala medier som exempelvis Facebook eller Linkedin.
  2. Ansökan till tjänsten
    Via respektive annons länkas du till vårt rekryteringsverktyg, Varbi, där du får skapa ett konto. Du får nu möjlighet att skapa ett CV och personligt brev alternativt bifoga redan färdiga filer för det, och därefter skicka in din ansökan. Kommer du vid ett senare tillfälle på att du vill komplettera din ansökan, gör du det själv genom att logga in på ditt konto i Varbi.
  3. Urval och intervju
    Vi arbetar med kompetensbaserad rekrytering och utgår alltid från förtjänst och skicklighet när vi gör urval och kallar till intervju. Det innebär i korthet att den person som bäst uppfyller kvalifikationerna i annonsen ska få jobbet. Under intervjun ställer vi frågor utifrån de krav, meriter och personliga egenskaper som är beskrivna i annonsen, vilket underlättar en objektiv och rättvis bedömning av kandidaterna.

    Vi genomför som regel intervjuer via Skype och du kommer att få en inbjudan till intervjun via e-post. Testa gärna länken i god tid innan.
    Under intervjun kommer du att få en kort information om länsstyrelsen och den enhet som den sökta befattningen finns på. Du får också veta mer om arbetsuppgifterna. Därefter följer en kompetensbaserad intervju. Det innebär att vi på ett strukturerat sätt ställer frågor om tidigare meriter, nuläge och framtidstankar. Du kan förbereda dig genom att tänka kring konkreta situationer från ditt arbetsliv eller studier, hur du agerade i dessa situationer och vad resultatet blev utifrån de kompetensområden som är viktiga för den sökta befattningen. Hela intervjutillfället tar vanligtvis 1,5–2 timmar.

    Som ett led i våra rekryteringsprocesser kan arbetsprov bli aktuellt. Arbetsprovet fungerar som ett komplement till intervju och referenser, och ger oss en mer nyanserad bild av dig och din kompetens. Arbetsprovet utgör en del av vår samlade bedömning av respektive kandidat. Ett arbetsprov ger även dig som sökande en inblick i vad jobbet innebär.
  4. Vi håller dig uppdaterad
    Vi håller dig uppdaterad via e-post under rekryteringsprocessens gång. Har du frågor om jobbet som inte beskrivs i annonsen är du såklart välkommen att kontakta oss via kontaktuppgifterna i annonsen. Våra rekryteringar tar lite olika lång tid med urvalet inför intervju, vanligtvis tar en rekrytering mellan tre och fyra månader.
  5. Referenstagning
    Är du en av våra slutkandidater kommer vi be dig om referenser. Referenstagning är ett komplement till intervjun och utgör en del av det totala underlag, utifrån vilket vi fattar beslut om anställning.
  6. Bakgrundskontroll och säkerhetsprövning
    Som en del av vår rekryteringsprocess gör vi bakgrundskontroller på den som kommer att erbjudas en tjänst hos oss. För att underlätta detta arbete vill vi att du laddar upp relevanta underlag redan när du söker tjänsten hos oss. Detta för att vi ska kunna verifiera den information som du anger i din ansökan. Underlagen behöver inte vara vidimerade.
    Relevanta underlag kan vara betyg, examensbevis, studieintyg, andra intyg och anställningsbevis från tidigare arbetsgivare.

    Vid intervjutillfället ska du vara beredd på att uppvisa en giltig identitetshandling. Mer information om godtagbar identitetshandling finns på Skatteverkets webbplats:
    Godtagbar identitetshandling, Skatteverket Länk till annan webbplats.

    Vi ställer också höga krav på våra medarbetares medvetenhet om säkerhet. För en del anställningar genomför vi säkerhetsprövning enligt Säkerhetsskyddslagen innan vi fattar beslut om anställning. För en del anställningar kan därför svenskt medborgarskap komma att krävas. Mer information om säkerhetsprövning på Säkerhetspolisens webbplats:
    Personalsäkerhet, Säkerhetspolisen Länk till annan webbplats.
  7. Krigsplacering
    Om du blir tillsvidareanställd hos oss så blir du också automatiskt krigsplacerad hos oss. Detta för att säkerställa att vi har personal för att lösa de uppgifter vi har under höjd beredskap. Det kommer till ett stort antal uppgifter som vi normalt inte utför. En krigsplacering är en planeringsåtgärd. Arbetsgivaren kan när som helst under anställningen fatta beslut om krigsplacering med stöd av författning.

    Att vara krigsplacerad betyder att du ska tjänstgöra vid länsstyrelsen under höjd beredskap. Skyldigheten att tjänstgöra börjar när regeringen beslutar om höjd beredskap och allmän tjänsteplikt. Enkelt uttryckt ska du gå till jobbet som vanligt, men ska vara beredd att göra andra arbetsuppgifter och på andra arbetstider. En krigsplacering betyder också att du är "reserverad" i Plikt- och prövningsverkets register och kan inte bli anlitad av någon annan. Arbetsgivaren kan krigsplacera dig som medarbetare även om du säger nej till krigsplacering. Detta enligt 6 § förordningen om totalförsvar och höjd beredskap. Mer information om krigsplacering finns på Plikt- och prövningsverkets webbplats:
    Registrering av krigsplacering - civila organisationer, Plikt- och prövningsverket Länk till annan webbplats.
  8. Återkoppling och beslut om anställning
    Är du vår slutkandidat är vi glada att kunna ge dig ett anställningserbjudande. Rekryterande chef kontaktar dig för en dialog om förutsättningar, lön, startdatum och så vidare. Utifrån detta gör vi ett anställningsbevis och skickar till dig för underskrift. Vi återkopplar till samtliga som sökt jobbet och meddelar att rekryteringen är genomförd. Återkopplingen kan ske via telefon eller e-post.

Inför din intervju kan du med fördel läsa om oss och vår organisationskultur med den statliga värdegrunden och syn på medarbetarskap och ledarskap samt förmåner på följande sidor:

Om Länsstyrelsen i Västernorrlands län

Vår organisation

Vårt uppdrag

Jobba hos oss

  • Kopior av betyg, examensbevis eller aktuella studieintyg.
  • Andra relevanta intyg för tjänsten.
  • Anställningsbevis från tidigare arbetsgivare.
  • Om körkort är ett krav för tjänsten, ska du vara beredd att visa upp körkortet vid intervjun

Eftersom du ansöker via rekryteringsverktyget Varbi sänds inga ansökningshandlingar tillbaka när rekryteringsprocessen är klar. Dina ansökningshandlingar gallras i Varbi efter två år. Tiden för en rekryteringsprocess tar normalt 8-10 veckor. Tillsatta tjänster och avbrutna rekryteringar annonseras här på vår webbplats.

Här ser du vilka tjänster som är nyligen är tillsatta. Är listan tom så har vi inte tillsatt några tjänster.


  • Planhandläggare (vikariat)
    Länsstyrelsen har tillsatt befattningen som Planhandläggare (vikariat) vid enheten Samhällsbyggnad med diarienummer 112-614-2025. Sista dag för överklagan är den 22 april 2025.

Om du är missnöjd med länsstyrelsens beslut kan du överklaga tillsättningen till Statens överklagandenämnd.

Överklagan ska skickas till länsstyrelsen, som tillsammans med eget yttrande skickar det vidare till Statens överklagandenämnd där det slutgiltiga beslutet tas. I din överklagan ska du tala om:

  1. Vilket beslut du överklagar, till exempel genom att ange ärendets referensnummer.
  2. Varför du anser att Länsstyrelsens beslut är felaktigt.
  3. Hur du anser att beslutet ska ändras.

Underteckna sedan brevet, förtydliga namnteckningen och ange din adress samt telefonnummer. Om du har handlingar eller annat som du anser stöder din ståndpunkt så ska du skicka med dessa.

För att din överklagan ska kunna prövas måste vi ha fått ditt brev senast tre veckor från det att beslutet om tillsättning anslagits på anslagstavlan vid Länsstyrelsens reception på Pumpbacksgatan 19 i Härnösand.

För närvarande har vi inga avbrutna rekryteringar.

Kontakt

Elisabeth Edmark Lundgren

HR-chef

Vid frågor om aktuella jobb eller pågående rekryteringar, kontakta:

Maria Hagberg

HR-utvecklare

Dela sidan:

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Följ oss