Upplev länets vackra natur

Är du sugen på att upptäcka nya platser i länet, vill du ta del av utställningar vid naturum Höga Kusten eller bocka av vilka reservat du redan besökt i våra krysslistor? Vi har samlat information och inspiration för dig som söker natur- och kulturmiljöupplevelser.

KALENDER

 • 01 07 jul 2024 Klocka som ikon 09.00 - 19.00
  Fäbodveckan - en chans att uppleva vårt kulturarv Välkommen till en hel vecka med fokus på fäbodkulturen och dess historia. Träffa fäboddjur, gå på tipsrunda, prova slå med lie och lär dig mer om biologisk mångfald, historisk matproduktion och lokala...

  Ingen anmälan krävs

 • 06 jul 2024 Klocka som ikon 10.00 - 17.00
  Slåtterkurs vid Granbodåsen Detta är en kurs för dig som vill bidra till att öka den biologiska mångfalden, främja ängsblommornas överlevnad och förbättra binas förutsättningar med hjälp av lien.

  Anmäl dig här – senast 1 juli

 • 11 jul 2024 Klocka som ikon 10.00 - 17.00
  Slåtterkurs vid Gammelgården i Myckelgensjö Välkommen att lära dig mer om lieslåtter. Detta är en kurs för dig som vill bidra till att öka den biologiska mångfalden, främja ängsblommornas överlevnad och förbättra binas förutsättningar med hjälp...

  Anmäl dig här – senast 4 juli

 • 12 jul 2024 Klocka som ikon 10.00 - 17.00
  Slåtterkurs vid Gudmundstjärn Välkommen att lära dig mer om lieslåtter. Detta är en kurs för dig som vill bidra till att öka den biologiska mångfalden, främja ängsblommornas överlevnad och förbättra binas förutsättningar med hjälp...

  Anmäl dig här – senast 4 juli

Toppen av en klädd midsommarstång mot en himmel där solen skiner och några enstaka moln drar förbi.

Om oss

Avvikande öppettider denna vecka

På fredag är det midsommarafton. Då har Länsstyrelsen Västernorrland stängt. Bristande djurhållning anmäls till Polisen 114 14. Trevlig midsommar!

Djur

Bestämmelser för fiske i länet

Är du sugen på en fisketur? Det finns dock vissa bestämmelser för fisket och fredningsområden du behöver känna till och hålla dig uppdaterad kring. De är till för att skydda och bevara fiskbeståndet.

Illustration av händer som håller en mobil som visar en enkät på skärmen.

Tyck till om våra reservat!

Har du besökt något av våra naturreservat? Svara då gärna på vår enkät. Det hjälper oss att förstå hur vi ska sköta våra skyddade områden på bästa sätt. Enkäten är öppen till och med den 15 november.

Illustration med en karta över delar av norra Europa där Sverige är färgmarkerat. Och Västernorrlands län är utlyft i en annan färg.

Miljö och vatten

Aktuella större etableringar i länet

Flera industrietableringar är på gång i länet. Det är en del i omställningen för en hållbar industriell utveckling. Vi har en viktig roll i prövningsprocessen - ta del av läget just nu i projekten.

Natur och landsbygd

Tillfälligt längre handläggningstider

Vi har nyligen genomfört en organisationsförändring inom miljö- och vattenverksamheterna. Och det rekryteras nya kollegor. Därför har vi just nu något längre handläggningstider inom några områden.

Person sitter på trappan till en fäbod som står på ängsmark framför ett skogsparti.

Natur och landsbygd

Är du intresserad av en jordbruksfastighet?

Nu kan du ta del av våra pågående tillståndsprövningar av lantbruksfastigheter i länet på vår webbplats. Du har också möjlighet att prenumerera för att få avisering till din e-post.

NYHETER

 • Två skrifter ligger på en grå trätrall.
  2024-06-20

  Skydd av kulturegendom bevarar vårt kulturarv i krig

  Sveriges 21 länsstyrelser har tillsammans tagit fram publikationen Kulturmiljö i beredskap. Den är högaktuell med tanke på klimatförändringar och den säkerhetspolitiska situation som vi befinner oss i.
 • 2024-06-19

  Fler sysselsatta men färre arbetsställen inom statlig sektor

  Länsstyrelsen har för fjärde året i rad kartlagt och analyserat statlig närvaro och service. Kartläggningen visar att syss...
 • 2024-06-13

  Alla Västernorrlands röster till EU-valet är räknade

  Länsstyrelsen Västernorrland har nu räknat alla Västernorrlands röster och personkryss i EU-valet.
 • 2024-06-13

  Licensjakt på 85 björnar i Västernorrland 2024

  Länsstyrelsen Västernorrland har fattat beslut om licensjakt på björn i länet. Licensjakten omfattar 85 björnar och pågår ...

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Organisationsnummer

202100-2445

Följ oss