Risk för vattenbrist i Västernorrlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Länsstyrelsen Västernorrland – Västernorrland

Upplev länets vackra natur i sommar

Är du sugen på att upptäcka nya platser i länet, vill du ta del av utställningar vid naturum Höga Kusten eller bocka av vilka reservat du redan besökt i våra krysslistor? Vi har samlat information och inspiration för dig som söker natur- och kulturmiljöupplevelser.

KALENDER

 • 01 01 jul 2022 sep 2022 Klocka som ikon För tider, se program
  Tävla om Ångermanlands och Medelpads landskapsmåltid 25 nya landskapsmåltider ska utses i den nationella satsningen Svenska Landskapsrätter. Nu har professionella kockar och matkreatörer möjlighet att tävla om att skapa Medelpads och Ångermanlands nya l...

  Anmäl dig här – senast 1 september

 • 12 jul 2022 Klocka som ikon 11.00 - 20.30
  Två fältvandringar med fokus på spannmål Välkommen till två fältvandringar där vi följer spannmålens utveckling samt sommarens växtskyddsproblem. Den ena fältvandringen startar klockan 11 och den andra 18.30

  Ingen anmälan krävs

 • 18 aug 2022 Klocka som ikon 09.30 - 15.00
  Jordbearbetning, växtskydd och maskindemonstrationer I samverkan med Lännäsdagen informerar vi om ogräs, integrerat växtskydd, växtföljder och syftet med jordbearbetning. Vi börjar på Hotell Hallstaberget och fortsätter efter lunch på Lantmännens förädl...

  Anmäl dig här – senast 15 augusti

 • 23 aug 2022 Klocka som ikon 13.00 - 14.00
  Information och rådgivning om Klimatklivet Har du en idé om en fysisk investering för att minska samhällets klimatpåverkan? Då kan du söka pengar från Klimatklivet. Vi erbjuder nu information och rådgivning för just dig.

  Anmäl dig här – senast 21 augusti

Samhälle

Så påverkar omvärldsläget samhället

Med anledning av Rysslands invasion i Ukraina följer länsstyrelsen utvecklingen. Vi är den högsta civila myndigheten i länet för totalförsvaret och vi arbetar tillsammans med andra aktörer.

Natur och landsbygd

Strandskyddsdispens

Vill du bygga, ändra eller åtgärda något inom ett strandskyddat område? Då behöver du ansöka om dispens från strandskyddet hos Länsstyrelsen eller kommunen.

En mås står på en sten ute i vattnet.

Miljö och vatten

Aktuell information om läget vid havet och kusten

Undrar du vad du ska göra om du ser algblomning, död säl, döda eller sjuka fåglar eller fiskar vid kusten? Informationscentralen för Bottniska viken har svaren och aktuell info om läget.

Skylt med vägvisning till en vallokal.

Bo och leva

Val 2022: I höst är det dags att rösta igen

Riksdagvalet i Sverige 2022 kommer att äga rum söndagen den 11 september. Då genomförs även val till kommun- och regionfullmäktige.

Djur

Bestämmelser för fiske i länet

Är du sugen på en fisketur? Det finns dock vissa bestämmelser för fisket och fredningsområden du behöver känna till och hålla dig uppdaterad kring. De är till för att skydda och bevara fiskbeståndet.

Om oss

Projekt för regional tillväxt

Länsstyrelserna arbetar för en hållbar tillväxt och utveckling i länet. Målet att alla ska ha möjlighet att bo, utvecklas och driva företag. I länet arbetar vi med flera projekt kopplade till detta.

NYHETER

 • 2022-07-06

  Risk för vattenbrist i länet

  Grundvattennivåerna i små grundvattenmagasin är nu mycket under det normala för årstiden för stora delar av Västernorrland. SMHI har därför meddelat att det finns risk för vattenbrist i små grundvattenmagasin. Även vattenflödet i många av våra bäckar, åar och älvar är mycket lägre än normalt för den här tiden på året.
 • 2022-07-04

  Tävling ska utse nya landskapsrätter

  25 nya landskapsmåltider ska utses i den nationella satsningen Svenska Landskapsrätter. Här i Västernorrland kan kockar oc...
 • 2022-07-04

  ÖB, SVT:s VD och META i samtal om totalförsvaret i Almedalen

  Den 5 juli bjuder länsstyrelserna in till seminarier i Almedalen. Frågorna kommer röra totalförsvaret som nu byggs upp och...
 • 2022-07-01

  Skärpt läge – länsstyrelsernas podd om civilt försvar

  Skärpt läge – det civila försvarets återkomst och din roll i Sveriges beredskap. Det är namnet på länsstyrelsernas nya pod...