Länsstyrelsen Västernorrland – Västernorrland

Oro för omvärldsläget

Med anledning av Rysslands invasion i Ukraina följer länsstyrelsen utvecklingen. Vi är den högsta civila myndigheten i länet för totalförsvaret. Tillsammans är ett viktigt ord när det blir kris – vi arbetar tillsammans inom länsstyrelsen och vi arbetar tillsammans med andra aktörer, både i länet och nationellt.

KALENDER

 • 01 jun 2022 Klocka som ikon 11.45 - 12.45
  SKR:s modellkoncept - ett sätt att jämställdhetssäkra din organisation Välkommen till en serie av lunchföreläsningar där två av länets kommuner delar med sig av erfarenheter och konkreta arbetssätt i att jämställdhetssäkra den service och de tjänster som når medborgarna....

  Anmälningsdatum är passerat

 • 01 jun 2022 Klocka som ikon 13.00 - 15.00
  Investera i barns hälsa och utveckling Välkommen till en webbsändning med information om föräldraskapsstöd som verktyg i det förebyggande arbetet mot kriminalitet, missbruk, våld, psykisk ohälsa och utanförskap.

  Anmäl dig här – senast 29 maj

 • 04 jun 2022 Klocka som ikon 12.00 - 15.00
  Drop in-vigsel på länsresidenset Vill ni gifta er i vårt vackra länsresidens? Nu finns chansen att anmäla sig till en drop in-vigsel med landshövding Berit Högman som vigselförrättare.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 07 jun 2022 Klocka som ikon 09.00 - 10.30
  Tillgängliga val för ökad delaktighet Hur tar du dig in i din lokala vallokal? Hur går det att personrösta med synnedsättning? Hur kan du få svar på dina frågor om du har en hörselnedsättning? Välkommen till frukostwebbinarium där vi får ...

  Anmäl dig här – senast 31 maj

Natur och landsbygd

Strandskyddsdispens

Vill du bygga, ändra eller åtgärda något inom ett strandskyddat område? Då behöver du ansöka om dispens från strandskyddet hos Länsstyrelsen eller kommunen.

Skylt med vägvisning till en vallokal.

Bo och leva

Val 2022: I höst är det dags att rösta igen

Riksdagvalet i Sverige 2022 kommer att äga rum söndagen den 11 september. Då genomförs även val till kommun- och regionfullmäktige.

Djur

Bestämmelser för fiske i länet

Är du sugen på en fisketur? Det finns dock vissa bestämmelser för fisket som du behöver känna till. Bestämmelserna är till för att skydda och bevara fiskbeståndet.

Om oss

Projekt för regional tillväxt

Länsstyrelserna arbetar för en hållbar tillväxt och utveckling i länet. Målet att alla ska ha möjlighet att bo, utvecklas och driva företag. I länet arbetar vi med flera projekt kopplade till detta.

Bo och leva

Vill du sprida ut aska?

Vill du sprida ut aska efter en avliden person på en annan plats än en begravningsplats? Då behöver du ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen. Använd vår e-tjänst.

Utsikt från Stortorget ovanför Mannaminne.

Besöksmål

Naturreservat och kulturmiljöer

Är du sugen på att upptäcka nya platser i länet? Här har vi samlat information och inspiration för dig som söker natur- och kulturmiljöupplevelser.

NYHETER

 • 2022-05-25

  Aktivitetsdag i Jämtgaveln skjuts fram på grund av väderprognos

  Vi måste tyvärr meddela att den planerade aktivitetsdagen i Jämtgaveln på lördag den 28 maj inte kan genomföras utan måste skjutas fram. Det dåliga vädret gör att de aktiviteter som var planerade inte kan genomföras. Ett syfte med dagen var bland annat att demonstrera en naturvårdsbränning. Det går inte med tanke på regnet och blåsten som väderprognosen förutspår. Vi beklagar detta och hoppas att vi ses när vi väl genomför dagen. Ett nytt datum återkommer vi till längre fram - håll utkik i vår kalender.
 • 2022-05-19

  Totalförsvaret stärks – Västernorrlands län blir en del av norra civilområdet

  Landets länsstyrelser delas in i sex civilområden från och med den 1 oktober 2022. Förändringen är en del av en större myn...
 • 2022-05-17

  Stort intresse för elektrifiering av tung trafik

  Den 22 april stängde utlysningen för Regionala elektrifieringspiloter. Stödet, som ska främja elektrifieringen av tung tra...
 • 2022-05-17

  Landshövdingens aktiviteter vecka 20-21

  Här presenterar vi ett urval av landshövding Berit Högmans aktiviteter.