Länsstyrelsen Västernorrland – Västernorrland

Illustration med en karta över delar av norra Europa där Sverige är färgmarkerat. Och Västernorrlands län är utlyft i en annan färg.

Länsstyrelsens roll i den gröna etableringen

Flera industrietableringar är på gång i länet. Det är en del i omställningen för en hållbar industriell utveckling. Länsstyrelsen Västernorrland har en viktig roll när det gäller prövning av tillstånd och se till att etableringarna görs med hänsyn till alla de intressen och värden som finns i områdena. Vi beskriver processen för tillståndsprövning och läget just nu i de olika projekten.

KALENDER

 • 08 dec 2023 Klocka som ikon 08.45 - 16.00
  RUS-dagen 2023: Ett Västernorrland för alla Fredag 8 december är det den så kallade RUS-dagen, en heldag med fokus på framtidens möjligheter och utmaningar. Syftet är att inspirera och öka både kunskap och samverkan mellan individer, företag oc...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 12 13 dec 2023 Klocka som ikon För tider, se program
  Utbildning i kontinuitetshantering för processledare tillfälle 2 Länsstyrelsen Västernorrland bjuder under hösten 2023 in till utbildning i kontinuitetshantering. Utbildningarna sker på två nivåer och genomförs av Ramboll Sverige AB på uppdrag av länsstyrelsen. Det...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 14 dec 2023 Klocka som ikon 09.00 - 16.00
  Utbildning i kontinuitetshantering för deltagare tillfälle 2 Länsstyrelsen Västernorrland bjuder under hösten 2023 in till utbildning i kontinuitetshantering. Utbildningarna sker på två nivåer och genomförs av Ramboll Sverige AB på uppdrag av länsstyrelsen. Det...

  Anmälningsdatum är passerat

En grå hundbädd med en en färgglad hundleksak.

Djur

Omhändertagna hundar söker ett nytt hem

Just nu finns det tre omhändertagna hundar som söker ett nytt hem. Är du eller någon du känner sugen på att köpa en? Fyll i en intresseanmälan.

Djur

Älgjakt 2023-2024

Just nu pågår älgjakten 2023-2024 i länet. Här hittar du information om jakttider, fällavgifter och hur du ska slutrapportera älgjakten till länsstyrelsen.

Snöigt landskap med ungtallar som vajar i vinden. Två personer står redo att sätta på sig skidor och susa ner för en brant. De har utsikt över havet där de står.

Besöksmål

Vintervänliga naturreservat

Är du sugen på att upptäcka nya platser i länet? Visste du att det finns reservat som går att besöka även på vintern? Bocka i "vintervänligt" i Hitta via filtrering på Besöksmål, så hittar du dit!

En blågul flagga vajar i vinden.

Om oss

Ansök om fana

Nu kan din förening eller organisation ansöka om en fana från Stiftelsen Sveriges Nationaldag. Detta ska göras innan den 1 februari 2024. Fanorna delas sedan ut på residenset under nationaldagen.

Miljö och vatten

Sök LOVA-bidrag för bättre vattenmiljöer

Lokala åtgärder för bättre havs- och vattenmiljö kan få stöd genom LOVA-bidrag. Sista ansökningsdag för projekt i Västernorrlands län som ska starta 2024, är den 1 februari.

Natur och landsbygd

Stöd till jordbruk och landsbygd

Du som är jordbruksföretagare kan få stöd för att utveckla eller investera i ditt företag. Stöden kan sökas för olika projekt eller investeringar som utvecklar landsbygden.

NYHETER

 • Betalning med en digital klocka vid betalningsterminal. Foto. 
  2023-12-01

  Tillgången till kontanta betaltjänster minskar

  År 2023 är tillgången till betalkonto, internetbank, BankID, bankkort och Swish avgörande för möjligheten till att göra betalningar. För den som inte har tillgång till tjänsterna blir det allt svårare att hantera sin vardag. Samtidigt minskar tillgången till kontanter på flera håll i landet, något som försvårar ytterligare för vissa grupper i samhället. Det framgår i länsstyrelsernas rapport Bevakning av grundläggande betaltjänster 2023 som släpps idag.
 • 2023-11-27

  Totalförsvarsövning för att hantera väpnade angrepp i norra Sverige

  Desinformation, IT-attacker, sabotage och till slut ett väpnat angrepp. Det var utmaningar som deltagarna vid en totalförs...
 • 2023-11-22

  Uppföljning av kommunernas och regionernas funktionsrättsarbete

  Under 2023 har länsstyrelserna gjort regionala kartläggningar av kommunernas och regionernas strategiska funktionsrättsarb...
 • 2023-11-22

  Ny arena för att skapa en hållbar elförsörjning i Västernorrland

  Ett nytt råd som ska verka för en säker och hållbar elförsörjning i länet inleder sitt arbete. Representanter från närings...

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Organisationsnummer

202100-2445

Följ oss