Länsstyrelsen Västernorrland – Västernorrland

Djurskydd - vem ansvarar för vad?

Vilket ansvar har du som djurägare? Vad ska du göra om du ser att ett djur far illa? Vad krävs för att någon ska få djurförbud? Länsstyrelsens djurskyddsarbete innebär bland annat att vi gör kontroller så att djur har det bra och tar emot anmälningar.

KALENDER

 • 01 feb 2023 Klocka som ikon 09.00 - 16.30
  Svartsjuka är inte romantiskt Den 1 februari håller vi en digital nationell konferens med fokus på killars våld mot tjejer och våld i ungas relationer. Konferensen utgör startskottet för kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt”, ...

  Anmäl dig här – senast 31 januari

 • 16 feb 2023 Klocka som ikon 09.00 - 11.30
  Välkommen till det andra kunskapsseminariet om elförsörjning i Västernorrland I samarbete med Region Västernorrland bjuder länsstyrelsen in till en serie kunskapsseminarier om utmaningar och möjligheter för en hållbar och konkurrenskraftig elförsörjning i Västernorrland.

  Anmäl dig här – senast 14 februari

 • 17 feb 2023 Klocka som ikon 09.00 - 14.30
  Inspirationsdag om ökad primärproduktion Välkommen till en inspirationsdag om framtidens livsmedelsförsörjning, med fokus på hur vi ökar produktionen i Västernorrland.

  Anmäl dig här – senast 12 februari

 • 17 feb 2023 Klocka som ikon 09.00 - 14.00
  Utbildningsdag om ekonomiskt våld, uttryck och konsekvenser Välkommen till en utbildningsdag om hur ekonomiskt våld kan gestalta sig och vilka konsekvenser det kan få för våldsutsatta, inte minst kopplat till möjligheten att uppnå ett stadigvarande boende för ...

  Anmäl dig här – senast 10 februari

En sladd, ett eluttag samt en glödlampa. Allt målat i gult mot en lila bakgrund.

Miljö och vatten

Stöd i energibesparing

Länsstyrelsen ger stöd till kommuner och regioner i arbetet att minska och effektivisera energianvädningen.

Samhälle

Motortrafik i naturen

För dig som gillar att färdas över snötäckta vidder på snöskoter, gäller speciella regler. Här finns information om vad som gäller för motortrafik i naturen.

Natur och landsbygd

Stöd till jordbruk och landsbygd

Du som är jordbruksföretagare kan få stöd för att utveckla eller investera i ditt företag. Stöd kan även sökas för projekt eller investeringar som utvecklar landsbygden.

Ett pimpelspö står lutad över ett hål i isen. 

Djur

Bestämmelser för fiske i länet

Är du sugen på en fisketur? Det finns dock vissa bestämmelser för fisket och fredningsområden du behöver känna till och hålla dig uppdaterad kring. De är till för att skydda och bevara fiskbeståndet.

Miljö och vatten

Sök LOVA-bidrag för bättre vattenmiljöer

Lokala åtgärder för bättre havs- och vattenmiljö kan få stöd genom LOVA-bidrag. Sista ansökningsdag för projekt i Västernorrlands län som ska starta 2023, är den 1 februari 2023.

Snöigt landskap med ungtallar som vajar i vinden. Två personer står redo att sätta på sig skidor och susa ner för en brant. De har utsikt över havet där de står.

Besöksmål

Vintervänliga naturreservat

Är du sugen på att upptäcka nya platser i länet? Visste du att det finns reservat som går att besöka även på vintern? Bocka i "vintervänligt" i Hitta via filtrering på Besöksmål, så hittar du dit!

NYHETER

 • 2023-01-26

  Västernorrlands firande när H.M. Konungen firar 50 år på tronen

  När H.M. Konungen Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen bjuds Västernorrlänningarna in att fira tillsammans med Kungaparet den 2 mars i Härnösand. Landshövdingen står som värd med bland annat en jubileumsföreställning på Härnösands Teater och folkligt firande på Stora Torget på programmet.
 • 2023-01-23

  Landshövdingens aktiviteter vecka 4-5

  Västernorrlands landshövding Berit Högman träffar länets nya kommunledningar på Residenset, står värd för Tillväxtlabbet o...
 • 2023-01-16

  De är inbjudna till middag på Kungliga slottet

  Fredag den 20 januari bjuder Kungaparet in till Sverigemiddag för att uppmärksamma personer från hela landet som gör betyd...
 • 2023-01-16

  Stärkt arbete för renare bottnar i sjöar, vattendrag och hav

  Nu har vi goda förutsättningar för att skapa en bättre hälsa i våra sjö-, vattendrags- och havsbottnar. Ett regeringsuppdr...