Länsstyrelsen Västernorrland – Västernorrland

Krisstöd till yrkesfisket

Är du yrkesfiskare och har fått kostnadsökningar till följd av kriget i Ukraina? Då kan du senast den 28 oktober ansöka om ekonomiskt stöd.

KALENDER

 • 26 02 sep 2022 okt 2022 Klocka som ikon För tider, se program
  Krisberedskapsveckan 2022 Krisberedskapsveckan uppmärksammas runt om i Västernorrland med en rad aktiviteter. Informationsträffar och utbildningar hålls i flera kommuner. Vikten av att vi alla bör ha en god beredskap lyfts ock...

  Ingen anmälan krävs

 • 06 okt 2022 Klocka som ikon 09.00 - 10.00
  Frukostwebbinarium om hållbar konsumtion – avfallsförebyggande arbete Under hösten arrangerar RUS en serie frukostwebbinarier om hållbar konsumtion, tillsammans med nationella myndigheter. Första tillfället, 6 oktober, handlar om avfallsförebyggande arbete och aktuellt ...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 08 okt 2022 Klocka som ikon 11.00 - 16.00
  Invigning av Mjällådalens naturreservat  Lördag den 8 oktober invigs Mjällådalens naturreservat med föredrag, fika och guidad vandring. Välkommen med din anmälan!

  Anmäl dig här – senast 2 oktober

 • 10 okt 2022 Klocka som ikon 09.00 - 10.00
  Frukostwebbinarium om hållbar konsumtion – den textila värdekedjan Under hösten arrangerar RUS en serie frukostwebbinarier om hållbar konsumtion, tillsammans med nationella myndigheter. Höstens andra webbinarium handlar om den textila värdekedjan – möjligheter och ut...

  Anmäl dig här – senast 5 oktober

En sladd, ett eluttag samt en glödlampa. Allt målat i gult mot en lila bakgrund.

Miljö och vatten

Stöd i energibesparing

Sveriges energianvändning behöver minska under vintern 2022/2023. Länsstyrelsen ger stöd till kommuner och regioner i arbetet att minska och effektivisera energianvändningen.

Djur

Bestämmelser för fiske i länet

Är du sugen på en fisketur? Det finns dock vissa bestämmelser för fisket och fredningsområden du behöver känna till och hålla dig uppdaterad kring. De är till för att skydda och bevara fiskbeståndet.

Djur

Älgjakt 2022-2023

Just nu pågår älgjakten 2022-2023 i länet. Här hittar du information om jakttider, fällavgifter och hur du ska slutrapportera älgjakten till länsstyrelsen.

Utsikt från Stortorget ovanför Mannaminne.

Besöksmål

Naturreservat och kulturmiljöer

Är du sugen på att upptäcka nya platser i länet? Här har vi samlat information och inspiration för dig som söker natur- och kulturmiljöupplevelser.

Bo och leva

Vill du sprida ut aska?

Vill du sprida ut aska efter en avliden person på en annan plats än en begravningsplats? Då behöver du ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen. Använd vår e-tjänst.

Om oss

Projekt för regional tillväxt

Länsstyrelserna arbetar för en hållbar tillväxt och utveckling i länet. Målet att alla ska ha möjlighet att bo, utvecklas och driva företag. I länet arbetar vi med flera projekt kopplade till detta.

NYHETER

 • 2022-09-30

  Nya civilområden bidrar till stärkt motståndskraft

  Den 1 oktober inrättas sex nya civilområden i Sverige, varav Västernorrlands län ingår i det norra civilområdet. Indelningen är en del av den största satsningen som gjorts i modern tid för att återuppbygga och stärka vårt civila försvar.
 • 2022-09-27

  Älg och abborre på menyerna i Ångermanlands och Medelpads nya landskapsrätter

  Nu är det klart vilka som blir Ångermanland och Medelpads nya landskapsrätter. De vinnande menyerna bjuder på såväl abborr...
 • 2022-09-27

  Alla röster till valen till riksdag, kommun och region är räknade

  Länsstyrelsen har nu räknat alla röster och personkryss från Västernorrlands röstberättigade.
 • 2022-09-26

  Landshövdingens aktiviteter vecka 39-40

  Här presenteras ett urval av landshövding Berit Högmans aktiviteter.