Rörmar
Våtmarksområde vid Olandsån i ett landskap präglat av den historiska markanvändningen
Här i Olandsåns dalgång finns en mosaik av skog och våtmark. Reservatet består av en stor blandning av miljöer såsom sumpskog, vassområden, moränhöjder med gammal skog och lövlundar. En gemensam nämnare för alla miljöer i reservatet är att det finns mycket lövträd.
Rörmar är en större våtmark vid Olandsån. Ursprungligen var Rörmar en sjö, men genom sjösänkning har sjön omvandlats till ett våtmarksområde. Landskapet kring Rörmar är ett småbrutet, ålderdomligt och varierat odlingslandskap som är mycket rikt på lövträd. Smalflikiga åkrar och ängar omgärdas av lövrika bryn och holmar. I våtmarken finns ett antal moränöar och holmar som är klädda med äldre skog och som har ett stort inslag av ädla lövträd. Än idag finns här tydliga spår från tidigare bete på dessa holmar.
I Rörmar har dess skogs- och våtmarksmosaik, ålderdomliga jordbrukslandskap, rikedomen på lövträd och de kalkrika moränjordarna skapat bra förutsättningar för höga naturvärden och en hög artrikedom. Här finns livsplatser för många krävande, missgynnade och hotade arter.
Området har ett rikt fågelliv. Det är en viktig rastlokal för gäss, trana och sångsvan. Många fåglar häckar i området. Tidigare har Rörmar varit en häckningslokal för vitryggig hackspett och förhoppningen är nu att denna ovanliga hackspett kan hitta tillbaka till reservatets lövskogar. Vitryggig hackspett är en så kallad paraplyart, då den vitryggiga hackspetten lever i miljöer med mycket lövträd och död ved som även gynnar många andra arter.
Naturreservatet Rörmar bildades i slutet av 2024 och ännu finns inga anlagda stigar, parkeringsplatser eller andra anordningar för friluftslivet. Området är med andra ord inte så strövvänligt just nu. Det kan vara bra att känna till att många diken löper genom reservatet.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Inom naturreservatet är det förbjudet att:
- insamla eller föra bort insekter eller andra ryggradslösa djur annat än
enstaka individer för artbestämning, - framföra motordrivet fordon annat än på väg och på iordningställd
parkeringsplats, - medföra okopplad hund eller annat lösgående husdjur,
- utan länsstyrelsens tillstånd använda området för lägerverksamhet, större organiserade tränings-, tävlings- eller övningsändamål, eller motsvarande.
Föreskrifterna ovan ska inte utgöra hinder för att:
- genomföra biologiska undersökningar som inte skadar bevarandevärdena.
Undersökningar där ovanstående föreskrifter involveras kräver dock länsstyrelsens tillstånd.
Fakta
Skyddsår: 2024
Areal: 173 ha (ca 6 ha vatten)
Kommun: Östhammar
Markägare: Enskilda
Förvaltare: Länsstyrelsen i Uppsala län
Skyddstyp: Naturreservat
Hitta hit
Var rädd om naturen!
Allemansrätten ger alla i Sverige möjligheten att vistas ute i naturen, men den innebär också en skyldighet att visa hänsyn mot djur och växter, markägare och andra besökare. Grundregeln är att inte störa och inte förstöra.
Det är alltid förbjudet att:
▪ Plocka fridlysta växter.
▪ Ta kvistar, grenar, näver och bark från växande träd.
▪ Fånga in djur, ta ägg eller förstöra djurens boplatser, och att störa djur när de har ägg eller ungar.
▪ Elda om det råder minsta fara för brand.
▪ Köra med fyrhjuling eller annat fordon på barmark, såvida du inte har beviljats dispens.
▪ Låta hundar springa lösa 1 mars – 20 augusti. Även under annan tid på året måste du ha din hund under sådan uppsikt att den inte stör eller skadar djurlivet och andra människor.
Naturreservat är områden med särskilt värdefull natur. Därför finns föreskrifter med ytterligare bestämmelser för varje enskilt reservat.