Salnecke slott

Salnecke slott ligger längs en mycket gammal vägsträckning med förhistoriska anor. Den första kända ägaren av Salnecke var lagman Karl Ingeborgasson Lejonbalk. År 1302 bytte han bort gården mot Skokloster.

Det nuvarande slottet uppfördes på 1640-talet av dåvarande ägaren, överbergmästaren Georg Grissbach. På medeltiden ägdes Salnecke bland annat av Andreas And som var kanik i Uppsala. I slutet av 1300-talet ingick det i Bo Jonsson Grips stora godskomplex.

Bo Jonsson Grip (Svenskt biografiskt lexikon, Riksarkivet)
Länk till annan webbplats.

Slottets huvudbyggnad är uppförd i tre våningar med källarvåning och två vindsvåningar. Huset är byggt av tegel och natursten med vitputsad fasad. Slottet har en ålderdomlig planlösning och är byggt som en parstuga med en förstuga på bottenvåningen som går tvärs igenom byggnaden och med rum på var sida. Paradvåningen ligger en trappa upp, med bland annat en stor sal.

Georg Grissbach (Svenskt biografiskt lexikon, Riksarkivet)
Länk till annan webbplats.

I vinkel mot huvudbyggnaden ligger en stenflygel. Troligtvis var ytterligare en stenflygel planerad att uppföras som pendang. På gården finns även två små rödfärgade timmerflyglar, troligen uppförda vid 1700-talets mitt. Huvudbyggnaden, stenflygeln och timmerflyglarna ingår alla i byggnadsminnet.

Slottet får besök

År 1653 var den engelske ambassadören Whitelocke på resa mellan Göteborg och Uppsala. Den 19 december anlände han till Salnecke, där han togs emot av Georg Grissbach d.y. Det Salnecke som den engelske ambassadören besökte var nyligen uppfört. Whitelocke ansåg att det var den vackraste gården han sett på sin resa.

Byggherren Grissbachs ättlingar ägde slottet till in på 1700-talet. År 1830 köptes Salnecke av Klas Samuel Jonas Gyllenadler, som därmed kom att inleda släkten Gyllenadlers tid på Salnecke. Den kom att stanna i släkten i mer än 180 år.

Varför är Salnecke slott byggnadsminne?

Alla byggnadsminnen har skyddsbestämmelser som utgår från de kulturhistoriska värdena, det vill säga de värden som bedömts vara viktigt att värna och vårda för framtiden. För Salnecke slott handlar det framför allt om att:

  • Salnecke är, trots vissa förändringar, ett av de bäst bevarade slotten i landet från 1600-talets första hälft.
  • Som ett av de första objekten som byggnadsminnesförklarades i Uppsala län den 9 oktober 1964 har Salnecke ett värde som spegelbild av vad som i olika tider ansetts särskilt bevarandevärt.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Adress: Nordost om Örsundsbro
Kommun: Enköping
Socken: Gryta
Byggt: 1640-talet
Ägare: Privat ägo
Skyddsår: 1964
Skyddsform: Byggnadsminne enligt kulturmiljölagen (KML)

Översiktskarta över byggnadsminnet Pdf, 2.1 MB, öppnas i nytt fönster.

Detaljkarta över byggnadsminnet Pdf, 909.7 kB, öppnas i nytt fönster.

Beslutet om byggnadsminne, med skyddsbestämmelser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hitta hit

Kontakt

Länsstyrelsen Uppsala län

Byggnadsantikvarier (kulturmiljöenheten)

Telefon (växel): 010-22 33 000

Landshövding

Stefan Attefall

Besöksadress

Bäverns gränd 17

Postadress

751 86 Uppsala

Organisationsnummer

202100-2254

Följ oss