Aktuella vädervarningar i Uppsala länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Slottsbiografen

Slottsbiografen med sin imponerande inredning är en av Sveriges äldsta bevarade biografer. Både huset och biografen är personhistoriskt intressanta genom sina kopplingar till regissören Ingmar Bergman och skådespelerskan Viveca Lindfors.

Bostadshuset med Slottsbiografen ritades av arkitekten Viktor Holmgren. Huset uppfördes 1913–1914 av Upsala Fabriks- och Hantverksförening. Redan innan huset byggdes fanns ett hus på tomten med en biograf, men det huset revs. Den moderna Slottsbiografen invigdes 26 oktober 1914 med stumfilmen ”Stormfågeln” i regi av Mauritz Stiller.

Slottsbiografens inredning

Biografens inredning imponerade stort på besökarna vid premiären. Väggarna i salen var försedda med en hög furupanel i olivgrön färg. Längs ena långväggen fanns stora rundbågade fönster. I taket hängde lampkronor av smidesjärn och till höger om scenen stod en Malmsjöflygel, som ackompanjerade stumfilmerna. Salens väggmålningar var utförda av målerifirman Bröderna Lindgren i Uppsala. Även Uppsalakonstnären Gusten Widerbäck engagerades i utsmyckningen av salen. Han målade olika motiv, hämtade från de medeltida hantverksskråna. Slottsbiografen har förändrats ett flertal gånger under åren. Redan på 1920-talet sattes de stora rundbågade fönstren igen och väggen försågs i stället med målningar och paneler, på samma sätt som salen i övrigt. När ljudfilmen hade premiär i staden år 1929, ställdes större krav på akustiken. Detta ledde till en modernisering under 1930-talet och all panel kläddes med ljus väv, enligt funktionalismens ideal.

Nypremiär

I början av 1990-talet gjordes en omfattande restaurering av biografen. Lokalen återställdes i sitt ursprungliga skick och utrustades med modern teknik. I januari 1995 återinvigdes Slottsbiografen och Uppsalaborna kan nu åter se både ljud- och stumfilm i den anrika lokalen.

Ingmar Bergman

Slottsbiografen kom att spela en stor roll i filmskaparen Ingmar Bergmans (1918–2007) unga år. Han föddes i Uppsala och tillbringade stora delar av sin barndom hos sin mormor i huset på Trädgårdsgatan. Huset låg endast ett kvarter från Slottsbiografen. Ingmar Bergman var en flitig gäst på biografen, både i salongen och i maskinrummet. Här fick han sin första inblick i filmens värld.

Ingmar Bergman (webbplatsen ingmarbergman.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Viveca Lindfors

I huset där Slottsbiografen ligger föddes skådespelerskan Viveca Lindfors (1920–1995) en av Sveriges internationellt mer kända skådespelerskor. Här bodde hon med sin familj under de första åren av sitt liv.

Viveca Lindfors (Svenskt kvinnobiografiskt lexikon) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Varför är Slottsbiografen byggnadsminne?

Alla byggnadsminnen har skyddsbestämmelser som utgår från de kulturhistoriska värdena, det vill säga de värden som bedömts vara viktigt att värna och vårda för framtiden. För Slottsbiografen handlar det framför allt om att:

  • Byggnaden med sin putsade fasad och burspråk är liksom Slottsbiografens inredning väl bevarade exempel på den sena jugendstilens arkitektur och inredningskonst.
  • Slottsbiografen har varit en samlingspunkt och spelat en stor roll i Uppsalabornas kultur- och nöjesliv.
  • Slottsbiografen kom att spela en stor roll i filmskaparen Ingmar Bergmans unga år. Detta tillsammans med det faktum att en av Sveriges mer internationellt kända skådespelerskor, Viveca Lindfors, är född i huset bidrar till husets personhistoriska värde.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Adress: Nedre Slottsgatan 6B, Uppsala
Kommun: Uppsala
Socken:
Byggt: 1914
Arkitekt: Viktor Holmgren
Ägare: Upsala Fabriks- och Hantverksförening
Skyddsår: 1984
Skyddsform: Byggnadsminne enligt kulturmiljölagen (KML)

Översiktskarta över byggnadsminnet Pdf, 2.1 MB, öppnas i nytt fönster.

Detaljkarta över byggnadsminnet Pdf, 605 kB, öppnas i nytt fönster.

Beslutet om byggnadsminne, med skyddsbestämmelser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hitta hit

Kontakt

Länsstyrelsen Uppsala län

Byggnadsantikvarier (kulturmiljöenheten)

Telefon (växel): 010-22 33 000

Landshövding

Stefan Attefall

Besöksadress

Bäverns gränd 17

Postadress

751 86 Uppsala

Organisationsnummer

202100-2254

Följ oss