Tessinska palatset

Tessinska palatset på Slottsbacken 4 i Gamla stan är sedan 1968 residens för landshövdingen i Stockholms län. Här inryms en paradvåning bevarad från Tessins tid, en representationsvåning och landshövdingens privatbostad.

Kulturnatt Stockholm 2019

Välkommen till Tessinska palatset lördagen den 27 april klockan18–24.

Uppdatering: Biljetterna är slut till visning av paradvåningen. Biljetter delades ut av Stockholm Visitor Center under fredagen och tog slut på 1.5 timme.

Fick du ingen biljett är du välkommen till Tessinska palatsets barockträdgård , entré Bollhusgränd, som är öppen för alla 18-24.

Barockträdgård och praktfull våning

Promenera runt och njut av musik i den vackra barockträdgården som är öppen hela kvällen under Kulturnatten. Eller följ med på en guidad visning och se palatsets praktfulla paradvåning. Antalet biljetter till visningarna av paradvåningen är begränsat.

18.00–24.00 Promenera i barockträdgården
Besök Tessinska palatsets barockträdgård på egen hand och inspireras av den fantastiska miljön. Du behöver ingen biljett. Ingång från Bollhusgränd.

18.00–24.00 Guidade visningar i Tessinska palatset
Se den praktfulla paradvåningen. Vi har fyra visningar i timmen med 15 gäster per tur. En visning tar cirka 15 minuter. Insläpp 10 minuter före visning. Ingång från Slottsbacken 4.

Obs! Biljett krävs till guidad visning - biljetter tog slut i fredags 
Biljetter kan hämtas på Stockholm Visitor Centerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 , Sergels torg 3-5, från och med fredagen den 26 april klockan 09.00. Antalet biljetter är begränsat och vi delar ut högst 2 biljetter per person. Först till kvarn! Inga biljetter delas ut vid Tessinska palatset.

18.00–21.00 Sång, musik och teater
I barockträdgården där alla promenerar fritt blir det kortare framträdanden av Maria Baczynski, Vladimir Dikanski och Ingela Karlsson.

Tessinska palatset med barockträdgård är inte funktionsanpassat.

Läs mer om alla övriga aktiviteter under Kulturnatt Stockholm 2019 på
www.kulturnattstockholm.se
Kulturnatt Stockholmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på Facebook.
#kulturnattstockholm

Tessinska palatset Evenemang Kulturnatt 2019länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på Facebook.

Vi kommer även att lägga upp bilder på Facebook Länsstyrelsen Stockholm.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nicodemus Tessin d.y. (1654–1728) lät mellan 1694 och cirka 1700 uppföra Tessinska palatset som ståndsmässig privatbostad åt sig och sin familj. Samtidigt ansvarade han, rakt över gatan, för byggnadsarbetet med det nya Stockholms slott.

I arbetet med privatpalatset fick Tessin fritt spelrum för sin arkitektoniska experimentlust. På tomten på Slottsbacken 4, inte större än en normalstor villatomt i dagens Stockholm, lät han bygga ett magnifikt palats i miniatyr som med sina skenperspektiv lekfullt bedrar besökarens ögon att se större rymder än de faktiska.

Paradvåningen på andra våningen är bevarad sedan Tessins tid, med rika dekorationsmålningar av inkallade franska konstnärer. Den sceniskt uppbyggda barockträdgården är i dag, efter perioder av förfall och förvandling, helt återställd enligt Tessins egna ritningar.

Broschyr om Tessinska palatset

Svensk versionPDF

English versionPDF

Kontakt