Aktuella varningsmeddelanden i Södermanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu är Friluftslivets år verkligen igång!

Beatrice Ask, landshövding i Södermanlands län, står på en släde och kör hundspann med två siberian huskies som galopperar.

Vi har haft några riktigt fina vinterveckor med snö och kyla i Sörmland och många har passat på att vara ute extra mycket. Landshövding Beatrice Ask fick chansen att köra hundspann i Ryssbergen medan det fortfarande fanns lite snö kvar. Med aktiviteten uppmärksammar landshövdingen Luften är fri – Friluftslivets år 2021, som genomförs över hela Sverige.

Runt om i Sörmland är det sportlov och många tar därför chansen att göra trevliga aktiviteter utomhus – vilket är bra, både för hälsan och med tanke på rådande smittspridning.

Februari månads tema för Friluftslivets år är inspiratör! Vår landshövding Beatrice Ask inspirerades att få prova hundspannskörning vid Ryssbergens friluftsområde i Nyköping, precis innan den sista snön på marken hade töat bort. Hon blev också inspirerad av Friluftsfrämjandet i Nyköping som sköter om skidbacken i Ryssbergen så att det är möjligt att åka slalom, framför allt nu under sportlovet.

Hundspann kan man inte åka särskilt ofta i Sörmland – just det här tillfället blev med två siberian huskies som i normala fall tävlas på en hög nivå i draghundsport. Skidor i backe går det däremot att åka på fler platser i länet.

– Det var jättekul att köra hundspann, men lite nervöst också! De har ju en sådan kraft hundarna, även fast de bara var två. Det drar ju till rejält i starten, så jag var lite rädd att trilla av. Men det var rutinerade hundar och jag körde på en begränsad yta samtidigt som det fanns kunniga med som höll koll på allt. Så det gick bra, berättar Beatrice Ask efter hundspannskörningen.

– Ute i Ryssbergen var det också trevligt att se sportlovsentusiaster som passade på att åka slalom i skidbacken. Det var även glädjande att se hur bra Friluftsfrämjandet pandemianpassat området och skyltat med hänvisningar och liknande, det var ingen trängsel där inte, tillägger Beatrice.

Inspirera till friluftsliv

Nu ser våren ut att stå för dörren och samtidigt pågår sportlovet för fullt. Det finns mycket friluftsliv att göra i Sörmland. Många är ovana vid friluftsliv och kan behöva inspiration och information från någon med lite mer erfarenhet. Inspirera gärna någon som inte är så van att prova något nytt. Det kan vara att laga mat ute eller att komma ut på en vandringsled. Många föreningar har också nybörjarverksamhet.

Luften är fri - Friluftslivets år 2021

Friluftslivets år 2021 handlar om att lyfta friluftslivet, få fler människor att vara ute i naturen och prova friluftsliv, samt att öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Projektet leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Sveriges landshövdingar kommer inom arrangemanget landshövdingestafetten att genomföra friluftslivsaktiviteter under hela 2021 för att uppmärksamma Friluftslivets år.

Mer om stafetten på vår webbplats Landshövdingestafetten

Följ stafetten i våra kanaler på sociala medier via #landshövdingestafetten

Följ Friluftslivets år på sociala medier via #luftenarfri #friluftslivetsår2021 #friluftslivisödermanland
Webbplatsen Luften är fri Länk till annan webbplats.

Under sportlovsveckan har naturum Stendörren en rolig aktivitet. Prova vårt Sportlovstriss.

Naturum Stendörren Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss