Stocksund

Här är det ostördheten och vildmarkskänslan som lockar. Gamla tallar och granar är det gott om och döda trädstammar som ligger kors och tvärs. Vid de två skogssjöarna kan du få en utblick över lite öppna vyer. Om du vandrar genom området kan du se spår efter tidigare bränder och kanske även få en glimt av en tjäder.

Tallskog, sjö, rötter

På några ställen kan du få utsikt över småsjöarna. Foto: Markus Forsberg.

Precis som för de flesta andra naturskogsområden med riktig vildmarkskänsla ligger Stocksund svårtillgängligt. Det finns inte några markerade stigar eller andra friluftsanordningar i området. Du som ändå lägger ner den tid som krävs för att ta dig hit kan belönas med blåbär och lingon och vissa år även med en välfylld svampkorg. Det finns goda chanser att få se tjäder och andra skogsfåglar.

Hörnsten i ett kluster av barrnaturskogar

Reservatet utgörs av barrskog med insprängda myrar. Området gränsar till flera andra naturreservat med liknande skogskaraktär och blir en viktig del i ett sammanhängande kluster av totalt fem naturreservat. Den gemensamma arealen är drygt 800 hektar, vilket är unikt på fastlandet i länet. Stocksund och Vargmossarna är de största naturreservaten inom detta kluster.

Mossa, död ved, blåbärsris, granar

Granskog. Foto: Markus Forsberg.

Gammal barrskog

Landskapsbilden inom området är i stort sett oförändrad sedan en längre tid och området ger ett orört intryck. Här finns många gamla och grova barrträd och stora delar av skogen har en hög medelålder. Skogarna i reservatet har använts för milkolning och intilliggande gårdar har tidigare använt skogarna för utmarksbete och plockhuggning. I större delen av området har moderna skogsbruksåtgärder inte varit i bruk och karaktäristiskt är det orörda intrycket och den för länet annars så ovanliga känslan av tyst vildmark.

Flera av arterna i reservatet är knutna till gamla opåverkade barrskogar, t.ex. knärot, orange taggsvamp och gul taggsvamp. Det finns även arter som är knutna till liggande död ved i sena stadier, t.ex. gränsticka, grön sköldmossa och vedtrappmossa.

Stubbe med kol

Stubbe med spår av brand. Foto: Markus Forsberg.

Brandgynnad natur

Solbelyst grov tallved är en särskilt bra miljö för flera insekter. Sådana miljöer och arter knutna till de miljöerna finns i området, särskilt intressant är förekomsten av den sällsynta insekten raggbock. Arten är särskilt gynnad av störning i form av brand och förekomsten av gamla brandstubbar visar på att området är präglat av brand. Dessa trakter är ett av länets kärnområden för raggbock och för andra arter som är gynnade av brand.

Beslut

Naturreservatet är nybildat och beslut och skötselplan publiceras i Naturvårdsverkets kartverktyg Skyddad natur när de vunnit laga kraft. Under tiden publicerar vi på en särskild sida.

Naturreservat – aktuella beslut och remisser

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

I naturreservatet gäller särskilda regler för besökare.

Det är förbjudet att:

  • bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda stående och omkullfallna träd och buskar,
  • plocka, samla in eller gräva upp växter, mossor, svampar eller lavar,
    elda eller grilla,
  • sätta upp tavla, plakat, affisch, skylt eller göra inskrift,
  • fånga och insamla ryggradslösa djur på ett sådant sätt att deras biotoper eller reproduktionsmiljöer skadas eller förstörs, eller så att den lokala populationen påverkas negativt,
  • framföra motordrivet fordon i terrängen.

Det är tillåtet att för eget behov plocka bär, matsvamp eller blommor om de inte är fridlysta.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Skyddsår: 2024
Areal: 220 hektar
Karaktär: Talldominerad barrnaturskog med myrkomplex
Kommun: Nyköping
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsområde: Naturreservat

Hitta hit

Stocksunds naturreservat ligger ca 5 km nordväst om Lästringe kyrka. Området ligger öster om sjön Likstammen. Reservatet är relativt svårt att ta sig till och du når det lättast med cykel eller till fots via någon av de enskilda vägarna som leder till området.

Kontakt

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Hospitalsgatan 4 (tillfälligt under ombyggnationen av Residenset)

Postadress

611 86 Nyköping

Följ oss