Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Viktigt att tvätta händerna vid gårdsbesöket

Barn som klappar kalv.

Under våren och sommaren är det vanligare att allmänheten besöker gårdar, till exempel i samband med kosläpp. Om du besöker en gård är det viktigt att du tänker på hygienen, både för din och djurens skull.

Gårdsbesök är ett bra sätt för både barn och vuxna att få inblick i svenskt lantbruk. För att undvika smittspridning är det dock viktigt att du har god hygien.

Ibland får du som besökare klappa djur, till exempel kalvar, får eller getter. Även om djuren är friska kan de bära på smittämnen i pälsen.

– Smittorna det gäller är främst ehec, men även andra sjukdomar kan överföras genom kontakt som till exempel ringorm och kryptosporidier, säger Pernilla Stridh, länsveterinär vid Länsstyrelsen Östergötland.

Tvätta händerna och var uppmärksam

Handtvätt ska finnas tillgängligt på alla gårdar. Genom att tvätta händerna med tvål och vatten före och efter kontakt med djuren minskar du risken för att sprida smittor eller smittas själv.
– Och därför är det också viktigt för gården och deras djur att du som besökare respekterar deras instruktioner, säger Pernilla Stridh.
Även stallinredning, staket eller gödsel som hamnat på marken kan innehålla smittämnen. Yngre barn drabbas oftare och kan bli allvarligt sjuka om de får i sig dessa. Tappar du eller ett barn till exempel en napp på marken, är det extra viktigt att den inte används igen förrän den rengjorts noga.

Ut och njut av kosläppet

Med hygienen i bakhuvudet blir gårdsbesöket en trevlig utflykt, även efteråt.
– Njut nu av att se lyckliga kor som äntligen får komma ut efter vinterns stallvistelse, men glöm inte hygienen för allas skull. Inte minst om du kanske har med dig exempelvis picknick till kosläppet, tipsar Pernilla.

Råd vid gårdsbesök

  • Ta del av den hygieninformation du får vid besöket.
  • Tvätta händerna med tvål och vatten före och efter kontakt med djuren eller deras närmiljö och gärna handsprit efter tvätten.
  • Hjälp barnen med handtvätten.
  • Undvik att äta i djurens närmiljö och tvätta alltid händerna innan du eventuellt äter vid besöket.
  • Håll uppsikt över barn och andra personer som kan ha svårt att ta till sig hygienråd.
  • Drick bara mjölk om den är pastöriserad.

Källa: Jordbruksverket

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss