Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Högriskområdena för fågelinfluensa i Östergötland hävs

Tamhöns som står framför en grind.

Jordbruksverket upphäver restriktionerna för alla fjäderfän och fåglar som hålls för privat eller kommersiellt bruk. Därmed hävs också högriskområdena i Östergötlands län.

Sedan den 27 november 2023 har flera kommuner i södra Sverige klassats som högriskområden. I Östergötlands län gällde detta kommunerna Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

Men nu är det fritt fram för fjäderfä och andra fåglar i fångenskap att få gå fritt utomhus. Det blir också åter tillåtet att anordna utställningar, tävlingar och liknande arrangemang.
– Det är efterlängtat av många att äntligen få släppa ut sina hönor, så att de kan få ströva fritt, säger Pernilla Stridh, länsveterinär vid Länsstyrelsen Östergötland.

Under 2024 har det varit tre fall av fågelinfluensa på tamfågel i Sverige, alla i Skåne. Det senaste fallet var i mitten av mars. Under mars och april månad har det hittills inte konstaterats några positiva fynd av fågelinfluensa hos vilda fåglar.

Nu väntar en varmare period. Den större delen av fåglarnas vårflytt är avklarad och förekomst av fågelinfluensa hos vilda fåglar bedöms ha avtagit.
– Du som äger fjäderfä ska alltid värna smittskyddet och hålla god hygien. Om tecken på sjukdom uppstår ska du ta kontakt med veterinär. Fågelinfluensa kan drabba fjäderfän även under den varmare årstiden, då man under senare år har sett att viruset översomrar, säger Pernilla Stridh.

Fortsätt att vara uppmärksam

Även om högriskområden upphävs finns risken för smittan kvar och därför är det fortsatt viktigt att du som djurhållare är vaksam, ha goda smittskyddsrutiner och tillämpar åtgärder för att i möjligaste mån förhindra direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar. Viktigt att tänka på är att viruset kan finnas i spillning från vilda fåglar. Ta kontakt med veterinär om fjäderfän visar ökad dödlighet, förändringar i foder och vattenkonsumtion, sänkning i äggproduktion eller nedsatt allmäntillstånd.

Källa: Jordbruksverket

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss