Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Naturum Tåkern öppnar säsongen med tema vinterfåglar

Blåmes på gren

Blåmes. Foto: Staffan Carlsson, Länsstyrelsen Östergötland

Lördagen 27 januari smygstartar naturum Tåkern säsongen. Besökscentret håller öppet mellan 10.00 och 15.00 och fokus kommer vara på vinterfåglar inpå knuten.

- Efter vintervilan öppnar vi med två temadagar. ”Vinterfåglar inpå knuten” lördagen 27 januari och ”Örnens dag” lördagen 10 februari. Det är jätteroligt att vi kan erbjuda dessa aktiviteter här på naturum. Kanske att fler kan upptäcka hur spännande det är att mata fåglar i sin trädgård eller få möjlighet att spana på havsörnar. Nu håller vi också tummarna för perfekt havsörnsväder de närmaste veckorna, säger Jenny Carlsson, föreståndare för naturum Tåkern.

27 januari - Ringmärkning och guidning

”Vinterfåglar in på knuten” är ett nationellt event som arrangeras av föreningen Birdlife Sverige. Under förrmiddagen har besökare möjlighet att delta i ringmärkning i ett samarbete med Tåkerns fältstation. Klockan 11.00 erbjuder naturums naturvärdar en timmes guidning i reservatet på tema vinterfåglar.

Vinterfåglar inpå knuten - Naturum Tåkern (naturumtakern.se) Länk till annan webbplats.

10 februari - Örnens dag

Många örnar samlas vid Tåkern och under vinterhalvåret är det relativt enkelt att få en glimt av den majestätiska havsörnen. Mellan 9.00-11.00 finns naturguide tillgänglig i fågeltornet. Två längre guidningar i naturreservat erbjuds 11.00 och 14.00. Dessutom ringmärker Tåkerns fältstation fåglar under förmiddagen.

Örnens dag - Naturum Tåkern (naturumtakern.se) Länk till annan webbplats.

Om naturum Tåkern

Naturum Tåkern ägs av Naturvårdsverket och drivs av Länsstyrelsen Östergötland. Det är ett modernt besökscenter vid fåglarnas sjö Tåkern och fungerar som en port till Tåkerns natur. Huset är täckt av vass från Tåkern och ritat av Wingårdhs arkitektkontor.

I byggnaden finns utställningar, labb, filmrum, butik och kaffehörna. I besöksområdet finns fågeltorn, grillplats, Tåkerns naturlek, Estelles sagostig, strandpromenaden och en led med vevmojänger, en slags apparat med inspelade ljudspår som startar efter att besökaren själv vevat i gång den.

Läs mer om naturum Tåkern på www.naturumtakern.se Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss