Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Eldningsförbud utfärdat i hela Östergötland

Symbol för eldningsförbud

Uppdatering: Från och med 15 juni kl.09.00 gäller skärpt eldningsförbud./ Stricter fire ban throughout Östergötland county from 9 am on June 15

Mer information om skärpt eldningsförbud

Länsstyrelsen Östergötland har, efter samråd med länets kommuner och räddningstjänster, fattat beslut så att eldningsförbud gäller i hela länet. Eldningsförbudet gäller från och med tisdag den 30 maj kl. 10.00.

På grund av den senaste tidens torra och varma väder är brandrisken mycket stor i hela Östergötland. För att minska risken för bränder i skog och mark har Länsstyrelsen, som en förebyggande åtgärd, fattat beslut om eldningsförbud. För att bränder ska kunna upptäckas tidigt övervakar nu även skogsbrandflyget länets skogar och marker.

– Just nu är det torrt i naturen. Den närmaste tiden ser vi inget regn i väderprognosen och dessutom en fortsatt hög brandrisk, säger Robert Wenemark, beredskapshandläggare på Länsstyrelsen Östergötland.

Eldningsförbudet innebär att det är förbjudet att elda och grilla utomhus med fast bränsle, det vill säga ved, kol, briketter, gräs, ris, grenar och liknande. Detta gäller i skog och mark eller då det finns risk att eld lätt kan spridas vidare i terrängen. Den som bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter.

Det är dock fortfarande tillåtet att:

  • Grilla och laga mat vid fasta grillplatser som är byggda för grillning och som är avgränsade med exempelvis betongrör eller sten. Runt platsen ska det finnas en bred markyta med grus eller annat brandsäkert material så att elden inte kan sprida sig.
  • Grilla på egen tomt i grill eller annan anordning avsedd för matlagning. Anordningen måste dock vara utformad så att det inte finns risk för brandspridning, till exempel att den är upphöjd från marken och ligger långt ifrån skog och mark. Tänk på att ha tillgång till vatten att släcka med om det skulle börja brinna.
  • För restauranger och liknande verksamhet grilla och laga mat på eget verksamhetsområde. Grillen måste dock vara utformad på ett sådant sätt att det inte finns risk för brandspridning, till exempel att den är upphöjd från marken och ligger långt ifrån skog och mark.

Från beslutet undantas Åtvidabergs och Söderköpings kommun eftersom de redan har tagit egna beslut om eldningsförbud.

Beslut om eldningsförbud i Östergötland Pdf, 178.4 kB.

Föreskrift om eldningsförbud i Östergötland Pdf, 37.7 kB.

Mer information

Information på olika språk / other languages Pdf, 389.4 kB.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3, Linköping

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss