Risk för skogsbrand i Östergötlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Natur- och kulturguidningar samlas på webbplats

En mindre skåpbil står parkerad. På bilen står det "Guide på vift" och det är även naturmotiv målat på bilden. Bredvid bilen står ett bord med utställningsmaterial.

I år firar Ekopark Omberg 20 år. Sveaskog och Länsstyrelsen firar med att en guide finns till hands på berget under 20 dagar mellan april och september.

Runt om i Östergötland erbjuds guidningar om natur, kultur och friluftsliv som är öppna för alla. På www.naturguidning.se Länk till annan webbplats. finns alla evenemang samlade. På fredag går det exempelvis att träffa en guide som är på vift på Omberg.

I drygt 20 år har Länsstyrelsen Östergötland samordnat och även arrangerat egna natur- och kulturguidningar. Bakom guidningarna står en mängd olika arrangörer, som bland annat länets kommuner, föreningsliv, naturum Tåkern, naturum Sommen, guideföretag och Länsstyrelsen. Kalendern på www.naturguidning.se Länk till annan webbplats. fylls på med nya guidningar under hela året. De är öppna för alla, men ofta krävs föranmälan direkt till arrangören.

Gemensamt för guidningarna är att de sker ute i naturen och vill väcka intresse för och sprida kunskap om Östergötlands unika landskap. Guidningarna kan handla om djur, växter, svampar, natur- och kulturhistoria eller naturvård som skötsel och skydd. De vill också stimulera till rörelse, friluftsliv och till bättre hälsa.

– I förlängningen handlar det om att skapa ett hållbart samhälle för natur och människor, säger Malin Granlund Feldt, naturvägledare och samordnare för Östergötlands natur- och kulturguidningar.

Att känna till var och hur man kan besöka natur- och friluftsområden är ett av Sveriges nationella mål för friluftslivet. Flera av guidningarna sker tätortsnära eller är tillgängliga med kollektivtrafik. Några är tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar. Alla genomförs i natur som är värdefull för friluftslivet, och ofta skyddad.

Länsstyrelsen driver Instagramkontot Upptäck Östergötlands natur, som ofta tipsar om platser och vad som är på gång i naturen. Vill du satsa lite mer kan du ladda hem krysslistan för Östergötlands naturreservat och annan naturinformation Länk till annan webbplats..

I år firar Ekopark Omberg 20 år, och Sveaskog och Länsstyrelsen firar med att en guide finns till hands på berget under 20 dagar. Varje dag på plats erbjuds en Jubileumsguidning om Ekopark Ombergs natur – och kultur samt en barn- och familjeaktivet på temat Ombergs vilda djur. Satsningen på uppsökande naturvägledning startade på påskdagen och pågår till och med september. Närmast finns det guide på plats fredagen den 14 april. Samtliga dagar, platser och tider finns i kalendern på www.naturguidning.se Länk till annan webbplats.

Mer information

www.naturguidning.se Länk till annan webbplats.

Beställ naturinformation Länk till annan webbplats.

Instagramkontot Upptäck Östergötlands natur Länk till annan webbplats.

Kontakt

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3, Linköping

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss