Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Naturum Tåkern öppnar för säsongen

Ringmärkning

Lördagen 28 januari smygstartar naturum Tåkern säsongen. Besökscentret håller öppet mellan 10.00 och 15.00 och fokus kommer vara på vinterfåglar inpå knuten.

– Nya och gamla besökare är varmt välkomna till naturum Tåkerns elfte säsong. Vi ser framemot att erbjuda många programaktiviteter, guidade turer och temadagar under hela året. I år kommer vi också att bygga en utematlagningsplats, vilket vi hoppas blir en naturlig mötesplats för våra besökare, säger Jenny Carlsson, föreståndare på naturum Tåkern.

Ringmärkning av fåglar

09.00-12.00

Tåkerns fältstation ringmärker fåglar vid fågeltornet som en del i en stor nationell räkning ”Vinterfåglar inpå knuten”. Besökarna har möjlighet att ställa sina frågor om ringmärkning: Till exempel varför de ringmärks? Och hur det går till för att inte skada fåglarna.

Gör din egen fågelmat

10.00-15.00

Inne i naturums labbrum kan du göra egna fågelmuffins. Besökare i alla åldrar kan skapa egen fågelmat och ta med hem, så att de har en chans att komma fåglarna riktigt nära.

Visning av naturum

10.30-10.45

En kostnadsfri guidad visning av naturums utställningar. Naturums naturvägledare berättar om Tåkern, fåglarna, naturen och kulturen i bygden.

Guidad tur – Tema vinterfåglar

11.00-12.00

Följ med på en guidad tur i Tåkerns naturreservat. Under guidningen fokuserar vi på fåglarna som övervintrar vid Tåkern. Kanske får vi syn på havsörnarna som brukar vara här. Guidningen kostar 60 kronor för vuxna men är gratis för barn.

Dagens art

Klockan 13:30 visar naturvägledarna upp en art som passar särskilt bra för dagen och berättar om den.

Om naturum Tåkern

Naturum Tåkern ägs av Naturvårdsverket och drivs av Länsstyrelsen Östergötland. Det är ett modernt besökscenter vid fåglarnas sjö Tåkern och fungerar som en port till Tåkerns natur. Huset är täckt av vass från Tåkern och ritat av Wingårdhs arkitektkontor. I byggnaden finns utställningar, labb, filmrum, butik och kaffehörna. I besöksområdet finns fågeltorn, grillplats, Tåkerns naturlek, Estelles sagostig, strandpromenaden och en led med vevmojänger, en slags apparat med inspelade ljudspår som startar efter att besökaren själv vevat i gång den.

Läs mer om naturum Tåkern på www.naturumtakern.se Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3, Linköping

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss