Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kulturhistoriska böcker doneras till Stiftsbiblioteket

Historisk anteckningsbok utställd på museum. I boken är det skrivet "Bok för bjudningar Linköpings slott. Alice Trolle". I det övre vänstra hörnet är det en svartvit bild på Alice Trolle.

Just nu visas en utställning om Föreningen Östergötlands barn på Linköpings slotts- och domkyrkomuseum. Alice Trolle var med och bildade föreningen som förra året fyllde hundra år.

Vad serverades gästerna på Linköpings slott för hundra år sedan? Tack vare anteckningsböcker från landshövdingefrun Alice Trolle har vi svaret på det och mycket mer. På onsdag överlämnas böckerna till Stiftsbiblioteket vid en ceremoni på slottet.

Alice Trolle tillbringade 18 år på Linköpings slott tillsammans med sin make Eric Trolle som var landshövding i Östergötland mellan 1912 och 1930. Alice Trolle var en mycket engagerad person som var involverad i många projekt, ofta kopplat till socialt arbete.

Under landshövdingeparet Trolles tid i Östergötland arrangerades det många bjudningar av olika slag på Linköpings slott. Alice Trolle antecknade exakt vilka bjudningar som arrangerades på slottet, vilka gäster som var bjudna och vad de som serverades.

Anteckningsböckerna har bevarats av släktingar till Alice Trolle. Därför går det i dag att se att det bjöds gäster till slottet när det exempelvis bildades olika föreningar och stiftelser. Det är detaljerade beskrivningar om vad som serverades, hur mycket grädde som behövdes, vad den kostade och vad man drack till de olika rätterna.

Alice Trolle var initiativtagare och den första ordföranden i Föreningen Östergötlands barn som bildades år 1921. För att uppmärksamma den över hundra år gamla föreningen visas just nu en utställning på Linköpings slotts- och domkyrkomuseum. Familjen Trolle har bidragit till utställningen med föremål och information och nu doneras dessutom anteckningsböckerna till Stiftsbiblioteket för framtida forskning. På onsdag lämnar landshövding Carl Fredrik Graf över böckerna vid en ceremoni på Linköpings slott.

– Det här är en kulturhistorisk skatt som östgötarna nu får tillgång till. Jag är mycket glad över att Alice Trolles släktingar har tagit detta initiativ, säger Carl Fredrik Graf.

Tid och plats

Ceremonin äger rum på Linköpings slott onsdag den 11 januari klockan 13.00–14.00. Media välkomnas att medverka under ceremonin.

Mer om Alice Trolle på Kulturarv Östergötland Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3, Linköping

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss