Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Elbil i norrbottniskt klimat? En självklarhet för Kalix kommun som satsar på ännu fler laddpunkter

Michael visar hur laddpunkterna utanför förvaltningshuset ser ut.
I Kalix finns nu ännu fler möjligheter att ladda sin elbil då kommunen installerat publika laddstationer utanför olika samlingslokaler. Tack vare Klimatklivet fick kommunen stöd på 60 % av investeringarna.
Vi träffar Michael Andersson, fastighetsförvaltare i Kommunhuset i Kalix för ett gemensamt platsbesök tillsammans med Naturvårdsverket som deltar på länk. Kalix kommun satsar stort på laddinfrastrukturen och vill visa att det är möjligt med elbilar i det norrbottniska klimatet.
Vi har stort stöd från politiken i vårt arbete och nu har vi installerat laddpunkter utanför sporthallen och badhuset, ishallen, Folkets Hus samt förvaltningshuset. Dessutom har det installerats laddpunkter utanför sporthallen i Nyborg och Folkets Hus i Töre, säger Michael.
Både laddare och motorvärmare
Laddpunkterna är öppna för allmänheten och är tänkta att användas i samband med besök av de olika platserna. Effekten är minst 11kW per laddpunkt med minst 2 kW per laddpunkt vid lastbalansering. Laddpunkterna fungerar dessutom även som motorvärmare under vintern. Laddning genomförs via en app där det går att välja mellan laddning och motorvärmare.

Michael berättar att han misstänker att det är någon som busat och stängt av säkringarna på stolparna utanför Folkets Hus i Töre. Han måste åka ut och kontrollera de och vi följer därför med honom på vägen hem till Luleå. Laddpunkterna vid Folkets Hus i Töre har visat sig särskilt populära då de används som pendlarparkering för de som tar bussen därifrån. Michael fixar säkringsbrytarna och visar hur laddning och värmning går till med hjälp av sin egen bil. Det ser väldigt användarvänligt ut och enkelt att välja mellan laddning och värmning. Allting fungerar utmärkt.
Att ansöka om stöd från Klimatklivet
Processen med ansökningarna till Klimatklivet i stort sett gått bra men att de hade lite svårigheter att hinna med på grund av att genomförandetiden för denna utlysning var så pass kort. Klimatet i Norrbotten gör att man måste vänta längre innan tjälen gått ur marken, berättar Michael.
Michael tycker att anvisningarna och kriterierna har varit tydliga och enkla att följa och han är glad att man inte behövde lämna in utsläppsberäkningar i anbudsförfarandet. Han ångrar lite att de inte byggde fler laddpunkter vid ishallarna och att de inte genomförde bättre marknadsföringskampanjer när stationerna var färdiga.

Appen som används för att använda stationerna.
62 nya laddpunkter i kommunen
Det sammanlagda stödbeloppet från Klimatklivet för de sex ansökningarna uppgår till drygt 1,1 miljoner kronor och har bidragit till att Kalix Kommun installerat sammanlagt 62 laddpunkter i kommunen. Elbilister kan nu ladda sina fordon i samband med besök vilket förbättrar möjligheterna att köra elbil i Kalix kommun och för oss närmare transportmålet 2030.
Kalix kommun kan föregå med gott exempel och har i dagsläget installerat totalt 160 laddpunkter runt om i kommunen och planerar för ytterligare utveckling av laddinfrastrukturen utanför de offentliga fastigheterna. De ser positivt på utvecklingen och hoppas att fler kommuner gör likadant.
Text: Arvid Boström och Linda Forsberg Lilja, Länsstyrelsen i Norrbottens län
Foto: Arvid Boström, Länsstyrelsen i Norrbottens län
Om Klimatklivet
Klimatklivet är ett nationellt stöd som ges till åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. Bland de åtgärder som har fått stöd finns anläggningar för produktion av biogas, elektrifieringar av maskiner och fordon samt olika sorters energikonverteringar, så som i exemplet i detta reportage.
Klimatklivet erbjuder upp till 70% finansiering beroende på typ av investering och vem som söker. Stöd ges i första hand till de åtgärder som ger störst varaktig minskning av växthusgasutsläpp per investerad krona. Därför är det viktigt att i sin ansökan bland annat kunna visa en beräkning för detta.
Stöd kan ges till alla utom privatpersoner. De som har beviljats stöd är exempelvis företag, kommuner och kommunala bolag, regioner och organisationer.
Kontakta Länsstyrelsen för rådgivning.