Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Eldriven foderblandare ger mindre klimatavtryck och underlättar det dagliga arbetet

Olle Karlsson framför den nya eldrivna foderblandaren. Tack vare Klimatklivet fick gården stöd för 50 % av investeringskostnaden.
Lantbrukarna Mats och Åsa Karlsson i Boden bytte sin gamla foderblandare till en modern eldriven dito med tre gånger så mycket kapacitet. Tack vare bidrag från Klimatklivet blir arbetet och utfodringen enklare och bättre för både människor och djur.
Mats och Åsa Karlssons gård i Heden i Bodens kommun är en av norra Sveriges största. Lantbruksföretaget är en familjeangelägenhet som håller Mats, Åsa och deras tre söner, Kalle, Olle och Pelle, sysselsatta dagligen. De är inriktade på mjölkproduktion och på att föda upp nötkreatur. Just nu finns det cirka 700 djur på gården och 340 av dessa är mjölkkor. Varje dag producerar gården 10 000 liter mjölk som sedan hamnar på norrbottningarnas köksbord.
Kaffe och kalvning på gång
Sonen Olle Karlsson tar emot på gården och efter kaffe och fika i föräldrarnas hus ger vi oss ut för att titta på foderblandaren - och alla kossor förstås.
I den här nyaste och största ladan blir arbetet så mycket enklare med utfodring och underhåll, helst skulle jag vilja ersätta flera äldre byggnader på liknande sätt, det skulle spara mycket tid i vårt dagliga arbete, säger Olle Karlsson.
På väg ut ur ladan lägger Olle märke till en ko som håller på att kalva. Endast två små klövar sticker fram och Åsa Karlsson går in till kon för att se så att kalven inte ligger i sätesbjudning och behöver hjälp med kalvningen. Men den lilla kalven ligger rätt och mamman ligger lugnt i kvar i höet. Vi bestämmer oss för att gå och titta till henne igen efter rundvandringen.
Foderblandaren en långsiktig och klimatsmart investering
Olle är märkbart nöjd med den nya investeringen, den eldrivna foderblandaren kräver mycket mindre handpåläggning och har tre gånger så mycket kapacitet som den gamla. Fodermixern klarar upp till 20 ton foder, vilket är tacksamt när korna äter 15 ton per dag och ska utfodras 10 gånger per dag.
Jag är otroligt nöjd med den här foderblandaren, den är fantastisk! Det var väldigt arbetsamt att hålla igång den gamla varje dag. Dels hade den lägre kapacitet och dels så var man tvungen att gå och kolla till den kontinuerligt under dagen så att utfodringen blev av. Nu startar vi igång den här på morgonen och så sköts allt automatiskt, det sparar oss massa tid, säger Olle.
Foderblandaren är en långsiktig investering för lantbruket och tack vare Klimatklivet fick familjen 680 000 kr i investeringsstöd, vilket motsvarar 50 % av den totala kostnaden.
Kontinuerligt utvecklingsarbete på gården
Det märks att Olle och familjen hela tiden arbetar för att utveckla, effektivisera och göra lantbruket mer klimatsmart för framtiden. För ett par år sedan sökte de bidrag via Klimatklivet för att investera i en buffertcontainer som används för att frakta gödsel till fälten som ligger längre bort. Containern har även den större kapacitet och kan köras med lastbil i stället för traktor vilket minskar klimatpåverkan.
Familjen arbetar också med att bygga upp nya fodersilon för att trygga försörjningen och foderkvaliteten för framtiden. Inom ett år hoppas Olle att det ska vara klart. Men det finns fler tankar om hur verksamheten kan utvecklas framöver.
I framtiden skulle jag gärna vilja föda upp de tjurar som föds här på min egen gård för att ta tillvara på ännu mer av det som produceras på gården. Jag har vissa raser av nötkreatur som jag brinner lite extra för och gärna vill arbeta vidare med, säger Olle.
Att ansöka om bidrag från Klimatklivet
Familjen Karlsson har tidigare erfarenhet av att söka bidrag till investeringar som minskar klimatpåverkan, men de brukar ta hjälp i ansökningsprocessen.
Det blev några turer fram och tillbaka med beräkningarna och handläggaren på Naturvårdsverket men vi är glada att vi har kommit i mål, säger Olle.
Men, hur gick det vid kalvningen då? På vägen tillbaka till ladan tittar solen fram, men ännu ingen kalv som kikat ut - vi lämnar blivande mamma mu och tackar Olle för besöket på gården.

Om Klimatklivet
Klimatklivet är ett nationellt stöd som ges till åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. Bland de åtgärder som har fått stöd finns anläggningar för produktion av biogas, elektrifieringar av maskiner och fordon samt olika sorters energikonverteringar, så som i exemplet i detta reportage.
Klimatklivet erbjuder upp till 70% finansiering beroende på typ av investering och vem som söker. Stöd ges i första hand till de åtgärder som ger störst varaktig minskning av växthusgasutsläpp per investerad krona. Därför är det viktigt att i sin ansökan bland annat kunna visa en beräkning för detta.
Stöd kan ges till alla utom privatpersoner. De som har beviljats stöd är exempelvis företag, kommuner och kommunala bolag, regioner och organisationer.
Kontakta Länsstyrelsen för rådgivning.
Text och foto: Linda Forsberg Lilja, Länsstyrelsen i Norrbottens län