Jämställdhet
Länsstyrelsen stödjer regionala aktörer i jämställdhetsfrågor. Vi jobbar för att hela länet ska bli jämställt.
Jämställdhet handlar om att flickor och pojkar, kvinnor och män ska ha samma möjlighet att forma samhället och sina egna liv. Jämställdhet skapas där beslut fattas, resurser fördelas och normer uppstår. Därför måste jämställdhetsperspektivet finnas med i allt dagligt arbete i kommuner, myndigheter, företag, föreningar och andra organisationer. Jämställdhet är ett tydligt politiskt mål i Sverige och offentliga verksamheter ska arbeta mot att uppnå de jämställdhetspolitiska målen.
För de som varken identifierar sig som man eller kvinna kan en sådan uppdelning upplevas problematisk. Kön ska inte ha betydelse för enskildas möjligheter att forma samhället och sina egna liv. Men i det praktiska arbetet utgör könsuppdelad statistik, kartläggningar och jämställdhetsanalyser en författningsstyrd förutsättning för att synliggöra ojämställdhet och bedriva ett effektivt förändringsarbete.
Länsstyrelsen arbetar utifrån ett så kallat intersektionellt perspektiv. Det innebär att vi försöker synliggöra hur fler maktordningar och diskrimineringsgrunder än kön (som exempelvis könsidentitet, sexualitet, etnicitet, socioekonomi eller funktionsnedsättning) är sammanflätade och kan förstärka varandra.
Ett jämställt län
Länsstyrelsen har bland annat i uppdrag att:
- stödja arbetet med jämställdhetsintegrering i statliga myndigheter på regional och lokal nivå
- samordna, stödja och följa upp det regionala arbetet med att nå de jämställdhetspolitiska målen
- verka för de jämställdhetspolitiska målens genomslag i länet
- integrera ett jämställdhetsperspektiv i Länsstyrelsens verksamhet.
Länsstyrelsen har också i uppdrag att ta fram strategier för det regionala arbetet med jämställdhetsintegrering. Jämställdhetsintegrering är den strategi som används för att nå de jämställdhetspolitiska målen. Det innebär att verksamheter i länet ska ha ett jämställdhetsperspektiv i ordinarie arbetet och i allt beslutsfattande, från att förslag tas fram till genomförande och sedan utvärdering.
Strategierna för jämställdhetsintegrering ska utgå från regionala förutsättningar. Det är också viktigt att strategierna utgår från en analys för hur olika maktordningar och diskrimineringsgrunder påverkar och förstärker varandra, en så kallad intersektionell analys.
Jämställdhetspolitiska mål
Vi arbetar utifrån regeringens nationella jämställdhetspolitik. Målet är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. För att nå dit arbetar vi efter sex nationella delmål. Delmålen är beroende av varandra. De förstärker och förutsätter varandra, och tillsammans bildar de en helhet.
En jämn fördelning av makt och inflytande
Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet att vara aktiva samhällsmedborgare och forma villkoren för beslutsfattandet.
Ekonomisk jämställdhet
Kvinnor och män ska ha samma möjligheter i fråga om betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut.
Jämställd utbildning
Kvinnor och män, flickor och pojkar, ska ha samma möjligheter och villkor när det gäller utbildning, studieval och personlig utveckling.
En jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet
Kvinnor och män ska ta samma ansvar för hemarbetet och ha möjlighet att ge och få omsorg på lika villkor.
Jämställd hälsa
Kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma förutsättningar för en god hälsa samt erbjudas vård och omsorg på lika villkor.
Mäns våld mot kvinnor ska upphöra
Kvinnor och män, flickor och pojkar, ska ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet.
Regionalt jämställdhetsarbete
Ta del av statistiken På tal om kvinnor och män – Kronobergs län 2021. Länk till annan webbplats. Här får du en bild av läget i länet kopplat till jämställdhetsområdet.
Länsstyrelsen anordnar även kunskapshöjande insatser samt erbjuder arenor för samverkan mellan relevanta aktörer i länet.
Ett jämställt Kronoberg – Länsövergripande strategi för integrering av jämställdhet 2024–2027
I februari 2024 fattade landshövdingen beslut om en ny länsövergripande strategi för jämställdhetsarbetet 2024-2027. Strategin Ett jämställt Kronoberg är ett verktyg för hur vi tillsammans ska uppnå ett jämställt och hållbart Kronoberg, fritt från diskriminering och våld.
Tre regionala fokusområden för jämställdhet har tagits fram:
- Arbete, utveckling och företagande på lika villkor
- Jämställd och jämlik civil beredskap
- Könsrelaterat våld och rätt till kroppslig integritet.
Fokusområdena speglar utmaningarna för jämställdhet i länet, men även samhällsutmaningar där det är extra viktigt att tänka på vilka förutsättningar som krävs för att människor, oavsett av kön, ska kunna leva ett gott liv.
Här kan du läsa den länsövergripande strategin. Länk till annan webbplats.