Sydvästra Sirkön
Naturreservatet är den sydvästra delen av ön Sirkön mitt i sjön Åsnen. Landskapet är ett omväxlande småskaligt kulturlandskap med stort inslag av ädellövskogar. Det aktuella området består främst av skog och sjö.
Byarna Torsatorp och Rotahult ligger på ön Sirkön mitt i sjön Åsnen. Ön är sjöns största ö med broförbindelse åt tre håll. Trakten har ett milt lokalklimat på grund av läget vid den stora sjön. Landskapet är ett omväxlande småskaligt kulturlandskap med stort inslag av ädellövskogar. Ön har historiskt haft betydande frukt- och bärodling. Många odlingsmarker har under de senaste 50 åren övergått till lövskog.
Det aktuella området består främst av skog och sjö. Terrängen är småkuperad och stenig. På flera ställen finns trädlösa, ursvallade blockfält. Blockfälten är typiska för Åsnenområdet och är spår efter den tid då ”Forn-Åsnen” direkt efter inlandsisens avsmältning hade en betydligt högre vattennivå. Utmed stranden finns mindre vikar med små strandkärr och bladvassbälten men huvuddelen av stranden består av ursvallad sten med en smal bård av pors.
Skogen består främst av ädellövskog, till stor del bokdominerad och i andra delar med inslag av ek, tall, björk och asp. Det finns även inslag av andra trädslag som al, hassel, lind, sälg, rönn, oxel, lönn och gran. Fältskikt saknas i stora delar och är över lag magert. Blåsippa förekommer sparsamt. I området finns många ovanliga lavar och mossor. På senvuxna lövträd växer rödlistade lavar som savlundlav, orangepudrad klotterlav, kortskaftad parasitspik, klosterlav och rosa lundlav.
Jordbruket i det aktuella området är nedlagt men det finns fortfarande halvöppna åkrar/fruktodlingar. I kanten av dessa finns bryn med blommande buskar, bland annat hagtorn, olvon och slån. I området finns gott om odlingsrösen och stenmurar.
Fågellivet i området som helhet är rikt med till exempel bivråk, stenknäck, grönsångare, skogsduva och mindre hackspett. Storlom och fiskgjuse har boplatser och födosöker i den angränsande Torpaviken.
Kanotleden Värendsleden, mellan Asa och Fridafors, passerar nära i sjön.
Området omfattar 150 hektar, varav hälften skog och hälften sjö. Med sitt läge i anslutning till flera andra mycket artrika naturreservat och Åsnens nationalpark har området goda förutsättningar att bevara ett rikt växt-, svamp- och djurliv.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Du är välkommen att besöka naturreservatet men tänk på att det inte är tillåtet att:
- skada naturföremål eller ytbildning, till exempel genom att gräva, borra, måla eller mejsla
- fälla eller på annat sätt skada levande eller döda stående eller omkullfallna träd och buskar
- plocka, skada eller gräva upp örter, svampar, mossor, lavar eller andra växter annat än plockning av enstaka exemplar av icke-fridlysta arter. Bär och matsvamp får plockas för husbehov
- samla in insekter, snäckor, maskar eller andra ryggradslösa djur annat än enstaka exemplar av icke-fridlysta arter
- framföra eller parkera motordrivet fordon eller släpvagn
- parkera eller ställa upp husvagn eller husbil
- tälta eller sätta upp vindskydd eller liknande anordning
Undantag: under perioden 15 september – 30 april är tältning tillåtet en natt i hela området - elda
- ankra eller förtöja husbåt
- inom land- eller vattenområdet starta eller landa med luftfartyg eller drönare
- förtöja eller använda vattenskoter
Undantag: Användning av vattenskoter är tillåten vid sjöräddning eller annat samhällsnyttigt ändamål. - störa eller skada djurlivet till exempel genom närgånget uppträdande vid bo- eller lekplats
Följande åtgärder är förbjudna utan Länsstyrelsens tillstånd: - vetenskaplig undersökning
- sätta upp tavla, skylt, affisch, snitsel, konstföremål eller liknande
- bedriva tävlings-, övnings- eller lägerverksamhet
Övrig lagstiftning för vad man får göra i skog och mark gäller givetvis också i naturreservatet
Fakta
Skyddsår: 2022
Areal: 149,5 hektar varav 78,5 hektar land och 71 hektar vatten
Karaktär: Ädellövskog, sjö
Kommun: Tingsryd
Ägare: Naturvårdsverket
Förvaltare: Länsstyrelsen i Kronobergs län