Skagaholms borg
På den smala udden mellan sjöarna Exen och Visjön byggdes Skagaholms borg. Upplev udden där Skagaholms borg en gång fanns och som är omnämnd i början på 1400-talet. Borgen uppfördes av en kunglig fogde, men raserades redan i mitten av 1400-talet av danska krigshärar.
Under medeltiden var Småland ett gränsland. Här fanns södra Sveriges utmark mot Danmark. Under 1300-talets mitt var det vanligt med strider i området och till rikets försvar lät kungamakten därför bygga borgar. Skagaholm är en av fyra borgar kända i området. Oroligheterna präglade bygdens historia ända fram till mitten av 1600-talet då landskapen söder om Småland blev svenska.
Första gången borgen Skagaholm omnämns är år 1415, i ett brev undertecknat av en kunglig fogde. Borgen kan ha uppförts av Abraham Brodersson, adelsmannen som under senare delen av 1300-talet kontrollerade alla kronans borgar i det här området.
När borgen Skagaholm byggdes grävdes udden av på tre ställen för att bilda vattenfyllda vallgravar som skydd. Längst ut på bergknallen anlades borgen. Runt hela anläggningen en bit från stranden slogs kraftiga träpålar ner för att hålla fiendens båtar på avstånd.
År 1453 var området åter danskt. Danskarna lät bygga fästet Danaborg fyra mil norrut och intog även borgen Skagaholm. Kung Karl Knutsson beordrade till strid och de svenska trupperna raserade Danaborg. Sannolikt var det i samband med dessa strider som de danska trupperna raserade Skagaholm.
När sjöområdet sänktes påträffades pålverket som byggts för att hålla fiendens båtar på avstånd. Även yxor, dolk och en stor mängd stenkulor påträffades.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Fornlämningar är skyddade enligt lag.
Serviceinformation
Fakta
Skagaholm, utanför Skararp, Markaryds kommun.
Riksantikvarieämbetets fornlämningsregister L1954:4497.