• Det råder eldningsförbud i Kronobergs län från och med klockan 12 den 23 maj 2024. Currently there is a fire ban throughout Kronoberg County. Im Moment gibt es in der ganzen Provinz Kronoberg ein Feuerverbot.

Risk för skogsbrand i Kronobergs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Älmeboda kyrkoruin

Inne i kyrkoruinen är gräset klippt och det finns soffor att sitta på. Här kan du se de vackra stenlagda murarna som på ovansidan är täckta med gräsväxt och vackra ormbunkar.

Besök vackra kyrkoruinen i Älmeboda. Kyrkan uppfördes under äldre medeltid och har byggts ut flera gånger innan den till slut ansågs för liten. Församlingens nya kyrka i Rävemåla invigdes år 1877 och den gamla kyrkan fick förfalla.

Kyrkan I Älmeboda uppfördes under äldre medeltid med rektangulärt långhus och smalare kor med absid. Under senare delen av medeltiden, i slutet av 1400-talet, byggdes kyrkan ut till en rektangulär salkyrka med en längd av 26 meter.

I slutet av 1700-talet gjordes ytterligare en tillbyggnad. Då förlängdes kyrkan och den totala längden uppgick till 33 meter. Älmeboda kyrka var då en av Värends största salkyrkor.

När den nya kyrkan invigdes i Rävemåla fick den gamla kyrkan förfalla. Kyrkoruinen konserverades under 1920-talet och år 1964 gjordes en arkeologisk undersökning.

Kyrkogården brukas fortfarande för gravsättning, men av äldre gravminnen finns bara ett fåtal kvar.

I området finns även en rest sten, ”Peststenen”. Den restes av kyrkoherde Magnus Megalinus till minne av alla sockenbor som blev offer för böldpestepidemin som härjade i trakten i början av 1700-talet.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Fornlämningar är skyddade enligt lag.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering

Fakta

Älmeboda, Tingsryds kommun.

Riksantikvarieämbetets fornlämningsregister L1953:6921.

Hitta hit

Kontakt

Kulturmiljöenheten

Telefon växel 010-223 70 00

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss