Särö Nordanskog
Särö Nordanskog tillsammans med sin systerskog Särö Västerskog (naturreservat sedan 1974) hör till de mest värdefulla kustädellövskogarna på den svenska västkusten och är kanske de mest intressanta områdena vad avser biologisk mångfald kopplad till ekskog i länet. De är kända för sin artrikedom, förekomst av intressanta arter av skilda organismgrupper, urskogsliknande former, gamla träd och långa skogliga kontinuitet.
Detta beslut om bildande av reservat har blivit överklagat och har därför inte vunnit laga kraft. De föreskrifter som finns för allmänheten på denna sida gäller ändå.
Huvuddelen av Särö Nordanskog domineras av äldre tall- och ekskog på varierande jorddjup. Både grova och högväxta liksom krattiga och senvuxna träd påträffas. Även lind, lönn, rönn, hassel, björk, gran, bok och idegran, med mera, finns inom reservatet. Död ved i form av lågor och torrakor samt trädhåligheter utgör viktiga substrat för den biologiska mångfalden och finns i riklig mängd. Miljön är starkt kuperad med inslag av lodytor, blockig terräng, berg i dagen och sprickor.
Stor biologisk mångfald i området
Den biologiska mångfalden i området är väl studerad, inte minst den epifytiska lavfloran som trivs i det oceaniska läget och i skogar med lång kontinuitet. Vid en inventering av Särö Västerskog och Nordanskog 2021-2022 kunde 143 lavarter (inkl. 35 naturvårdsarter) registreras i Särö Nordanskog, helt i paritet med Särö Västerskog. Majoriteten av dessa arter är kopplade till eken, men även tallen är viktig livsmiljö för lavar. Andra organismgrupper som fåglar, mossor, svampar, landmollusker och insekter har undersökts och man har funnit dem artrika på Särö.
Välbesökt område
Särö Västerskog är bland de mest populära och välbesökta naturreservaten i länet. Nordanskog är ett viktigt besöksområde framför allt för befolkningen på Särö som kommer hit för vardagsmotion, hundpromenader och avkoppling. Ett flertal stigar genomkorsar skogen.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
För att skydda naturreservatet har Länsstyrelsen beslutat om särskilda föreskrifter, bland annat sådana som du som besökare i området måste följa och respektera.
Förutom vad som gäller enligt annan lagstiftning är det förbjudet att:
- skada levande eller döda träd, buskar och grenar,
- skada, plocka eller samla in mossor, lavar eller svampar annat än enstaka exemplar. Det är dock tillåtet att plocka matsvamp,
- ha hund okopplad,
- sätta upp tavla, affisch, skylt, snitsel eller göra inskrift,
- framföra motordrivet fordon annat än på bilväg,
- sätta upp tält, samt att
- elda.
- utan Länsstyrelsens tillstånd anordna lägerverksamhet, tävlingar eller andra arrangemang,
- utan Länsstyrelsens tillstånd inplantera för området främmande arter, samt att
- utan Länsstyrelsens tillstånd utföra undersökningar som innebär markering, insamling, fångst eller annan påverkan på naturmiljön. Detta krav om tillstånd gäller dock inte vid insamling och dödande av ryggradslösa djur om insamlingen krävs för att en säker artbestämning ska kunna ske, den görs manuellt genom plockning, håvning eller motsvarande (alltså ej med fällor) och den görs utan att bark, ved eller andra substrat skadas.
Serviceinformation
Fakta
Dominerande naturtyp: Ädellövskog
Kommun: Kungsbacka
Areal: cirka 17 hektar
Skyddat sedan: 2024
Ägare: Naturvårdsverket samt privat
Förvaltare: Länsstyrelsen
Hitta hit
Resa till Särö är smidigt med såväl buss, bil som cykel.
Cykel: Vik av Kattegattleden i Särö och följ skyltningen till reservatet (1 km).
Kattegattleden - den havsnära cykelleden Länk till annan webbplats.
Buss: Busshållplats vid Särö kyrka är på gångavstånd till reservatet.
Bil: En stor bilparkering finns vid Särö Västerskog.
Kontakt
Har du generella frågor om vilka regler som gäller i reservaten, om friluftsliv eller om naturvårdande skötsel? Läs då gärna först på sidan om Skötsel av skyddad natur. Specifika frågor och synpunkter om ett särskilt område (t ex felanmälan) kan du skicka till vår resursbrevlåda. Följande information behöver du ha med i ditt meddelande för att vi ska kunna hantera din fråga eller synpunkt:
- Vilket reservat det gäller
- Tydlig beskrivning av ditt ärende. Bifoga gärna karta och bilder.
- Kontaktuppgifter (e-postadress och/eller telefonnummer)
E-post till naturreservat.halland@lansstyrelsen.se