Risk för skogsbrand i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Konstaterad fågelinfluensa på värphönsanläggning på Gotland

Fågelinfluensa har bekräftats i en tambesättning på Gotland. För att minska risken för ytterligare smittspridning har Jordbruksverket nu inrättat ett restriktionsområde runt den drabbade besättningen.

Det var under vecka 25 som en fjäderfähållare på Gotland uppmärksammade sjukdomstecken på sina fåglar. Efter att fåglarna skickats på analys till Statens veterinärmedicinska anstalt kan det nu konstateras att det rör sig om fågelinfluensa. De smittade fåglarna kommer att avlivas och de aktuella byggnaderna saneras.

Jordbruksverket har upprättat en skyddszon på tre kilometer runt den drabbade besättningen samt en övervakningszon en mil runt den drabbade besättningen. Inom dessa områden råder bland annat förbud mot transporter och förflyttningar av fjäderfä, andra fåglar i fångenskap, kläckägg, fjäderfäkött och gödsel. Man kan dock ansöka om tillstånd för att få utföra vissa transporter. De som har registrerade fjäderfän inom övervakningszonen kommer att kontaktas av länsstyrelsen för att informeras om läget.

Länsveterinär Agneta Karlsson Norström uppmanar nu alla med hobbyfåglar att vara extra noga med sina hygienrutiner och att vara uppmärksam på eventuella symptom.

– Den aktuella smittan kommer från vilda fåglar. Det är därför viktigt att minska risken för kontakt mellan tamfjäderfä och vilt, säger länsveterinär Agneta Karlsson Norström.

Om dina fjäderfän visar ökad dödlighet, förändringar i foder och vattenkonsumtion, sänkning i äggproduktion eller nedsatt allmäntillstånd ska du genast ta kontakt med din veterinär.

Ta del av mer information i Jordbruksverkets pressmeddelande:
Fågelinfluensa konstaterad på värphönsanläggning på Gotland, jordbruksverket.se Länk till annan webbplats.

På länsstyrelsens webbplats hittar du frågor och svar om fågelinfluensa: www.lansstyrelsen.se/gotland/fagelinfluensa

Om du stöter på sjuka eller döda fåglar

Om du stöter på sjuka eller döda fåglar ute i naturen ska du låta dem vara. Risken att människor smittas av viruset bedöms vara låg, men det är viktigt att vara försiktig. Du kan däremot rapportera in eventuella fågelfynd via Statens veterinärmedicinska anstalts formulär: https://rapporteravilt.sva.se/ Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss