Risk för skogsbrand i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Misstänkta fall av fågelinfluensa på Gotland

Mås är en av de fågelarter som misstänks ha smittats med fågelinfluensa.

Länsstyrelsen har fått in flera rapporter om döda och sjuka måsar samt grisslor längst Ekstakusten och på Karlsöarna. Fåglarna misstänks vara smittade med fågelinfluensa och har därför skickats på analys till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Länsveterinär Agneta Karlsson Norström uppmanar nu allmänheten att vara uppmärksamma på sjuka eller döda fåglar.

– Stöter du på en sjuk eller död fågel är det viktigt att du låter den vara. Ta aldrig i en fågel utan skyddshandskar. Risken att viruset smittar människa är låg, men det är viktigt att vara försiktig, säger länsveterinär Agneta Karlsson Norström.

Det du däremot ska göra är att rapportera in fågelfynd till SVA via deras digitala formulär: https://rapporteravilt.sva.se Länk till annan webbplats.

– Det som rapporteras in till SVA hjälper oss att följa smittan och därefter ta kloka beslut gällande hantering av viruset, säger länsveterinär Agneta Karlsson Norström.

Fjolårets utbrott av fågelinfluensa på Gotland drabbade främst Tordmular och Sillgrisslor. I år ser det ut att bli måsfåglar som drabbas.

– De rapporter vi fått in nu handlar främst om måsfåglar, något som verkar vara ett mönster för i år. Både Stockholm och Kalmar har haft större utbrott av fågelinfluensa på just måsfågel, berättar länsveterinär Agneta Karlsson Norström.

För dig med tamfjäderfä är det viktigt att du fortsätter ha en bra smittskyddsrutin och är uppmärksam på eventuella symptom. Läs mer på Jordbruksverkets webbplats.
Jordbruksverkets information om hur du kan skydda dina hobbyfåglar Länk till annan webbplats.

Frågor och svar om fågelinfluensa

På länsstyrelsens webbplats har vi samlat frågor och svar om fågelinfluensa:
Information om fågelinfluensa - frågor och svar, lansstyrelsen.se

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss