Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Sänkt skyddsnivå och minskad risk för fågelinfluensa

Ett foto en höna som står i ett grönskande grönt gräs.

Nu får hönsen äntligen röra sig ute igen. Foto: Mostphotos

Efter en riskvärdering från Statens veterinärsmedicinska anstalt (SVA) upphäver Jordbruksverket nu restriktionerna för alla fjäderfän och fåglar som hålls för privat eller kommersiellt bruk. För dig med fjäderfän på Gotland innebär det att du nu får släppa ut dina fåglar.

Sedan den 16 november 2022 har Gotlands län ingått i ett högriskområdet för fågelinfluensa. Det har inneburit att de som har höns eller fjäderfän fått vidta restriktioner. Men nu, tack vare vårens värme och det faktum att en större andel av fåglarnas vårflytt är avklarad, bedöms risken för smitta vara låg. Jordbruksverket upphäver därför högriskområdet.

– Det är glädjande besked för många. Vi uppskattar att ägare av fågelbesättningar tagit sitt ansvar och hållit sina fjäderfän inomhus under den här perioden, säger Agneta Karlsson Norström, länsveterinär vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

Under sommaren 2022 drabbades Gotland av ett större utbrott av fågelinfluensa på vilda sjöfåglar. Även om risken för smittspridning nu bedöms vara lägre betonar Agneta vikten av att fortsatt vara försiktig.

– Vi har lärt oss att läget snabbt kan ändras. Det är därför viktigt att man är fortsatt noga med hygien och smittskydd för att minimera risken för smitta. Om dina fåglar visar tecken på sjukdom ska du omedelbart kontakta din veterinär, säger Agneta Karlsson Norström.

Län där högriskområde för fågelinfluensa nu upphävts:

  • Blekinge län
  • Gotlands län
  • Hallands län
  • Kalmar län
  • Skåne län
  • Del av Jönköpings län
  • Stockholms län
  • Södermanlands län
  • Del av Västra Götalands län
  • Östergötlands län

Minska risken för framtida smitta

För att inte få in fågelinfluensa i sin besättning är det viktigt att ha goda smittskyddsrutiner och att i möjligaste mån förhindra direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar. Viktigt att tänka på är att viruset kan finnas i spillning från vilda fåglar.

För att minska risken för framtida smittor finns det olika förebyggande insatser som du kan göra. Läs mer om dem på Jordbruksverkets webbplats:
Arbeta förebyggande och minska risken för smitta (Jordbruksverket.se) Länk till annan webbplats.

Om du ser en sjuk eller död fågel

Om du hittar en död eller sjuk fågel kan du rapportera in fyndet till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) via deras digitala formulär: www.rapporteravilt.sva.se Länk till annan webbplats. 

Mer information om fågelinfluensa

Jordbruksverkets information om fågelinfluensa Länk till annan webbplats.
SVA – smittläge för fågelinfluensa Länk till annan webbplats.
Folkhälsomyndighetens information om fågelinfluensa Länk till annan webbplats.
Frågor och svar om fågelinfluensa på länsstyrelsens webbplats

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Charlotte Petri Gornitzka

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss