Lokala naturvårdssatsningen (LONA)
Du som arbetar på en kommun kan ansöka om bidrag för våtmarksprojekt.
Den lokala naturvårdssatsningen (LONA) ska främja ett långsiktigt lokalt naturvårdsengagemang. Sedan starten 2004 har ett stort antal åtgärder genomförts runt om i Sverige som bidragit till naturvård och friluftsfrämjande. Satsningen för att öka de lokala initiativen för naturvård är den största hittills i Sverige.
Nya LONA-ansökningar – enbart till våtmarksprojekt
Under 2024 finns avsatta medel för nya våtmarksprojekt inom LONA. Det kan handla om restaurering, anläggande av våtmarker eller förberedelser inför detta arbete.
Däremot finns inga avsatta medel för nya projekt inom ordinarie LONA, det vill säga naturvård, friluftsliv och folkhälsa. Utbetalningar i pågående projekt fortsätter som vanligt. I dagsläget har vi ingen information om det kommer att vara möjligt att ansöka om nya projekt inom ordinarie LONA år 2025.
Om bidraget
Vem kan söka bidrag?
Det är du som arbetar på en kommun som kan söka bidrag. Projekt kan initieras och drivas av föreningar och privatpersoner även om det är en kommun som ansöker om bidrag. Om du har en projektidé kontaktar du LONA-ansvarig i din kommun. I andra hand kontaktar du LONA-ansvarig på Länsstyrelsen.
Det är alltid kommunen som ansvarar rättsligt och ekonomiskt för att genomföra och redovisa projekten. Det gäller även om ett projekt drivs av föreningar eller privatpersoner.
Vad kan du söka bidrag för?
Du kan ansöka om bidrag för lokala våtmarksprojekt. Projekt inom följande kategorier kan få bidrag:
- Restaurering och anläggande av våtmarker, till exempel igenläggning av diken, skapande av svämmiljöer, sumpskog eller tvåstegsdiken.
- Förberedelsearbete inför restaurering eller anläggande av våtmarker.
Hur stort är bidraget?
Våtmarksprojekt kan få bidrag med upp till 90 procent av kostnaderna för projektet.
Stöd vid ansökan
På Naturvårdsverkets webbplats finns mer information om LONA. Här hittar du bland annat inspirationsfilmer, vägledningar för ansökan, användarmanual för hur du ansöker i LONA-tjänsten och frågor och svar om bidraget.
LONA – Lokala naturvårdssatsningen, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
Ansök om bidrag
Du som arbetar på en kommun kan ansöka om bidrag i LONA-tjänsten hos Naturvårdsverket. Efter att du färdigställt och skickat in ansökan i LONA-tjänsten behöver du även skicka in ett underskrivet exemplar till Länsstyrelsen. Gör så här:
- Registrera och ”Skicka in” ansökan i LONA-tjänsten. Den får då status ”Inskickad”.
- Skriv därefter ut ansökan från LONA-tjänsten.
- Skriv under ansökan, det görs av firmatecknare eller motsvarande behörig företrädare för kommunen.
- Skicka in ansökan tillsammans med bilagor till Länsstyrelsen.
Bilagor du ska skicka med ansökan
Du ska skicka med medfinansieringsintyg från samtliga finansiärer, inklusive kommunen när du ansöker, tillsammans med övriga bilagor. Medfinansieringsintyg ska vara undertecknade av firmatecknare eller motsvarande ekonomiskt ansvarig för finansiären.
Skicka din ansökan till:
Länsstyrelsen Blekinge
371 86 Karlskrona
Eller digitat till blekinge@lansstyrelsen.se
Du som har beviljats bidrag
Ansök om ändringar i projekten
Om det sker förändringar i projektet ska du ansöka om ändringar hos Länsstyrelsen. Det kan vara förändringar som påverkar
- beslutade resultat
- ändrad finansiering/medfinansiering
- projektets slutdatum.
Ansökan om ändringar ska gå via kommunen. Ta därför kontakt i ett tidigt skede med den på kommunen som ansvarar för projektet.
Verksamhets- och slutrapportering
Verksamhets- och slutrapportering ska göras i LONA-tjänsten. Rapporterna ska även skickas till Länsstyrelsen. Den 1 mars varje år är sista datum för verksamhetsrapportering. Verksamhetsrapporten behöver inte undertecknas.
Slutrapporten ska lämnas in senast tre månader efter projektets slutdatum. Rapporten ska skickas in i LONA-tjänsten, skrivas ut, undertecknas och skickas till Länsstyrelsen tillsammans med dokumentation på genomförda åtgärder. Läs mer i användarmanualen om hur rapportering går till.
LONA-tjänsten, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
Användarmanual för LONA-tjänsten, pdf Länk till annan webbplats.
Projekt som pågår eller avslutats
Du kan läsa mer om och inspireras av LONA projekt som pågår eller har avslutats nära dig eller på andra platser i Sverige. Beskrivningar och bilder från projekten finns att ta del av i LONA-tjänsten, som är en databas på Naturvårdsverkets webbplats.
LONA-tjänsten, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
Vem gör vad inom LONA?
Kommunerna ansöker om LONA-bidrag. Länsstyrelsen beslutar vilka projekt som ska beviljas. Pengarna kommer från Naturvårdsverket.
Kontakt
Länsstyrelsen Blekinge
E-post och telefon:
blekinge@lansstyrelsen.se
010-224 00 00
Växeln är öppen mån-fre kl. 08.00-16.30