Hokvinden

En hok, håck eller en hoch, bestod av pålar nedslagna i sjöbottnen. Pålarna fungerade som inhägnader för skeppstimret, som under den era då örlogsfartygen respektive master och mastbommar byggdes av trä förvarades i vattnet. I örlogsstaden Karlskronas motsvarigheter i England och Frankrike valde man att förvara masttimret i bassänger på land, eftersom tidvattnet hindrade en hokkonstruktion.
På några av hokpålarna byggdes i början av 1800-talet ett småbåtsskjul och byggnaden kom därefter att kallas Hokvinden. Konstruktionen är öppen och byggnaden saknar inredning interiört. Under slutet av 1990-talet genomgick byggnaden en stor takrenovering och i samband med den mättes byggnaden upp och detta arbete resulterade i en konstruktionsritning.
Vid en jämförelse av världsarvet Örlogsstaden Karlskrona med andra liknande anläggningar står det klart att Hokvinden representerar en konstruktion som det finns få om ens några lämningar kvar efter på andra varvsplatser.
Byggnaden är belägen inom riksintresseområde för kulturmiljövården: Karlskrona stad och befästningarna. Örlogsbasen omfattar de anläggningar som ligger vid Trossös södra strand. Denna del är bebyggd från öster till väster med kaserner, boställen och andra byggnader som verkstäder och förråd. Bebyggelsemiljön omfattar byggnader och anläggningar från 1600-talets slut till 1900-talet. Byggnaderna i den västra delen av området är monumentala och bildar en i stort intakt miljö som härstammar från varvets och basens arkitektoniska storhetstid under varvsamiralen Fredric Henric af Chapmans och överamiralen August Ehrensvärds verksamhetsperiod.
Kontakta oss
Anna-Karin Skiöld
Bebyggelseantikvarie
Avdelningen för samhällsutveckling
Anna-Karin.Skiold
@lansstyrelsen.se
010-224 01 96
Skicka meddelande
Kontakt
Serviceinformation
Fakta
Adress: Örlogshamnen, Karlskrona
Ägare: Fortifikationsverket
Byggnadsår: 1800-talets början
Funktion: Båtskjul
Besök: I samband med guidade turer
Handikappanpassat: Nej
Byggnadsminne 2007
Blekinges byggnadsminnen
Här kan du se vilka byggnadsminnen som finns uppdelade efter kommun.
Froarps vattenverk
Pengabergets vattenreservoar
Afvelsgärde gård
Augerums gamla och nya herrgård
Batteri stenbrottet på Tjurkö
Bröderna Mårtenssons båtbyggeri Östra Hästholmen
Kruthuset och våghuset på Mjölnarholmen
Lyckebybron
Trossö och Lindholmen, Karlskrona
Byggnader med mera på Lindholmen
Emanuelskyrkan
Lindströmska gården, af Trolle
Repslagarebanan på Liljeholmen
Rådman Lunds gård, Granschougska huset
Vattenborgen Gamla vattentornet
Stumholmen, Karlskrona
Hangar 757, 758 samt uppdragsramp
Kungshallsmagasinet
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.