Höga flöden i Västra Götalands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Silverfallet-Karlsfors

Sjömansbäcken, Silverfallet

Mellan det barriga platåberget Billingen i öster och det kulliga lövskogsklädda Valle ligger Silverfallet, som kastar sig handlöst utför den dryga 50 meter höga branten. Om vintrarna fryser vattnet i vackra isformationer. Sommartid kan bäcken torka ut. På båda sidor av bäcken växer ask och alm.

Lämningar av alunbruk

Våra förfäder bröt kalksten och alunskiffer i sluttningen nära Silverfallet. Här fanns ju inte bara vatten och energi, utan också råvaran. Detta var under 1800-talets första hälft Skaraborgs största alunbruk som sedermera övergick i kalkbränning. Nu vittnar bara övergivna stenbrott och lämningar om Karlsfors alun- och kalkbruk.

Skönt friluftsliv

Silverfallet är ett omtyckt utflyktsmål om våren, då sippor – gula, vita, blå – gullvivor, svalört och lungört blommar. De blommar tidigt på våren innan trädens blad beskuggar marken. I maj blommar ramslöken och under sommaren täcks marken av skogsbingelns gröna bladverk. Då sjunger härmsångare och grönsångare i den skira lövskogen. Bäcken rinner genom en ravin, som skär genom kalksten, alunskiffer och sandsten. I närheten kan du hitta flera speciella mossor och lavar. Det går betande djur i hela området.

Liv för en fågel

Silverfallet lockar till sig två lite speciella fåglar, strömstaren och forsärlan, som båda vill ha rinnande vatten för att trivas med livet. Med sina skarpa läten överröstar fåglarna bruset i fallet och avslöjar sin närvaro. Strömstaren, en brun boll med en stor vit haklapp, kan sannerligen konsten att ta sig fram – fågeln kan dyka, simma, till och med springa på bäckens botten i jakt på föda.

Bra att veta

 • Flera skyltar finns med information om den gamla alun- och kalkbruksindustrin.
 • I reservatet går dels Billinge­leden (orange) dels omarkerade stigar. Ihop blir det cirka två kilometer lätt vandring, förutom vid fallen och ett par trappor.
 • Det pågår ett arbete med att byta ut och förbättra de två nedre trapporna vid leden längs med Sjömansbäcken förbi vattenfallen. Det gör att det är minskad framkomlighet på den delen av leden. Under tiden som arbetet pågår går det att nå picknickområdet med grillar, Sjömansbäcken och det övre vattenfallet via Billingeleden från den stora parkeringen, precis som vanligt. Från Karlsfors gård och den tillgänglighetsanpassade parkeringen går det som alltid att nå Sjömansbäcken nedanför fallen. Framkomligheten kommer att variera då en del av arbetet utförs på annan plats. Arbetet påbörjades 22 augusti och kommer att pågå under största delen av september.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Du är välkommen att besöka naturreservatet Silverfallet-Karlsfors men tänk på att det inte är tillåtet att:

 • framföra motordrivet fordon
 • skada fast naturföremål eller ytbildning
 • plocka blommor, lavar, mossor eller svampar
 • göra upp eld utom på anvisade platser
 • tälta eller ställa upp husvagn
 • anbringa tavla, skylt, affisch eller annan störande anordning
 • medföra okopplad hund
 • anordna läger, sätta upp orienteringskontroller eller snitsla spår
 • bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada stående träd och buskar.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

 • Ikon förInformationstavla Informationstavla
 • Ikon förKollektivtrafik Kollektivtrafik
 • Ikon förParkering Parkering
 • Ikon förRastplats Rastplats
 • Ikon förVandringsled Vandringsled

Fakta

Bildat: 1991
Areal: cirka 46 hektar
Naturvårdsförvaltare: Länsstyrelsen Västra Götaland
Kommun: Skövde

Området ingår i EU:s ekologiska nätverk av skyddade områden, Natura 2000.

Hitta hit

Silverfallen ligger på norra Billingen, utefter vägen mellan Berg och Karlsfors. Parkeringsplats finns i anslutning till reservatet.

Länk till karta med vägbeskrivning Länk till annan webbplats.

Kontakt

Länsstyrelsen Västra Götaland


Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss