Livsmedelsstrategi
Det övergripande målet med den svenska livsmedelsstrategin är en konkurrenskraftig livsmedelskedja och ökad produktion av livsmedel i Sverige. Länsstyrelsen samarbetar med regionala aktörer för att strategin ska få genomslag i länet.
Sveriges livsmedelsstrategi
Den svenska livsmedelsstrategin omfattar hela livsmedelskedjan, och gäller fram till år 2030. Det övergripande målet är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala produktionen av livsmedel ökar, samtidigt som vi når relevanta miljömål.
Livsmedelsstrategin ska bidra till:
- hållbar utveckling i hela landet
- att skapa tillväxt och sysselsättning
- att både konventionell och ekologisk produktionsökning stämmer överens med konsumenternas efterfrågan
- minskad sårbarhet och öka robusthet i livsmedelskedjan
- ökad självförsörjningsgrad av livsmedel
- främja export av svenska livsmedel
- främja svensk kvalitet och gastronomi.
Den nationella livsmedelsstrategin antogs 2017 och uppdaterades 2025 (Livsmedelsstrategin 2.0).
Vad gör Länsstyrelsen?
Länsstyrelsen arbetar systematiskt för att integrera livsmedelsstrategins mål i vår verksamhet. Vi samarbetar också med berörda aktörer för att strategin ska få genomslag i länet.
Livsmedelsstrategi för Västmanland
Västmanlands regionala livsmedelsstrategi tar sikte på att öka länets livsmedelsproduktion till 2030. Strategin har tagits fram av Länsstyrelsen i samarbete med LRF Mälardalen och Region Västmanland.

Strategins fyra fokusområden är: länets mat, upplevelsemat, krismat och viltmat.
- Länets mat ska öka produktionen och förädlingen av länets livsmedel och möjliggöra för mer lokal mat i den offentliga sektorn.
- Upplevelsemat ska stärka Västmanland som matregion där maten blir en reseanledning både för länets invånare och besökare.
- Viltmat ska öka tillgången till mat från våra skogar och vatten.
- Krismat ska trygga länets livsmedelsförsörjning vid kris.
Kontakt
Länsstyrelsen i Västmanlands län
E-post: vastmanland@lansstyrelsen.se
Telefon: 010–224 90 00 (växel)