Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Betalning och tjat vanligt vid sexuell exploatering av unga i norra Sverige

En person med långt hår, mössa, halsduk, vinterjacka och ryggsäck står med ryggen mot kameran och blickar ut över en stad i blått skymningsljus.

Sexuella handlingar och nakenbilder mot betalning är relativt vanligt bland barn och unga. Det visar en studie som länsstyrelserna genomfört de fyra nordligaste länen.

Länsstyrelserna i Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten har gjort en intervjustudie i de fyra norrlänen, ”Ibland kan det vara mot betalning, och ibland kan det vara mot tjat”, som fokuserar på kommersiell sexuell exploatering bland målgruppen barn och unga upp till 25 år.

Intervjuer har gjorts med yrkesverksamma i de fyra länen som på olika sätt möter barn och unga, bland annat inom socialtjänst, polis, elevhälsa, ungdomsmottagningar och tjejjourer.

I studien framkom att vissa former av kommersiell sexuell exploatering var relativt vanligt förekommande, exempelvis sexuella handlingar eller nakenbilder i utbyte mot alkohol eller cigaretter, säger Hannah Kejerhag Oldenmark, regional samordnare vid Länsstyrelsen Västernorrland.

Exemplen finns i alla län, fysiskt i hem, på fester, fritidsgårdar, offentliga toaletter och hotellrum, men även digitalt, i stort sett i alla sammanhang där barn och unga interagerar.

Tjejer är mer utsatta än killar, men det finns sannolikt också ett stort mörkertal. Efterfrågan är stor, i synnerhet på nätet. Förfrågningarna och exploateringen sker ofta genom vanliga appar och sociala medier, som Snapchat och Tiktok, säger Hannah Kejerhag Oldenmark.

Studien visar även att kunskaperna kring fenomenet var väldigt varierande. De som inte hade fokus på att ge utsatta stöd, missade oftast förekomsten.

Länsstyrelserna har tidigare genomfört flera kartläggningar av prostitution i de fyra nordligaste länen. Syftet med den nya studien är att skapa ett kunskapsunderlag för att de som jobbar mot målgruppen ska kunna:

  • Öka identifieringen av utsatta genom mer uppsökande arbete och ökad digital kompetens hos aktörerna.
  • Öka kunskaperna om kommersiell sexuell exploatering som en form av våld för att förbättra stödet till de utsatta. Skulden och skammen ska läggas hos förövarna, inte de utsatta.
  • Förebygg efterfrågan och utsatthet genom att uppmärksamma problematiken, utbilda barn och unga i sex, samtycke och relationer, samt vilka lagar och regler som gäller för exempelvis digital sexuell utsatthet.

Läs rapporten om kommersiell sexuell exploatering av barn och unga i norra Sverige 2023:

”Ibland kan det vara mot betalning, och ibland kan det vara mot 'tjat'” Länk till annan webbplats.

Mer om länsstyrelsen roll i arbetet mot kommersiell sexuell exploatering finns på länsstyrelsens webbplats:

Mäns våld mot kvinnor

Vad är kommersiell sexuell exploatering?

Med kommersiell sexuell exploatering avses när en person förmås utföra sexuella handlingar i utbyte mot någon form av ersättning (oavsett de inblandade personernas ålder).

Sexuella handlingar kan vara att skicka avklädda bilder, visa sig i en webbkamera, bli filmad i en sexuell situation eller göra sexuella handlingar med någon.

Ersättningen kan handla om pengar, men också exempelvis om presenter, alkohol, droger eller någonstans att bo.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Organisationsnummer

202100-2445

Följ oss