Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Klart med stora naturreservat i fjällnära skogar – och fler områden står på kö

Vy över kuperat skogslandskap.

Groddnaliden-Stabburträsk är ett stort område med urskogsartade gran- och tallskogar.

Sorsele Övre Allmänningsskog får 100 miljoner kronor i ersättning för Groddnaliden-Stabburträsks naturreservat. Nu hoppas Allmänningen att fler områden kan bli naturreservat enligt samma modell.

Det tog ungefär två år, men nu är det äntligen klart. Vi är mycket nöjda med överenskommelsen om ett antal naturreservat, där Groddnaliden-Stabburträsk var den sista pusselbiten. Nu hoppas vi kunna gå vidare med fler områden, säger Anders Pettersson, förvaltare för Tärna-Stensele och Sorsele Övre Allmänningsskogar.

Ersättningen på 100 miljoner kronor för Groddnaliden-Stabburträsk, som hör till Sorsele Övre Allmänning, är den största som Länsstyrelsen Västerbotten betalat ut för ett naturreservat någonsin.

Groddnaliden-Stabburträsk är ett stort område som är obetydligt påverkat av skogsbruk. Här finns urskogsartade gran- och tallskogar med 400-åriga träd.

Fler områden på gång – men resurser saknas

De nya naturreservaten berör en mindre del av alla värdefulla skogslandskap längs den svenska fjällkedjan. Fler områden står på kö för att skyddas som naturreservat.

Vi är överens med Västerbottens Allmänningsskogar om fler nya reservat. Det är förhandlat och klart, det som saknas är pengar. Vi hoppas kunna gå vidare, men i dagsläget tar det lång tid på grund av begränsade resurser, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen Västerbotten

Bakgrund: Ersättning till markägare för skydd av värdefulla skogar

Sveriges fjällnära skogslandskap består till stor del av naturskogar och urskogsartade skogar med höga naturvärden. Det handlar om stora, sammanhängande skogslandskap som saknar motstycke i Europa.

Fjällnära skogar har ofta så höga naturvärden att det är svårt att få tillstånd för avverkning enligt Skogsvårdslagen. Under 2021 inledde därför Allmänningsskogarna och myndigheterna en dialog om att skydda områden som naturreservat.

Ersättning från två håll

De nya reservaten är resultatet av förhandlade lösningar mellan Länsstyrelsen Västerbotten, Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket och tre Allmänningsskogar i Västerbottens län.

Ersättningen till markägarna kommer från Naturvårdsverket, men indirekt även från Skogsstyrelsen. Skogsstyrelsen har för delar av områdena tidigare nekat tillstånd till avverkning och därför ersatt markägare för den begränsningen i brukandet.

Kartutsnitt.

Kartan visar de överenskomna områdena i mörkgrönt. Ljusare gröna områden är befintliga naturreservat. Klicka för större kartbild.

Överenskomna naturreservat

Sorsele Övre Allmänning

  • Groddnaliden-Stabburträsk
  • Stor-Lairo syd

Tärna-Stensele Allmänning

  • Ryfjället (delen Järvsjön)
  • Daikanberget

Vilhelmina Övre Allmänning

  • Njakafjäll utökning
  • Vännåt

Den totala arealen är ungefär 20 000 hektar, varav cirka 12 000 hektar är produktiv skogsmark.

Pressbilder

Fria att användas av medier. Ange foto Länsstyrelsen Västerbotten.

Ladda ner högupplösta foton från Groddnaliden-Stabburträsk Länk till annan webbplats.

Vy över sjö och skog.

Kontakt

Björn Jonsson
Naturvårdsdirektör, Länsstyrelsen Västerbotten
010-225 44 33
bjorn.jonsson@lansstyrelsen.se

Anders Pettersson
Tärna-Stensele och Sorsele Övre Allmänningsskogar
070-567 78 67
anders.pettersson@allmskog-ac.nu

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss